樂古Nakuz

標題: 16格黃藍分別 [打印本頁]

作者: Mr_Teddy    時間: 4-9-2011 04:40
標題: 16格黃藍分別
點解人地打親都係黃色~我就算係連打combo2XX都係藍色
搞到d分都追吾到...黃色係咪高分過藍色我已經係一出就禁到個d 雖然我係新手 因為有首歌玩到熟熟地
但又好奇d分都上吾到去
作者: maxycy    時間: 4-9-2011 19:33
一出就禁就緊係藍色啦-.-

我見佢既教學好似要等到舊野差唔多消失去禁先係黃色

雖然講就簡單
但做就好鬼難
我個人絕對係咁認為0.0
作者: lll161616    時間: 4-9-2011 20:47
有touch字就ok
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-9-2011 01:14
點解人地打親都係黃色~我就算係連打combo2XX都係藍色
搞到d分都追吾到...黃色係咪高分過藍色我已經係一出就 ...
Mr_Teddy 發表於 2011/9/4 04:40

沒錯 黃色的確高分過藍色
至於黃色跟藍色的分別...要說就太長了 假若樓主有需要了解的話就回覆再問吧
簡單來說就是在時間上按準一點

另外 其實人地打親都黃色
可能因為人地打得比較耐 有經驗呢
你遲d都可以做到(拍肩

不如你講下你用咩marker(圖案)先
睇下幫唔幫到你

============================

請看#8有詳細解釋
作者: 迷幻§    時間: 5-9-2011 15:08
黃色=滿分
藍色=黃色分既一半
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-9-2011 16:34
黃色=滿分
藍色=黃色分既一半
迷幻§ 發表於 2011/9/5 15:08

樓主不用信
上面是謬誤來的

見到呢個慘況(唔係講緊樓主 而係講緊樓上
睇黎我真係有必要解釋一下分數 黃條 藍條等等既野 到底點樣黎
作者: lll161616    時間: 5-9-2011 20:12
樓主不用信
上面是謬誤來的

見到呢個慘況(唔係講緊樓主 而係講緊樓上
睇黎我真係有必要解釋一下分數 黃條 ...
Torchic╳小火雞 發表於 5/9/2011 16:34

老實說我也不知道-.-只知黃Perfect 藍great
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-9-2011 00:14

沒差

首先我都唔算太過了解樓主既問題
樓主所講既「黃」同「藍」係咪指上面個mon底部果堆「高樓大廈圖」(下圖紅框示

是的話就好極了
不是的話也沒差 再回覆告訴我也好

如何看「高樓大廈圖」
說實話我也不清楚,
上圖紅框那串棒的正式名字叫什麼,所以我們先暫稱為「高樓大廈圖」了。

首先要每一直行每一直行這樣子看,
每一直行代表著一個小節(總之就是代表每段時間內的所有音符
當每首歌一開始,整串高樓大廈圖都是無顏色的,
然後隨著歌曲的進行,高樓大廈圖會由左至右,不斷加上顏色,
[重點]顏色的意義如下:
黃色:這一段小節內,所有音符都Perfect了
藍色:這一段小節內,有些音符不能Perfect(可能是Great、Good),不過還是連到combo
灰色(無顏色):這一段小節內斷combo了

至於什麼是Perfect、Great、Good呢?
先看看這個,你就會明白什麼是Perfect了,

而Great就是比Perfect沒那麼準的,所得的分數是每粒Perfect的7成而已。
Good就是比Great更沒有那麼準的,每粒所得的分數是Perfect的4成。
Good再下去就是Poor和Miss,這些都會斷combo所以我不說了。

總括來說,
分數跟高樓大廈圖某程度上有一定的關係(當然也有特殊例子的),
沒錯,黃條越多,所得分數就應該會越高。
至於如何製造黃條,參考上面的這個,時間上按準一點,拿更多Perfect就可以了。
「按準一點」並不是一朝一夕能練成的,請投幣吧。(我也是投幣練回來的

p.s.
1. 連到combo並不代表高樓大廈圖出黃條,只能肯定沒有灰條而已。
2. 給樓主一些簡單例子作參考吧
 - 假若一首歌全部都Perfect(高樓大廈圖全黃條),
  就是900000分(音符分)+100000分(閘分)=1000000分
 - 假若一首歌由頭到尾都是Great,
  就是900000×0.7(剛才我說Great是7成吧?)+100000分(閘分)=730000,也就是C
 - 我三個月前打過EXT的Infinity,743combo,每個音符大約有1211分,
  除了某個地方拿了一個Great外,其餘也Perfect了,
  所以最後的分數是1211×742 + (1211×0.7)×1+100000(閘分) = 999636分了
==================================

以下給迷幻的(樓主可以無視

假若有個小節 有8個音符
我拎7Perfect+1Great8Good都係出藍條
那麼你之前說的「藍條出一半分」還成立嗎?
作者: 迷幻§    時間: 6-9-2011 00:38
沒差

首先我都唔算太過了解樓主既問題
樓主所講既「黃」同「藍」係咪指上面個mon底部果堆「高樓大廈圖」( ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-9-2011 00:14

竟然要咁假設

可能係我講得唔清楚

我講緊一粒咁計-.-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-9-2011 00:44
竟然要咁假設

可能係我講得唔清楚

我講緊一粒咁計-.-
迷幻§ 發表於 2011/9/6 00:38

一粒計就不是樓主所說的「黃」跟「藍」吧
況且所謂的「藍」也有分Great和Good 不過順次序是7成和4成 不是5成

太鼓既「可」就真係「良」既一半分啦
作者: 迷幻§    時間: 6-9-2011 00:47
一粒計就不是樓主所說的「黃」跟「藍」吧
況且所謂的「藍」也有分Great和Good 不過順次序是7成和4成 不是5 ...
Torchic╳小火雞 發表於 6-9-2011 00:44

咁可能我接收左d錯誤訊息囉
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-9-2011 02:00
咁可能我接收左d錯誤訊息囉
迷幻§ 發表於 2011/9/6 00:47

嘛沒差
能明白就好
作者: Mr_Teddy    時間: 7-9-2011 02:06
好多謝小火雞咁詳細既解釋真係錫哂你^^
吾怪得我full combo都輸比人....你估得好岩我就係話緊啲高樓大廈!!
我用樣既譜係個4個梯形合埋個個囉~
我見最好用~~~版主個新手介紹係邊到搵嫁- -
想問有冇個升級表- -
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-9-2011 02:26
好多謝小火雞咁詳細既解釋真係錫哂你^^
吾怪得我full combo都輸比人....你估得好岩我就係話緊啲高樓大廈!!
...
Mr_Teddy 發表於 2011/9/7 02:06

唔駛

哦 你用緊電閘
好多人都用電閘 相信應該好多人都可以幫到你
不過電閘有個好處 就係話 當中間個窿越合越細 細到就快關果陣
呢個時候你就應該要郁隻手落去禁掣啦
(當然仲要預時間比手臂同手指郁落去 呢d要玩得多先會掌握到

總之都係果句 電閘一關上的時候(或者TOUCH一出現的時候) 你的手指恰巧按了下去
你就如無意外會Perfect的了

註:我不是電閘玩家 建議你不要百分百相信上面內容
  我用花marker的
作者: lll161616    時間: 7-9-2011 21:46
當中間個窿越合越細 細到就快關果陣
呢個時候你就應該要郁隻手落去禁掣啦
電閘一關上的時候(或者TOUCH一出現的時候) 你的手指恰巧按了下去
你就如無意外會Perfect的了

電閘來說,火雞說得對了,自問冇能力拿SSS(得Speed King同Haru Haru- -''),but Perfect的確是以上的方法!!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-9-2011 23:20
版主個新手介紹係邊到搵嫁- -
想問有冇個升級表- -
Mr_Teddy 發表於 2011/9/7 02:06

漏左睇呢兩句

新手介紹...說實話我好似冇寫過d類似既野
呢個算唔算?

至於升級表...我唔清楚你想問咩升級表
假如你係想問開歌要用幾多毛球果d 可以睇呢度knit新隠し曲
(日文,睇漢字應該勉強睇得明掛

如果你講緊Jubility(3.xx阿 4.xx果d
果個其實係睇你既實力 打得好就會升 打得唔好就跌
冇話去到咩程度就會上到幾多
電閘來說,火雞說得對了,自問冇能力拿SSS(得Speed King同Haru Haru- -''),but Perfect的確是以上的方法!! ...
lll161616 發表於 2011/9/7 21:46

講起Speed King
呢首其實練Perfect的確一流

因為個拍子好易跟(雖然係快左少少
作者: lll161616    時間: 8-9-2011 00:51
講起Speed King
呢首其實練Perfect的確一流

因為個拍子好易跟(雖然係快左少少

要練就快,要刪除= =
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-9-2011 10:03
仲有三四個禮拜既
作者: Mr_Teddy    時間: 8-9-2011 12:49
我最勁係個首科學電磁炮囉
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-9-2011 16:39
我最勁係個首科學電磁炮囉
Mr_Teddy 發表於 2011/9/8 12:49

Looking! The prism this planet to search away only my rail(略

呢首真係好易打上腦之餘 又會激發到自己既打機情緒
不過EXT對岩岩上手既人黎講係難左d

雖然大部份時間都係跟vocal 特別係副歌段

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2