關閉 X 樂古 Nakuz.com 全頁廣告 (將於 20 秒後自動關閉)
返回列表 發帖

『劍聖』幾種配點方法

大家都玩過劍聖啦-___-(應該~
所以此文Only For新手

首先講下劍聖既技能評價(我自己覺得=D
P.s.我懶,只做一些比較重要既技能=D

戰士時期

昇龍擊其實這個技能不錯的,只是打大型怪飛不起~orz『點至6級可接多一次』
衝擊波前期玩玩,後期無力,起手我覺得有點慢=D
環破1轉後我經常用的0轉技能xD,出手收手都很好,範圍技
重斬T3這技能得到強化,使用後可馬上翻滾
自然氣息要點的點1~2好了,點3效率不大
翻滾+輕盈迴避+前衝必要技能不點嗎?
亢奮15秒無敵不點嗎?
自然精通+智力精通+智力訓練我自己一定點的...Sp足夠不點嗎?

劍聖時期

三連斬:推怪突圍好技,前期好用~後期一樣好用~
空中連擊:可直接跳打,昇龍後接都可
衝刺斬擊:剛剛點到的時候多多用吧~後期很少用到...一開始退後的動作會有無敵判定
拔刀姿勢:神技~接連擊都可以~
極限衝刺:神技~10M距離~太近放會少一些ComBo,總共6 Combo
無限之刃:目前40大技最高傷,物理攻擊2667%,仲要-物理魔法50%傷害,屈機,操作方法係T3極易,只要按左鍵就行了~

月光斬:神技之一,Cd 9秒,傷害高
旋風斬:點到6級變大,主要用來擋中大型怪
弦月劍氣:點到5級變5條劍氣,打狗打牛打獅蝎有不錯的傷害
半月斬:高霸體~黃條一下講88~
真空連爆:40大技,魔法攻擊1305%,範圍技~最後可附加劍氣一條!
格擋:前置即可
反擊斬:前置即可
反擊波:前置即可
極限格擋:神技之一,10/12秒無敵,可接反擊斬/反擊波

衝鋒斬:傷害高,出招收招快,不過要衝鋒,CD 10秒
衝鋒連斬:只要翻滾就可打出~CD 10秒
迴旋斬:物理+魔法攻擊各1 HiT,360度攻擊,降低怪物霸體~
破甲刺擊:超神技,間接增加30%物理+魔法攻擊
攻擊欲望:不錯用的技~空中給擊中後對準放即可~

之後就是一些配點例子=__=

P.S.主魔副物的,物理技可以點至到拔刀姿勢~拔刀太好用xd
     主物副魔的,魔法技可以點至到弦月劍氣~弦月太好用xd
P.S.2.雙修Sp足夠(物反,魔反,物魔,魔物)
        但三修明顯有點不足,不過因為我貪心鐘意玩哂d技能,所以我選擇三修xD

『劍聖』:物反

『劍聖』:魔反

『劍聖』:物/魔物反

仲有個[主物副魔]+[主魔副物]
點法相差不遠~

P.s.上面3個原本我想再打多d註釋-__-
只係...我太懶廢事搞~

上面既圖已可無視(主要PvE為主的)

昇龍斬打巢穴時很無力....
所以大約點到6級取追加1次攻擊機會就可以了
點數給重斬oR環破吧
重斬的話要好好利用翻滾
極限格擋的話最好點一下
打貓很High的

幾乎招招都神技= =
我個人主魔副物點法有d唔同,
第2行(衝斬對下全部) 係無點既...
其他都有, 右邊當然點爆(事關點1同點爆, 傷害差太遠)
左邊多數點1-2(主要係拔刀)
反擊全行都點, 目的係極限格擋

幾乎招招都神技= =
我個人主魔副物點法有d唔同,
第2行(衝斬對下全部) 係無點既...
其他都有, 右邊當然點爆( ...
avin0072 發表於 4-1-2011 22:14

其實係因為衝鋒斬同衝鋒連斬
傷害高,cd短,出手收手快

主魔副物點到拔刀係正常~因為拔刀好用- -
但我貪心想玩哂全部技~~

昇龍擊:其實這個技能不錯的,只是打大型怪飛不起~orz『點至6級可接多一次』
6級可接多一次.唔明.接多次傘係點???

大家 我有小小野想問
我新手第1次玩
玩物聖劍
但加d技同你有小小出入
可唔可以俾小小意見我?
因為我都係朋友教我咁點
我自己都唔清楚邊招應該點邊招唔應該點

大家 我有小小野想問
我新手第1次玩
玩物聖劍
但加d技同你有小小出入
可唔可以俾小小意見我?
因為我都係朋 ...
nakuz_445634 發表於 4-1-2011 23:33

你呢個係純物劍既配點~
見你無學魔劍技同升高三連升龍

你呢個係純物劍既配點~
見你無學魔劍技同升高三連升龍
【WING】 發表於 4-1-2011 23:40

係-,- 我上面咪講左我係玩物劍
但同樓主物劍d技能有d出入

大家 我有小小野想問
我新手第1次玩
玩物聖劍
但加d技同你有小小出入
可唔可以俾小小意見我?
因為我都係朋 ...
nakuz_445634 發表於 4-1-2011 23:33

可以點月光的....(點到弦月5級都得,因為弦月打狗打牛個d同埋清小怪好勁-0-)
因為就算係物劍
月光都好勁...
係準心左上小小就放得好遠~
如果你玩開pve點環破啦~破壞霸體都ok既~
點埋自然精通+智力精通+智力訓練,sp足夠冇理由唔點xd
魔唔夠用?點個智力訓練+多個高級朝氣紋章搞掂哂~
輕盈點爆佢,好用技能~

可以點月光的....(點到弦月5級都得,因為弦月打狗打牛個d同埋清小怪好勁-0-)
因為就算係物劍
月光都好勁.. ...
Samlee556 發表於 5-1-2011 11:47

我朋友說自然精通+智力精通+智力訓練
加得幾個%
作用不大= =
如果真係加爆哂呢3招技 需唔需要好多技點!?

我朋友說自然精通+智力精通+智力訓練
加得幾個%
作用不大= =
如果真係加爆哂呢3招技 需唔需要好多技點!? ...
nakuz_445634 發表於 5-1-2011 21:46

呢3個所用sp唔高所以先點
智力訓練主要係你魔唔夠用,可以點黎幫下
自然精通可不點
但sp夠就梗係點啦xd