樂古Nakuz

標題: [已審] [五月質素帖‧攻略]打造星宿全攻略(未完成) [打印本頁]

作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 19:08
標題: [已審] [五月質素帖‧攻略]打造星宿全攻略(未完成)

鍾情天龍4年,第一次踏入天龍,做務果陣見到星宿呢個門派加得最多經,就諗都唔諗入左呢個門派。初初都有d後悔,因為果陣嘅星宿真係廢到喊。到左今日,星宿都唔算變得好強,但都比以前好。廢話唔講,入正題。

星宿優點:
1.血高,以內攻門派黎計(體力係1換52血,比逍遙峨嵋高2點)
2.會心高(身法加點會心係屈居會心最高嘅天山之下)
3.一日喪命散(全天龍最高攻擊嘅一技)
4.天地同壽(30% 3連擊,會心埋可能秒同石)
5.技能大多必中(一日,幽冥,化骨同大群唔係)
星宿缺點:
1.機動低(冇加速冇瞬移,聽講天龍3好似有改動)
2.技能冷卻長(冰蠶,青蛇冷卻24秒,比明教的兩技12秒冷卻多一倍!)
3.有好多垃圾技能(例如:笑裹,指鹿)
4.技能大多運氣(大群,幽冥,蛤蟆)
5.控制技能少(唔計新80同暗打穴得2技)

加點問題
加點問題確實困擾好多人
星宿加點有3個方向
1.全體(副本玩家最佳)
-->打交不建議(因為你全體加點同全身加點的分別都係多3-4萬血,高石的話3-4下已經打掉呢個差距嘅血)
2.全身(打交為佳)
-->身法能加命中,閃避,會心同會防,咁可以補償番星宿命中,星宿命中好重要。技能冷卻長,主要靠平推,所以命中一定要高
3.全靈(打交/副本都岩)
-->全靈星宿可以提高內攻,係呢個全部人都注重屬性攻擊而忽略左內外攻嘅重要性時,全靈打法亦可以造成很大傷害

裝備選擇
防裝(依重要次序排列)
1.體力(衣/甲1.血上限)
2.閃避
3.會防
4.身法
5.靈氣
6.雙防
攻裝(依重要次序排列)
1.毒攻
2.體力
3.命中
4.內攻
5.靈氣
6.身法
相信都唔洗解釋

1.血上限
2.毒攻
3.命中
4.內攻
5.靈氣
6.身法
p.s.此打法只針對單修(毒攻)

石頭上法
1,2,3,4孔咁順住落
防裝:
紅寶,祖母,抗,藍寶/抗/閃(藍寶加靈=加內攻,攻擊更利害//雙抗保證抗死同石屬攻//雙閃確保閃避夠高)
攻裝:
綠晶,紫玉,綠冥,綠晶(紫玉/綠冥可轉上貓眼,如在命中同減抗足夠之下)

暗器&武魂技選擇,洗點
武魂:
-->技能
40技:單短/雙短+攻(呢技配合神器暗器+9  60%內攻加成都唔少架)
70技:最好加命中/閃避(對打交完全有幫助)
90技:單遠毒攻/群遠毒攻/直傷(內外攻絕對不建議)
暗器:
1.技能
40技:毒攻/直傷
70技:散攻(最主要係時間夠長,卓暗有7秒散攻時間)-->麻痺(冇得解)-->點穴(時間都唔短)-->失明(如果比天山/少林開半怒會免疫晒你d控)
90技:血上限
暗器洗點
應該洗走力量同定力
其餘嘅靈體身對星宿加成都好
校場各門派打法乎

少林

一開始唔洗搶先手,因為同少林打跟本就係持久戰,秒到少林嘅就唔會係星宿
看清楚佢一開始打法
1.一開始金剛不壞體就平推佢,行到埋黎就隱身,如果比佢大群打出黎就繼續平推
2.一開始百無,平推到佢行埋黎,80強控吧,唔會免疫
3.一開始80技,跟金剛不壞打法一樣
4.一開始禮敬/百無+禮敬,帶佢走吧,唔好打,免得佢反彈
同少林打只有一個字:跑
同石人地可能高你5-6萬血,加上佢攻擊mode的放大,平推係全天龍最高,要比機動,少林比我地仲差,加速冷卻60秒
星宿可以用半步同蠍尾拉住佢,學逍遙咁玩下跳射都ok。
mainpoint
1.多用隱身,輕攻
2.半步同蠍尾仲有控制輪流用
3.靈活跑動,盡量唔好比少林接近你

天龍

打天龍就要同佢搶個先手啦

通常一開始個天龍就會百步-->八門

一見到佢開百步就隱身啦,跟住輕功走呀走呀。

但如果個天龍一開始唔百步呢

通常兩樣野做

1.平推你

2.初隱

講1先

咁樣嘅天龍通常都係想平推你,磨磨你血,等到你7-8成血果陣就爆技保證直接秒左你先
但呢種天龍應該佔好少數會咁打
第2隻,一開始就初隱
咁樣你就等大約1秒之後先初隱
咁樣你一陣就會遲佢1秒現番身,到時就可以搶到先手先啦
天龍嘅控制技好少,所以係佢3個放大技能+控制技能嘅時候都秒唔到同石嘅,所以就算比佢搶左先手都唔好咁驚住,定d黎
等佢一切控技完左就即刻輕功走人,避過佢嘅3招放大,走都差唔多佢開左加速追到上黎,如果一開始冇控到佢就e家反控,到時天龍3放大嘅時間已經食晒lu
係冇80技放大嘅天龍係絕對唔洗怕
再加上,e家d人通常都會抗1-3種抗。
如果4修天龍抗左一種抗佢攻擊就差唔多差左4分1架啦,抗左佢主屬分分鐘差左2分1
所以天龍冇80技係唔洗驚
Mainpoint:
1.搶先手
2.避80技

峨嵋

峨嵋係天龍一直都係一個單p王者
因為同石嘅峨嵋如果血同氣有番咁上下,攻擊再雞都可以磨死一個門派
我地最怕峨嵋嘅清心,辛辛苦苦打番黎嘅血比佢一下回血T^T 諗起都慘
打峨嵋一開始唔洗急住控佢
一開始放個半步先,妖亂佢回清心,雖然就話3秒先點1次穴,但可能點穴果陣就岩岩好係峨嵋清心果一下,咁就賺左啦
如果,佢一開始就木雞解你個半步,你就可以係心到叫一個爽字。因為跟住落黎就算你控miss都唔怕啦
跟住就平推啦-->推到見佢得番7成血果陣,你個心到可以叫第二個爽字,因為呢個峨嵋係冇木雞之下,你一輪控技落去佢死硬(同石一定夠打)
如果峨嵋另一個做法,係進取嘅
咁你可以叫埋第三個爽字,同石峨一定秒唔到人
佢咁進取一開始就攻,出晒救命嘅控技技去攻,必死無疑
但係正常見到有經濟峨嵋都係一起手就磨你血,磨之餘仲一見自己冇血就回血,絕對唔會比自己低過8成血
呢d峨嵋你都係打定輸數啦,冇得打,同石近滿血峨,星宿冇可能秒得死,除非你運氣爆發中個天地3連爆,如果唔係,都係舉白旗算數

Mainpoint:
1.一定唔可以心急話想一開始就秒左人地
2.起手要半步
3.磨到峨得7-8成血先再起手控佢
4.小心木雞同埋自己數到秒數

武當

武當係天龍2同3都被人改到好弱
以前嘅同石武當都可以話秒人
e家嘅武當最起碼石頭要高一個檔次先可以秒人
所以對同石武當唔會驚,但問題就黎啦。武當嘅氣盾又係神技黎嘅
轉蛋不停出,d黑寶石d價又低,因此同石武當通常都可以配自己高1級甚至2級嘅黑寶石做個好硬嘅氣盾
一起手通常都搶唔到
d武當會初隱-->七星,咁樣你都無謂再初隱,見佢初隱就行兩步即輕功,好運少少會避到個七星,避到就掉個半步比佢,有機會妖亂到佢放控技時間。唔好運就唯有硬食佢兩輪技囉
解決方法
1.佢用雀尾運氣天馬果陣半怒解佢雀尾
2.等斷控技吧
但一d熟練少少嘅武當都唔會用1個方法
所以都喺硬食啦
同石武當秒唔到人都應該知,以星宿血量,通常武當打完兩輪應該仲會有大約3-5成血量,到時就到你反擊啦
基於同石,武當多數都會比星宿秒得更快
但多數氣武都配咁高石嘅黑寶,所以寶石等級唔同,冇得比架啦
Mainpoint:
1.要避到七星
2.避到七星記住放半步
3.雀尾記得可以用半怒解,唔好傻更更人地雀尾左你就係度等人出技打你

待續................................

作者: CALVIN-CHOY    時間: 13-5-2012 19:15

星宿 血量加成係 倒轉排 第3 ~
技能冷卻長時間果度打多左字~
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 19:47
回復 2# CALVIN-CHOY

已更正
作者: 5567    時間: 13-5-2012 20:03
鍾情天龍4年,第一次踏入天龍,做務果陣見到星宿呢個門派加得最多經,就諗都唔諗入左呢個門派。初初都有d後 ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 19:08

星其實機動5低我覺得
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 20:23
回復 4# 5567
加速,瞬移都冇咁都唔低機動?
打d狗d 嘅逍遙想死- -
唔中放大瞬移走
中左就猛放控技-.-
作者: 沐夕-3-    時間: 13-5-2012 20:55
多謝 獲益良多 小妺都開左個星宿玩^^
作者: 5567    時間: 13-5-2012 21:14
回復  5567
加速,瞬移都冇咁都唔低機動?
打d狗d 嘅逍遙想死- -
唔中放大瞬移走
中左就猛放控技-.- ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 20:23

我覺得打近攻好正45+減速 打少林好爽...
相比峨眉已經好好了...
作者: andywilliam1    時間: 13-5-2012 21:19
每個門派都有自己既優點, 所以我唔覺機動性低係缺點, 因為換來既係高輸出, 好多門派都恨唔到(內攻 單屬1.5 即使係少林 遇到D外防高既 輸出同星宿比都係差唔多 因為除非打黑寶/內防石唔係既高極有限)

星宿技能為必中 所以仲有1種打石方法就係打變石(5石UP先建議 命中扣抗夠先好用) 再配合防裝4孔藍寶 我FD全6星宿270會心平推爆擊扣2萬UP 控技內打25-30萬血無難度
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 21:29
回復 6# 沐夕-3-
我諗諗下原來我仲有好多野未寫
暗器武魂技能,雕紋,寵物- -
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 21:32
我覺得打近攻好正45+減速 打少林好爽...
相比峨眉已經好好了...
5567 發表於 13-5-2012 21:14

峨嵋同星宿都係好陰公,但對比起黎峨有清心呢技咁屈呢-.-
作者: 莫菁兒    時間: 13-5-2012 21:33
支持@V@
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 21:46
每個門派都有自己既優點, 所以我唔覺機動性低係缺點, 因為換來既係高輸出, 好多門派都恨唔到(內攻 單屬1.5  ...
andywilliam1 發表於 13-5-2012 21:19

但係你又要對比下其他門派wo
明教<--
天山<--
呢兩個門派爆發力已經夠高
天山又瞬移又加速,加速cd仲要得30秒
明教80技,打中目標又有加速。掌握得好嘅話總共有差唔多成分鐘加速,爆發力又高,機動又高。屈到不得了啦
至於你個變石上石方法行得通。不過就係要高石先行得通,因為愈高石個命中差距先拉到冇咁明顯
例如5萬嘅命中同3萬嘅命中打落去實際差距唔會中多好多
作者: aT_one    時間: 13-5-2012 21:58
天山明教同星宿有得比既咩  1遠1近 比你星宿狂閃好無?
梗有D門派有某D缺點架啦
無個門派喺完美
完美的只有
玩家
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 22:18
天山明教同星宿有得比既咩  1遠1近 比你星宿狂閃好無?
梗有D門派有某D缺點架啦
無個門派喺完美
完美的只有
...
aT_one 發表於 13-5-2012 21:58

冇話狂閃- -
你咁睇咁逍遙呢
高心嘅逍遙瞬移又差唔多10秒一次
仲要有個100%放大wo
機率都唔比我地星宿天地3連嘅差wo
e家仲可以雕紋雕個溪山。又加強左,仲要10秒cd
星宿淨係果兩招普普通通冰蠶青蛇24秒cd,仲要唔係話加好多攻,仲有冰蠶係永冇爆擊
作者: aT_one    時間: 13-5-2012 22:22
冇話狂閃- -
你咁睇咁逍遙呢
機率都唔比我地星宿天地 ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 22:18

你好鉆牛角尖
每個門派有每個門派既優點
你講到星宿無甘樣
甘你玩星宿做咩春ja
作者: luckz    時間: 13-5-2012 22:35
慕容一體60 解星宿間歇點穴buff@@半怒抗盲
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 22:37
你好鉆牛角尖
每個門派有每個門派既優點
你講到星宿無甘樣
甘你玩星宿做咩春ja ...
aT_one 發表於 13-5-2012 22:22

咁星宿e 家就係根本比人弱
再加上我都冇話佢冇優點。而係話佢缺點機動低
作者: luckz    時間: 13-5-2012 22:41
咁星宿e 家就係根本比人弱
再加上我都冇話佢冇優點。而係話佢缺點機動低 ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 22:37

星宿 蠢蛋狂贏盲中-.-天地三連爆我9萬 跳攻+間封 狂拉距離 又盲技 跟本屈哂 打遠攻直情秒 而且高閃
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 22:48
慕容一體60 解星宿間歇點穴buff@@半怒抗盲
luckz 發表於 13-5-2012 22:35

慕容都係一個屈嘅門派
機動力同爆發力都拍得住天山
單屬玄攻高體高內攻反控瞬移(80技但未出)30秒cd加速
作者: fongkapan    時間: 13-5-2012 22:51
星宿 蠢蛋狂贏盲中-.-天地三連爆我9萬 跳攻+間封 狂拉距離 又盲技 跟本屈哂 打遠攻直情秒 而且高閃 ...
luckz 發表於 13-5-2012 22:41

但係明教有拉人技wo
唔好講話食晒15刀
我淨食差唔多屬嘅明教後果5刀都頂唔順,如果再黎個會心直頭係gg
點穴6秒暗麻痺5秒(卓)加80強控。明教15刀都差唔多打晒
作者: aT_one    時間: 13-5-2012 23:19
但係明教有拉人技wo
唔好講話食晒15刀
我淨食差唔多屬嘅明教後果5刀都頂唔順,如果再黎個會心直頭係gg
點 ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 22:51

你講人地門派既優點黎做咩,有得比的嗎?
星宿天地+控 都秒了
你還想點?
???????
????
玩得唔勁
喺人既

作者: 千流天羽    時間: 13-5-2012 23:42
天地睇彩數.聽天由命
作者: 無用小記    時間: 13-5-2012 23:49
門派此終會有缺憾, 而技術, 耐性就是決定勝負的關鍵

峨嵋 明教 天山 這些門派的缺點亦多如繁星, 不要太過於汁著人家的好處而忽略自己的優勢吧

峨嵋 清心雖然強, 但耗魔量亦非常高, 只要輸出不低, 拉遠距離(避月落), 很容易就能壓制對方。

明教 怒火的確強大, 但星宿的間歇點穴已經能將明教怒火廢去, 試想想當明教想追的時候不斷被制, 而星宿就跑遠距離, 配合扣速, 明教要追上的難度可謂相當之大

天山 移花 威力的確強大, 但是亦不要忽略星宿的中毒buff。同石的話天山要1輪技能內秒殺星宿可能性亦較低, 配合扣速, 盲技, 強控暗封等 要反殺天山亦不是難事。當然, 若果天山1輪技後立即隱形cd的話, 那亦無話可說。

逍遙 逍遙靈活性無疑地比星宿高, 但輸出方面實在較為遜色。 雙屬輸出注定逍遙爆發力不能秒殺星宿, 只能夠放大取勝。 只要星宿搶先手的話, 技能必中下逍遙很難有勝算。間歇封穴抵抗八陣圖, 誅仙陣, 半怒解逍遙晝地(好像可以), 單屬內攻比逍遙輸出更高, 血量, 不用說吧。

慕容 內攻門派最難打的就是他和天龍了。 不過只要善用隱身, 扣速, 盲技, 要嬴慕容還是有可能的。

天龍 最難打的應該就是天龍了。 但是不要忘記天龍是一個4屬輸出的門派, 換言之星宿打任何抗石都起碼可以抗掉1種屬攻, 而呢個已經是一個優勢。 天龍亦無抗盲技, 間歇點穴的技能, 善用半步可以輕易打亂天龍出技節奏。
作者: chengcy5    時間: 14-5-2012 00:07
天龍 最難打的應該就是天龍了。 但是不要忘記天龍是一個4屬輸出的門派, 換言之星宿打任何抗石都起碼可以抗掉1種屬攻, 而呢個已經是一個優勢。 天龍亦無抗盲技, 間歇點穴的技能, 善用半步可以輕易打亂天龍出技節奏。
無用小記 發表於 13-5-2012 23:49

換言之星宿打任何抗石都起碼可以抗掉1種屬攻,但人地1種毒攻就可以破你主要輸出源頭
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 00:12
你講人地門派既優點黎做咩,有得比的嗎?
星宿天地+控 都秒了
你還想點?
???????
????
玩得唔勁
喺人既

...
aT_one 發表於 13-5-2012 23:19

唔好意思啦,你真係太睇得起星宿啦
我唔拎人地優點黎比。拎人地缺點黎比啦
少林:控少。星宿都唔多得去邊
峨嵋:機動差。星宿一樣
武當血少,但有氣盾頂
天山明教命中低。星宿大部分技能必中。1優
丐幫逍遙低攻。星宿單屬。2優,但其實呢d 門派雙修都可以拉平
天龍(少玩唔知缺點,請指教)
慕容缺點少人5技。暫時有優勢
第二點呢,星宿係秒唔到人(除左招天地)
如果星宿嘅優勢係咁明顯就唔會時至今日都係咁少人。華山最冷清嘅門派e 家除左慕容非星宿莫屬
星宿係天龍只係佔中庸位置
1.論爆發力有明教天山慕容天龍
2.論機動力有天山慕容逍遙
3.論控制有武當逍遙天山
根本天龍八部隻game 一開始就已經整弱左個門派,但係又唔係勁垃圾果隻wo
你未經歷過星宿痛苦時期,未有80技果陣。星宿靠咩控制?
蛤蟆功,運氣兩秒,控制6秒,打親交有邊次先手到?打識玩嘅武當仲死蛤蟆前雀尾,唯一控制冇埋
人地明教點穴又6秒。我地蛤蟆又6秒。點解人地瞬發我地要運氣
你話跟原著要運氣ok fine。原著入面一招蛤蟆功打殘郭靖咁濟。點解game 入面唔會附加任何傷害先?
果陣嘅星宿真係慘到唔慘

總結下
星宿係唔可以秒人。(唔好同我講運氣,運氣你打十埸十埸天地3連爆比我睇)
星宿嘅優點並唔係可以稱霸天龍嘅優點
必中嘅冰蠶換黎嘅永冇爆擊同超長cd
單屬門派造成容易比人抗死-->全毒抗(eg.雙孔4毒抗,420+武魂4lv抗=440+3雕毒抗=457加埋食藥可以去到507嘅毒抗境界,試問同石點減得晒?)
作者: 無用小記    時間: 14-5-2012 00:16
換言之星宿打任何抗石都起碼可以抗掉1種屬攻,但人地1種毒攻就可以破你主要輸出源頭 ...
chengcy5 發表於 14-5-2012 00:07

我想你可能不太明白我說的話吧, 星宿打任何1種抗石都起碼可以抗到天龍1種屬, 但天龍就一定要打毒抗才抗到星宿。郭優郭劣, 顯而易見。若果對方打單毒抗的話, 扣抗高亦不是什麼問題。全5up就應該要400+扣抗了, 單抗的話50x6才300毒抗, 雙抗的話 根本不應接受挑戰。天龍本身要雙抗, 還到雙毒抗才能抗衡星宿, 星宿隨便挑1種屬抗都可以抗了少許屬攻。
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 00:21
唔好意思啦,你真係太睇得起星宿啦
我唔拎人地優點黎比。拎人地缺點黎比啦
少林:控少。星宿都唔多得去邊
...
fongkapan 發表於 14-5-2012 00:12

是了
現在是天龍2了
星宿既優點你知道不?
技能既控制你知道不?
點樣打其他門派你又認識幾多?
你話星宿唔多控?
攞少林黎比?
你癡左線?
以我所知星宿含笑+2失明 仲唔多?

仲有
你嫌星宿廢
你玩黎做咩
del左距吧
唔好喺度申呢樣個樣
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 00:26
題外話
樓主幾石?
好奇而已
作者: a01116    時間: 14-5-2012 00:29
題外話
樓主幾石?
好奇而已
aT_one 發表於 14-5-2012 00:26

樓主超威  無得頂 開幫打愛剎  點知家下叫救命 做返和平人
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 00:33
是了
現在是天龍2了
星宿既優點你知道不?
技能既控制你知道不?
點樣打其他門派你又認識幾多?
你話星宿唔 ...
aT_one 發表於 14-5-2012 00:21

你要計含笑果d
少林80技定身+大群定身+散功
這樣如何?
本人玩了星宿4年
星宿的事情我怎不知道?
它是一個怎的門派我不知道?
還有的是,我沒嫌星宿廢。我係話星宿不強
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 00:42
回復 28# aT_one
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... =%E6%98%9F%E5%AE%BF
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 00:44
樓主超威  無得頂 開幫打愛剎  點知家下叫救命 做返和平人
a01116 發表於 14-5-2012 00:29

我認為殺黎殺去無意義
比你殺到我又如何?又唔會少忽肉去
作者: 絲絲入扣    時間: 14-5-2012 00:58
你要計含笑果d
少林80技定身+大群定身+散功
這樣如何?
本人玩了星宿4年
星宿的事情我怎不知道?
它是一個怎 ...
fongkapan 發表於 14-5-2012 00:33

玩左4年?你南服尼路呢個號玩左4年?
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 01:09
回復 33# 絲絲入扣

08年開始玩
作者: ∼香B∼    時間: 14-5-2012 07:41
星宿要去到5石以上,,先真係體現到犀利之處
作者: a01116    時間: 14-5-2012 10:02
係咩  五夠打炸  仲係度扮=)
作者: a01116    時間: 14-5-2012 10:02
係咩  五夠打炸  仲係度扮=)
作者: may911    時間: 14-5-2012 12:31
冇話狂閃- -
你咁睇咁逍遙呢
機率都唔比我地星宿天地 ...
fongkapan 發表於 13-5-2012 22:18

e家仲可以雕紋雕個溪山。又加強左 <--

請問一下, 你所謂既加強左, 係加強左咩 ?

我諗加強左既, 只係打人痛左 d , 放大既機會率唔會多左 ( 中放大既機率應該係睇果本心法有幾高, 100lv 心法 = 22% )

有錯請指出.
作者: yuncash    時間: 14-5-2012 13:31
樓主4石唔怪得  當你玩到2500屬攻 打人同人地3000屬攻一樣既時候你就知  星宿  平推人已經好堅抽  或者你有3500屬 打人都有1萬已上了 就咁平推下下比人多幾千  已經好係野
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 15:42
e家仲可以雕紋雕個溪山。又加強左
may911 發表於 14-5-2012 12:31

以我所知,強化溪山係強化放大既機率.頂強100%放大
作者: tomy09    時間: 14-5-2012 16:34
星宿最大既優點你未講,單屬,同埋招30怒技,你問下d逍遙就知
作者: 海川    時間: 14-5-2012 16:45

小人退出了天龍一整年
真心想知 一日同大群吾糸必中????! (你有冇試清楚?) 半怒就可能吾糸必中
其實星宿高血並不在於一體52血  糸星宿每升一LV自動+既體力俾其他門派多  譬如佢每升一LV +5點體力 天山+2點咁
反而認為星宿加靈吾抵  始終星宿都算多技毒攻 專注玩毒下限 忽毒 毒攻 可能硬佳 高石下 配點既內攻不要也罷
身法方面 以我記憶星宿除了多技必中 亦多技不董爆擊?只有平推優勢 屬高石玩法
現在身處修練時代 本人認為配2種點是可行的(不限高石 90UP)

打少林方便 認為閣下有點小看少林  打架多也臨場 望樓主可發片參考
少林有加沙 尾針 含笑沒用  配合少林102神 機動性俾星宿高得多
小的沒玩太久 很多不清 只是想問問查清楚吧

注:星宿優勢在於半怒 看過你的貼 很多地方的答案也是半怒     至於打少林 本人認為可以一開始起先手全怒 慢慢回  小的亦認為應盡留隱身 待對手開群才用 不怕散攻
作者: luckz    時間: 14-5-2012 17:22
aT_one 發表於 14-5-2012 15:42

好似係技能傷害效果...唔係技能機率強化
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 17:37
好似係技能傷害效果...唔係技能機率強化
luckz 發表於 14-5-2012 17:22

甘咪同鏈既雕文重疊了......???
作者: 5567    時間: 14-5-2012 17:41
小人退出了天龍一整年
真心想知 一日同大群吾糸必中????! (你有冇試清楚?) 半怒就可能吾糸必中
其實星宿高 ...
海川 發表於 14-5-2012 16:45

認同星其實係好食錢的..
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 19:50
回復 38# may911
打人痛左d 都不得了啦。
你10秒cd,玩得衰d 嘅逍遙-->溪山,唔中放大瞬移走
半min你可以打4野,星宿冰蠶青蛇都係兩野
你仲強化埋,溪山打人都咪話唔痛
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 20:02

回復 42# 海川
關於一日同大群,我敢肯定佢唔係100%中
一日-->人地初隱。完全閃避左
大群基本同平推一樣,我試過好幾次見過未擊中
至於打少林方法。正常都咁打
佢果技唔知咩咩攻解唔解到唔知- -未見少林咁樣解
但我建議-->輪住出控,蠍尾完左先半步。咁樣就算解到都唔會一次解晒兩個控技
如果你唔認同我呢個打法,請指教。
作者: 5567    時間: 14-5-2012 20:09
回復  海川
大群基本同平推一樣,我 ...
fongkapan 發表於 14-5-2012 20:02

80技印象當中我同星打好似未miss過
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 20:33
回復  海川
大群基本同平推一樣,我 ...
fongkapan 發表於 14-5-2012 20:02

初隱/////..............我笑了
作者: li1231    時間: 14-5-2012 20:38

80技必中的,,半怒的群是必中,,有持續時間個招群技就唔係必中ps:星宿我都玩左接近3年半,,未改技前的確悲劇,,改技,有45技同80技後好了不少,雖說稱不上係好勁個種,,但唔可以忽視星宿
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 20:48
初隱/////..............我笑了
aT_one 發表於 14-5-2012 20:33

唔洗笑,初隱可以避嘅就唔係必中啦
天地同壽<--我打左出去。即使你初隱,都一樣打出傷害
明教嘅斗轉都一樣,只要佢打左出去,初隱係冇用,怒照打&傷害照扣
作者: li1231    時間: 14-5-2012 20:51
回復 51# fongkapan
我自己用初隱就閃過人天地3個MISS既字樣出左黎
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 20:53
雖說 稱不上係好勁個種,,但唔可以忽視星宿
li1231 發表於 14-5-2012 20:38

that is  the main point i want to say!
而我寫呢篇野嘅原因亦希望玩星宿嘅人可以多d
作者: 5567    時間: 14-5-2012 21:02
that is  the main point i want to say!
而我寫呢篇野嘅原因亦希望玩星宿嘅人可以多d ...
fongkapan 發表於 14-5-2012 20:53

甘多門派中你覺得咩派最難打?
作者: 絲絲入扣    時間: 14-5-2012 21:25
回復  絲絲入扣

08年開始玩
fongkapan 發表於 14-5-2012 01:09

08年咩幫最好打最串?
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 21:27
回復 52# li1231
真嘅?
未改版之前我先手都係天地,d 人隱左身現番形都少左血
出左一日就冇咩再用天地做起手
e 家天地係咪閃到我唔知,我聽日做下實驗先
作者: li1231    時間: 14-5-2012 21:33
回復 56# fongkapan
因之前停玩過個幾月,唔知有冇改到,以我所知用左初隱應該係會閃到所認為而已有技<<個人,,大前題係時機捉得好而你所講明教扣怒係咪佢出左技後你先隱呀
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 21:36
回復 54# 5567
其實星宿打好多門派都好有難度下(5石以下)
5石以上,血量同攻擊都有番咁上下,打d 門派難度先冇咁大
最難打應該係
1.明教2.少林3.天山4.慕容5.天龍6.峨嵋7.丐幫8.武當9.逍遙
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 21:44
回復 57# li1231
明教扣怒同步出囉- -
如果隱身先明教仲點打到
呢個唔係自己實驗,係17173睇番黎
明教打怒出左,隻人隱左身,果技仲打落黎,就扣左怒
星宿天地我以前打出去係睇唔到傷害,但係個人現番形就見到係少左血
一日唔同,一日打出去如果比人初隱避又係睇唔到傷害,但佢現番形出黎係冇扣過血-->姐係完全避左
作者: li1231    時間: 14-5-2012 21:47
回復 59# fongkapan
天地係必中,,最衰之前冇CAP圖,,仲有招技中左點會冇顯示扣左幾血呀
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 21:56
唔洗笑,初隱可以避嘅就唔係必中啦
天地同壽
fongkapan 發表於 14-5-2012 20:48

你明我笑緊咩嗎?
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 22:06
回復  fongkapan
天地係必中,,最衰之前冇CAP圖,,仲有招技中左點會冇顯示扣左幾血呀 ...
li1231 發表於 14-5-2012 21:47

你52樓的回復o.O
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 22:10
回復 55# 絲絲入扣
點會知- -
果陣岩岩先玩,完全新手。連星宿呢個門派都唔知咩黎,果陣做任見入星宿呢個門派加最多經咪即刻入左-.-
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 22:11
回復 61# aT_one
唔明,那請你解釋- -
作者: 冰    時間: 14-5-2012 22:25
aT_one 發表於 14-5-2012 15:42

溪山本身技能係+2xxxx內攻(唔記得實際數字) 附加2x%的機率 傷害放大100%(平推放大多1倍)   鏈雕紋強化 係 強化技能傷害 並不是放大機率
   5lv雕紋就好似係+100%, 即係溪山變左係 +2xxxx內攻的2倍  即+5萬幾6萬內攻傷害

其實逍遙鏈雕紋應該強化溪山 因為10秒cd
   我見好多人都去雕 第一本心法第一技能 覺得有d浪費...
作者: 5567    時間: 14-5-2012 22:25
回復 64# fongkapan

隱左咩技好似都會miss的
作者: luckz    時間: 14-5-2012 22:27
回復  fongkapan

隱左咩技好似都會miss的
5567 發表於 14-5-2012 22:25

係會隱左形 但仍然被控 直到現形仍然會被封(依控制時間而定
作者: luckz    時間: 14-5-2012 22:28
甘咪同鏈既雕文重疊了......???
aT_one 發表於 14-5-2012 17:37

你提及既可能係天龍三既經脈強化系統...
作者: 5567    時間: 14-5-2012 22:29
係會隱左形 但仍然被控 直到現形仍然會被封(依控制時間而定
luckz 發表於 14-5-2012 22:27

大範圍控技就會
如果係單體遠攻係miss 例如點穴
作者: fongkapan    時間: 14-5-2012 22:36

回復 66# 5567
據我所知,明教打怒唔miss
星宿冰蠶青蛇同天地隱身左miss唔miss我就聽日試下
現在吧@@
作者: luckz    時間: 14-5-2012 22:41
大範圍控技就會
如果係單體遠攻係miss 例如點穴
5567 發表於 14-5-2012 22:29

睇你隱戈陣同控技buff係咪同時出現 係就會食埋招控隱
作者: 海川    時間: 14-5-2012 22:47

其實初隱原理好簡單
初隱果一刻會令 對手失去目標  從而令技能發出而沒有目標而MISS
即是所有接能有注明單體目標接能都會MISS
明教打怒機本上必中(打怒起手已斬了怒) 但絕對可以被初隱化解 問題是時機
如果你話初隱避到的就不是必中-.- 好難有技是必中LO
我亦敢肯定60怒初隱都可以避到

還有 少林果招好似叫加沙伏魔功 冇少林用? 只可以說你打得太少少林
少林亦有明鏡台 百無 102識玩少林 我比較認為少林機動性較高 除非你星宿玩-速102神

另外回冰
個人都讚成逍遙吊平推 畢竟高石 技能比平推還差  而且102 -速神平推才能爆出-速
未102 4石樓下 當然溪山好D  各有各好吧
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 23:06
溪山本身技能係+2xxxx內攻(唔記得實際數字) 附加2x%的機率 傷害放大100%(平推放大多1倍)   鏈雕紋強 ...
冰 發表於 14-5-2012 22:25

我說的是天龍3 強化經脈=0=
作者: aT_one    時間: 14-5-2012 23:11
其實初隱原理好簡單
初隱果一刻會令 對手失去目標  從而令技能發出而沒有目標而MISS
即是所有接能有注明單 ...
海川 發表於 14-5-2012 22:47

就算5石樓上我都選擇溪山....因為我覺得放大左之後出溪山喺...無比既痛苦
作者: 冰    時間: 14-5-2012 23:35
我說的是天龍3 強化經脈=0=
aT_one 發表於 14-5-2012 23:06

但你回應的是雕紋強化= = 樓主重頭到尾都係講鏈雕紋= =
作者: 無用小記    時間: 15-5-2012 05:44
隱身是避到所有技能的, 只是時間掌握問題。遠攻技能比較易避, 同避武當飛仙, 暗封, 晝地等原理一樣。
作者: fongkapan    時間: 16-5-2012 20:04
隱身是避到所有技能的, 只是時間掌握問題。遠攻技能比較易避, 同避武當飛仙, 暗封, 晝地等原理一樣。 ...
無用小記 發表於 15-5-2012 05:44

錯了。根據我今天做過實驗
天地同壽打左出去係100%避唔到
即使初隱左,都係會扣左血
作者: 5567    時間: 16-5-2012 20:23
錯了。根據我今天做過實驗
天地同壽打左出去係100%避唔到
即使初隱左,都係會扣左血 ...
fongkapan 發表於 16-5-2012 20:04

真的嗎=O=
作者: fongkapan    時間: 16-5-2012 20:44
回復 78# 5567
唔信你問x無影
作者: 5567    時間: 16-5-2012 20:45
回復  5567
唔信你問x無影
fongkapan 發表於 16-5-2012 20:44

入game試下@@ 順手試埋明教打怒
作者: fongkapan    時間: 16-5-2012 21:29
回復 80# 5567
e 家唔玩得住- -
聽日下晝5點同你試下
作者: luckz    時間: 16-5-2012 22:26
入game試下@@ 順手試埋明教打怒
5567 發表於 16-5-2012 20:45

你南SER-.-?
作者: 5567    時間: 16-5-2012 22:28
你南SER-.-?
luckz 發表於 16-5-2012 22:26

喺.你都係?;P
作者: luckz    時間: 16-5-2012 22:29
喺.你都係?
5567 發表於 16-5-2012 22:28

盲中之龍==
作者: 5567    時間: 16-5-2012 22:30
盲中之龍==
luckz 發表於 16-5-2012 22:29

原來如此:lol
作者: luckz    時間: 16-5-2012 22:36
原來如此
5567 發表於 16-5-2012 22:30

點解你可以咁奸!
作者: 5567    時間: 16-5-2012 22:37
點解你可以咁奸!
luckz 發表於 16-5-2012 22:36

此話何解?
作者: luckz    時間: 16-5-2012 22:46
此話何解?
5567 發表於 16-5-2012 22:37

求爆乳(汝)名交換
作者: fongkapan    時間: 16-5-2012 22:52
求爆乳(汝)名交換
luckz 發表於 16-5-2012 22:46

佢隻小峨仔黎
d ac賣鬼晒啦佢
作者: 沐夕-3-    時間: 16-5-2012 23:09
支持支持~~推post
作者: fongkapan    時間: 22-8-2012 19:26
我發現………
原來我完全忘記左仲未寫晒篇野
感謝版主加我入精華個通知提一提醒我-.-
作者: 呀楊    時間: 26-8-2012 22:25
寫得幾好~
作者: fongkapan    時間: 17-11-2012 09:23
已更新天龍,峨嵋,武當嘅打法=(
作者: tomy09    時間: 25-11-2012 23:22
我很好奇,點解指鹿為馬會被你認為係垃圾技
作者: fongkapan    時間: 26-11-2012 00:32
回復 94# tomy09
咁你認為指鹿邊到勁先?-0-我指單挑先。群p 指鹿係會幾好用嘅
作者: tomy09    時間: 26-11-2012 16:27
回復  tomy09
咁你認為指鹿邊到勁先?-0-我指單挑先。群p 指鹿係會幾好用嘅
fongkapan 發表於 26-11-2012 00:32

你打武當攻略果度冇提到指鹿為馬呢招技,你又知否武當被星宿吸怒之後有幾慘??   星宿最大賣點之一就係可以吸人怒, 而武當最大既賣點之一係佢有招解除全部門派既技能冷卻,連哂兩套技秒人
   冇左全怒技既武當等於廢左一半武功,指鹿為馬係一招單挑好勁既技
作者: fongkapan    時間: 26-11-2012 19:42
你打武當攻略果度冇提到指鹿為馬呢招技,你又知否武當被星宿吸怒之後有幾慘??   星宿最大賣點之一就係 ...
tomy09 發表於 26-11-2012 16:27

出左忘無雕紋又有幾多人會用木盾-0-天地30幾秒就回得番,而打武當你話用吸怒- -
未有80技前打武當指鹿係好用,但出左之後,正常先手都係武當,連技好嘅。兩輪技硬食又真係唔成問題,而你話用木盾吸武當怒我諗要等佢連失技先得啦。況且e 家武當比人改到勁弱,同石下食佢兩輪技絕對死唔去- -
所以唔洗開木盾吸佢怒,仲有要吸佢怒就要放棄左一個上毒。要知道,一個初隱係非常重要!
作者: tomy09    時間: 26-11-2012 23:49
出左忘無雕紋又有幾多人會用木盾-0-天地30幾秒就回得番,而打武當你話用吸怒- -
未有80技前打武當指鹿係好 ...
fongkapan 發表於 26-11-2012 19:42

先唔講同石夠唔夠力頂到武當兩套技.同埋我唔覺得武當弱,個個門派都會有長短處,如果我係武當,我唔會白痴到盲放80技,一開始隱身我一定有優勢,你頂多用半怒同埋群技炸我出黎,係你炸左我出黎果陣我已經獲得先手權,你輕功飛走仲好,我閃過黎連哂2套技,爽
同埋武當唔係天山,唔會有兩招隱技,上毒幫助唔大,好多時星宿打武當係輸吸唔到怒

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2