樂古Nakuz

標題: 『原創』小昌打蛇概論【圖片已失效】 [打印本頁]

作者: 風捲殘樓    時間: 26-5-2006 18:49
標題: 『原創』小昌打蛇概論【圖片已失效】

近來無聊。 開朋友的帳號打蛇仔。
就打蛇仔分享一點意見。

舊式打法: 雜兵拉後。小昌拉前、補血 道術 跟上。 對位。開打

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間
2) 蛇仔分散靠近。 浪費火力
3) 當蛇仔圍到小昌身邊時。 火龍難以定位
4) 道術離蛇仔太近。 易被誤傷

結論:
改進方法在於:
1) 如何縮短擺陣時間。
2) 如何集中蛇仔

進一步答案:

以。將。擋。蛇。

詳解:

入戰
頂蛇隊拉向前。微前。          <∼ 可收集中蛇仔之效
補血跟上                        <∼ 沒用解說吧?
閒雜兵仔拉後。          <∼ 清空現場
小昌原地射蛇          <∼ 免移

補充:
  以機動性高的花二頂蛇最為理想。

以下為圖解:

以擋怪集中蛇仔解說:
留意蛇仔移動方式 。 一隻接一隻。且直向擋怪的將

實戰:
排好位。
小昌位置由入戰起都 沒移動過。
倒數第7秒。 殺第一隻
倒數第5秒。 殺第二隻。 其餘都不過殘存。

後語。
舊調: 拋磚引玉。歡迎指正

ps. ~緋村心太~ 帳號不是本人的。

有問題請加商二 風捲殘樓

如有轉貼。 請註明本帖由 商二 風捲殘樓 原創

這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的

部分圖片連結已失效
2015/08/25 小妍字。

作者: edmond9375    時間: 26-5-2006 19:09
唔錯唔錯,板主+分啦^^

[color=red]這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的[/color]
作者: alantam1992    時間: 26-5-2006 19:22
個分享都ok 唔錯=口="
講真我唔係咁鐘意打蛇 因為好麻煩......

[color=red]這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的[/color]
作者: 高明仔~    時間: 26-5-2006 20:29
場面震撼^^正

作者: leung989    時間: 26-5-2006 21:03
作者: 無得頂    時間: 26-5-2006 21:07
你呢一套打法第一次見=口=
好勁啊.....
我用昌2 好屎><

作者: 愛妳穿越時間╭    時間: 26-5-2006 21:15
本人用昌2直接擋怪...

其實唔洗用其他野擋丫...
打一隊的話...蛇未到已經死哂

作者: kaiskykai    時間: 26-5-2006 21:24
如果樓主教人打的話...最好post你兵陣/lv/加點/eq..
不然差的太遠去打蛇只會慘死..
但係都好好好唔該你......好好的教學

作者: arthurli1992    時間: 26-5-2006 21:30
花2大把血唔易死

作者: waiwai2e33    時間: 26-5-2006 21:32
好野...我就試下先..

作者: kenken1212    時間: 26-5-2006 21:40
對d老手來說(好似我甘@@)都會拿d2轉來擋

作者: kenken1212    時間: 26-5-2006 21:40
對d老手來說(好似我甘@@)都會拿d2轉來擋

作者: ...Illusions*    時間: 26-5-2006 22:00
E個方法有人教過我用了-3-
不過樓主隻破介好似無人幫補法咁...
有D man man 緊喎@0@

ps.細場..-.- 無信心打

作者: 貓之置物    時間: 26-5-2006 22:04
勁呀你...

你呢招都勁下喎

作者: 維他奶好好飲    時間: 26-5-2006 22:06
想知你隻破僧幾lv同幾血...補得快唔快

作者: 風捲殘樓    時間: 27-5-2006 00:05
回樓上的話:
破介 84 lv。
小昌 139 lv 400 力 、800 mp
其實lv高低都打到。 只差頂怪二轉夠唔夠血....

作者: 馭空之邪龍    時間: 27-5-2006 00:10
我一見細場就飛了-.-
無咩心情搵賽2花2頂-.-
死左都未加完血-.-
不過依個方法幾好@@
但我驚頂唔到幾耐....-.-

作者: 風捲殘樓    時間: 27-5-2006 00:17
Originally posted by 馭空之邪龍 at 2006-5-27 00:10:
我一見細場就飛了-.-
無咩心情搵賽2花2頂-.-
死左都未加完血-.-
不過依個方法幾好@@
但我驚頂唔到幾耐....-.-

擋怪二轉同蛇仔既接觸時間都係得 6-7 秒姐....
唔驚....

這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =【巨商】貼圖及影片專區= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的
作者: jasonplk    時間: 27-5-2006 09:45
~~唔該哂

作者: 衰~仔    時間: 27-5-2006 11:50
勁喎......隻昌2  139lv我隻得129lv咋

作者: 凍檸水    時間: 27-5-2006 12:29
作者: DicKY~”    時間: 27-5-2006 13:17
勁人你咁快又有咁多二轉啦 =口=.....變態

作者: 風捲殘樓    時間: 27-5-2006 14:50
Originally posted by DicKY~” at 2006-5-27 13:17:
勁人你咁快又有咁多二轉啦 =口=.....變態

AC 唔係我的^^"

作者: DicKY~”    時間: 27-5-2006 17:00
Originally posted by 風捲殘樓 at 2006-5-27 14:50:

AC 唔係我的^^"

=.=.....咁你自己個ac有寧2未 a_a

作者: 風捲殘樓    時間: 27-5-2006 17:12
Originally posted by DicKY~” at 2006-5-27 17:00:

=.=.....咁你自己個ac有寧2未 a_a

未= =v
宜家好少升,,,,

作者: 正治    時間: 27-5-2006 18:16
gdgdgd,我孜試下先

作者: 風捲殘樓    時間: 28-5-2006 11:48
冇人回!?
推一推.....

作者: NeojulianEX    時間: 28-5-2006 12:43
頂怪是沒有必要的做法,我2000血昌哥(2x%打抗)
大小場通殺,不過如果係小場上下位,就要出動朝子啦

作者: 風捲殘樓    時間: 29-5-2006 16:54
Originally posted by NeojulianEX at 2006-5-28 12:43:
頂怪是沒有必要的做法,我2000血昌哥(2x%打抗)
大小場通殺,不過如果係小場上下位,就要出動朝子啦

朝子仲慢喎.........

作者: lawhei753    時間: 29-5-2006 18:21
勁!無得彈

作者: Boaz    時間: 29-5-2006 19:10
Originally posted by 風捲殘樓 at 2006-5-26 18:49:
近來無聊。 開朋友的帳號打蛇仔。
就打蛇仔分享一點意見。

舊式打法: 雜兵拉後。小昌拉前、補血 道術 跟上。 對位。開打

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間
2) 蛇仔分散靠近。 浪費火力
3 ...

係你叫我先出聲傢渣(f26)
同你先拉昌再雜兵拉後無咩分別姐~
拉兵動作1秒到渣ma

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間 <<個1秒快唔得好多,大場你都係出晒先過d蛇仔黎
2) 蛇仔分散靠近。 浪費火力<<同你d兵快慢好似無咩關係啵
3) 當蛇仔圍到小昌身邊時。 火龍難以定位<<比10條蛇圍你 你走佬啦,大場無咩可能比佢圍到我
細場一定要搵第2隻頂 點黎身邊,仲有近場唔難定位睇你識唔識放姐
4) 道術離蛇仔太近。 易被誤傷<<咁同拉兵走都無咩關係 睇你識唔識擺兵
己經唔係你上面既舊式打法個句野入面

結論:
改進方法在於:
2) 如何集中蛇仔<<<真係想知你點集中wo 佢點黎次次唔同傢wo 唔通你識超能力?
你搵一隻昌頂都唔=佢會集中咁黎

有咩講錯請講

[ Last edited by Boaz on 2006-5-29 at 07:13 PM ]

作者: 風捲殘樓    時間: 29-5-2006 19:37
你試下囉。
舊式打法、細場、10條。
保證分別明顯。
偶的表達能力不是太好。 麻煩你試了再說。

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間 <<個1秒快唔得好多,大場你都係出晒先過d蛇仔黎
2) 蛇仔分散靠近。 浪費火力<<同你d兵快慢好似無咩關係啵
3) 當蛇仔圍到小昌身邊時。 火龍難以定位<<比10條蛇圍你 你走佬啦,大場無咩可能比佢圍到我
細場一定要搵第2隻頂 點黎身邊,仲有近場唔難定位睇你識唔識放姐
4) 道術離蛇仔太近。 易被誤傷<<咁同拉兵走都無咩關係 睇你識唔識擺兵
己經唔係你上面既舊式打法個句野入面

1) 分別在於是拉小花同拉小昌既分別。
2) 集中蛇仔
3) 我個打法好似冇咩機會 會比人圍喎~
4) 用小昌直擋蛇。 會間接拉近道術同蛇仔距離

結論:
改進方法在於:
2) 如何集中蛇仔<<<真係想知你點集中wo 佢點黎次次唔同傢wo 唔通你識超能力?
你搵一隻昌頂都唔=佢會集中咁黎

如圖所示。你唔明我都冇計。

依然果句。 麻煩試左先。再說話。

作者: 炎ソ月    時間: 29-5-2006 19:42
樓主@@我想問你有冇用到昌2bug打@@?
我用昌2bug打15秒以內一定嬴硬10條蛇=,=

作者: 風捲殘樓    時間: 29-5-2006 20:05
Originally posted by 炎ソ月 at 2006-5-29 19:42:
樓主@@我想問你有冇用到昌2bug打@@?
我用昌2bug打15秒以內一定嬴硬10條蛇=,=

緊有-.-"
唔用唔使打.......

作者: 炎ソ月    時間: 29-5-2006 20:10
唔怪得la@@
唔用hi都hi唔到=o=

作者: 風捲殘樓    時間: 29-5-2006 20:23
Originally posted by 炎ソ月 at 2006-5-29 20:10:
唔怪得la@@
唔用hi都hi唔到=o=

咁又冇咁誇.....
大場20 秒。 只係細場難打d姐.....

作者: 炎ソ月    時間: 29-5-2006 20:31
15秒以內就得la= =

作者: 風捲殘樓    時間: 29-5-2006 20:41
Originally posted by 炎ソ月 at 2006-5-29 20:31:
15秒以內就得la= =

唔玩bug都 15 秒???
勁喎~~

作者: 御伽草藍    時間: 29-5-2006 21:44
樓主可唔可以簡D死位黎打 。

作者: Boaz    時間: 30-5-2006 16:23
Originally posted by 風捲殘樓 at 2006-5-29 19:37:
你試下囉。
舊式打法、細場、10條。
保證分別明顯。
偶的表達能力不是太好。 麻煩你試了再說。

缺    點:
1) 小昌走位太慢。拉長了戰鬥時間 <<個1秒快唔得好多,大場你都係出晒先過d ...

無打過我都唔會上黎啦=.=

作者: 風捲殘樓    時間: 30-5-2006 16:59
Originally posted by 御伽草藍 at 2006-5-29 21:44:
樓主可唔可以簡D死位黎打 。

例如???
有所謂死位既咩!?

Originally posted by Boaz at 2006-5-30 16:23:

無打過我都唔會上黎啦=.=

咁我幫唔到你 = =

[ Last edited by 風捲殘樓 on 2006-5-30 at 05:01 PM ]

作者: NeojulianEX    時間: 30-5-2006 18:26
bug的意思是不是叫昌2打自己友一下?

作者: 風捲殘樓    時間: 30-5-2006 21:10
Originally posted by NeojulianEX at 2006-5-30 18:26:
bug的意思是不是叫昌2打自己友一下?

嗯。 大概是這樣~

作者: Boaz    時間: 31-5-2006 09:20
Originally posted by 風捲殘樓 at 2006-5-30 16:59:

例如???
有所謂死位既咩!?

咁我幫唔到你 = =

[ Last edited by 風捲殘樓 on 2006-5-30 at 05:01 PM ]

咁你鍾意啦bao_35

作者: laupole    時間: 31-5-2006 10:19
都有吾少人post過昌昌教學圖!!!

作者: 999lions    時間: 1-6-2006 18:25
咁冇花2~d人要點做..我得昌2.李o.2.同臣2..點做..??

作者: 13288231    時間: 2-6-2006 00:03
呀樓主∼∼∼試問你用將頂蛇頂得幾多下呢????蛇打你一下都成行血(成堆一條打你一下)  即死  唔好講補血

你有燕1可以用冰封位   識封就會整到成堆蛇  一隻都唔會走散

作者: 壞孩子小傑    時間: 4-6-2006 15:49
打蛇,俾我呢D人去打只會係死路一條>﹏<

作者: asdfghjkjack    時間: 4-6-2006 20:12
咁大佬
我想問~
我有昌2 90,臣2 83,寧2 126,許2 136,花2 115+ 隻 83LV +HP 佬
3隻 MP GIRL~~
夠唔夠打~

作者: 辣椒仔    時間: 18-6-2006 23:21
Originally posted by 13288231 at 2006-6-2 00:03:
呀樓主∼∼∼試問你用將頂蛇頂得幾多下呢????蛇打你一下都成行血(成堆一條打你一下)  即死  唔好講補血

你有燕1可以用冰封位   識封就會整到成堆蛇  一隻都唔會走散

朋友,破介係絕對補得切的,爭在你個人的控兵技術

作者: Minglun    時間: 19-6-2006 07:18
Originally posted by 13288231 at 2006-6-2 00:03:

我用林平都補得切啦......何況破戒= =
仲有,用昌打蛇係唔會用燕1放冰架-.-

作者: Boaz    時間: 19-6-2006 11:23
Originally posted by Minglun at 2006-6-19 07:18:

我係咁車佢都死啦=.=
唔扣得幾多血

作者: 風捲殘樓    時間: 19-6-2006 11:29
Originally posted by Minglun at 2006-6-19 07:18:

閣下都下小昌一大高手。
對小生呢個既打法有何指教之處?
願聞其詳。

作者: 阿徹    時間: 19-6-2006 14:31
作者: 風捲殘樓    時間: 19-6-2006 14:59
Originally posted by asdfghjkjack at 2006-6-4 20:12:
咁大佬
我想問~
我有昌2 90,臣2 83,寧2 126,許2 136,花2 115+ 隻 83LV +HP 佬
3隻 MP GIRL~~
夠唔夠打~

點會唔夠....
個陣仲勁過圖中果個-.-"

作者: 笨小楠    時間: 19-6-2006 20:18
點解我唔夠打既??你隻昌幾lv??
d蛇你講到好易,但我控得好似好勉強!!bao_16

作者: 豬仔包    時間: 19-6-2006 22:48
幾好既打法@o@"

作者: 風捲殘樓    時間: 19-6-2006 23:09
Originally posted by 笨小楠 at 2006-6-19 20:18:
d蛇你講到好易,但我控得好似好勉強!!bao_16

百幾lv囉...
咁真係好易嘛....

作者: 鬼皇    時間: 19-6-2006 23:32
板主加佢分分啦

佢講得咁好

作者: 明仔!!    時間: 20-6-2006 11:22
用番昌2頂怪我諗清得仲快=.=
我以前都係用昌2自己一個來頂....
一出來括哂所有隊員.....縮埋一舊咁=.=搵隻昌仔出去頂...mp女準備加法....跟住就開始清架啦!!(有時我連羊符都冇爆=.=)...我既要訣係.....憎人同mp女唔好死我就可以係6秒內清場!!

作者: [S]lawrenceng    時間: 20-6-2006 11:48
根本佢地未黎到已經死晒la,仲洗咩擋。

作者: 風捲殘樓    時間: 20-6-2006 17:37
Originally posted by [S]lawrenceng at 2006-6-20 11:48:
根本佢地未黎到已經死晒la,仲洗咩擋。

係掛。
咁你點先打可以細場未到就死晒??

作者: [H]水中影    時間: 20-6-2006 21:13
thx....第時用得著....不過要等一段長時間唷= =”

作者: tommy8-1-4    時間: 20-6-2006 21:21
......139lv   勁呀,,,,

作者: 阿徹    時間: 21-6-2006 12:27
作者: 風捲殘樓    時間: 21-6-2006 13:17
Originally posted by 阿徹 at 2006-6-21 12:27:
一陣打幾耐????

咩一陣打幾耐?

作者: [S]lawrenceng    時間: 21-6-2006 13:25
Originally posted by 風捲殘樓 at 2006-6-20 17:37:

係掛。
咁你點先打可以細場未到就死晒??

分一隻朝子集中d蛇,再放8下,全死,或者唔洗集中都得.用孫維昌最重要係打自己d兵一下先好放技

作者: 風捲殘樓    時間: 21-6-2006 15:38
Originally posted by [S]lawrenceng at 2006-6-21 13:25:

分一隻朝子集中d蛇,再放8下,全死,或者唔洗集中都得.用孫維昌最重要係打自己d兵一下先好放技

咁同我拎二轉擋有咩分別?

作者: 風之劍俠    時間: 21-6-2006 16:08
廾..我成日都係咁玩ga la  d野定唔到就咁打

作者: Kenny413    時間: 21-6-2006 16:21
此方法幾勁..我也試試看

作者: WTF!!    時間: 22-6-2006 20:27
勁.......

作者: wl01994309tpk    時間: 20-7-2016 20:05
d蛇你講到好易,但我控得好似好勉強

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2