樂古Nakuz

標題: 《老黃忠臣打天教學!》【部份圖片已失效】 [打印本頁]

作者: gary1434    時間: 11-3-2009 10:52
標題: 《老黃忠臣打天教學!》【部份圖片已失效】

前言:本人用黃忠已經有一年多的時間,對他也有一定的了解,特發此貼,幫助大家在新版如何快速升等!
由於不是有太多人擁有猿公這隻血盾,所以此教學避免了使用猿公的情況!(最後幾張是給喜歡暴走的玩家,需要使用猿公!)

老黃忠臣:朝鮮2轉

起始能力:
力量
敏捷
体質
知力
体力
法力

打撃抵抗30%
法力抵抗30%

技能:魔法火箭(2mp一箭,自動發動)
       百萬視(30+ lv x1.5)mp
       忠臣之魂 固定400mp

百萬視公式:
[攻擊力x(0.075xLv + 3)+敏x(2.5+Lvx0.0625)]x抵抗*=扣血數字(by 神龍傳說 )
*抵抗: (1-怪物抵抗表入面的數字)                  
            毒蛾(1-0.57),冰龍(1-0.89)...其他的請上抵抗表網和52巨商網...

http://moyoroya.fortress.cx/spe_landscape/resistancelist.php?mode=10

忠臣之魂血量: 老黃忠臣 法力x5
p.s.以上公式的點數,裝備也計在內!忠臣之魂是不能移動的!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

最遠距離及範圍之廣!!(200lv)

[attach]296976[/attach]
[attach]296977[/attach]
[attach]296978[/attach]

廢話少說!去圖教學!
[attach]296106[/attach]

[attach]296107[/attach]

[attach]296108[/attach]
[attach]296109[/attach]
[attach]296110[/attach]
[attach]296111[/attach]

冰龍的冰柱攻擊是範圍技,而且距離頗遠,還會追蹤,所以要小心mp女擊斃!
有一點也要當心的是,當休戰完畢之後,冰龍會漫無目的的隨意攻擊視線範圍之內的兵,所以少血量的便要小心,有一個技術可以減少此機會的發生,便是以能打天的兵來行前接觸冰龍,這樣,冰龍便會將注意力注意在你行前的打天兵!當然,忠臣之魂也能放在較近冰龍的地方呢!

有人可能問,你的申2這麼高等,這麼高傷害,當然可以在忠臣之魂死之前解決怪物。沒錯,我能很快解決怪物,但在我低等的時候,我也是這樣打的,只要在忠臣之魂死後休戰再放再打便行了!時間當然會比較長呢!

再送3段影片!同樣地是不帶猿公,只用忠臣之魂打怪!

[youtube]QxUIlOPRXjg[/youtube]

[youtube]zx65ccQ435w[/youtube]

[youtube]BctkH3XAlpk[/youtube]

再送兩條片(帶猿公,注意放技位置!!!!!!!!!)

[youtube]_XJc-oiv_Wg[/youtube]

[youtube]-0Hj0QMEa_Q[/youtube]

以下是暴走冰龍的圖片(需要猿公呢,除非一開始位置很好)

[attach]296112[/attach]
[attach]296113[/attach]
[attach]296114[/attach]
[attach]296115[/attach]
[attach]296115[/attach]
[attach]296116[/attach]
[attach]296117[/attach]
[attach]296118[/attach]
[attach]296119[/attach]
[attach]296120[/attach]
[attach]296121[/attach]

部份圖片連結已失效
2015/08/25 小妍字。

作者: 炎之龍    時間: 11-3-2009 10:55
wow老黃原來咁勁!!!
作者: feifei123    時間: 11-3-2009 11:38
200级申2练了好久吧,多少级可以开始打冰龙呢,望指教
作者: feifei123    時間: 11-3-2009 11:38
200级申2练了好久吧,多少级可以开始打冰龙呢,望指教
作者: gary1434    時間: 11-3-2009 11:42
4# feifei123
改版前基本上150等才好練
改版後難打了些,建議170才好去
當然,也要計下自己能多少下殺掉冰龍呢!基本上8下內也不錯的了
作者: 斬妖天屍    時間: 11-3-2009 11:45
作者: hkderrick    時間: 11-3-2009 11:46
圖有點小...不過多謝你呀..正想轉申
作者: ◆-`Man〞    時間: 11-3-2009 11:55
0,0多謝教學..
200lv申2  w0.
作者: hkderrick    時間: 11-3-2009 12:17
另想問下你用咩裝...QQ
作者: ☆♀安康♂★    時間: 11-3-2009 13:39
一個字...正
你好比心機做
作者: 阿海〞    時間: 11-3-2009 13:41
200LV-,-好難打唔嬴
不過好欣賞樓主升一隻好少人升既200二轉
我得閒要谷下申申
話說要打番支145棍俾牛牛=,=
作者: 卍蟲卍    時間: 11-3-2009 14:25
為我剛抄的小申...我推!
為了樓主200級的大申...我推!
為了樓主盡心盡力帖出教學...我推!
太強了!感謝樓主一番心意!
作者: 奈洛    時間: 11-3-2009 14:49
可惜的是要高級才強......
作者: tomkam08    時間: 11-3-2009 15:34
多謝教學
幫推一下[[bao_23]]
作者: 乂閃乂    時間: 11-3-2009 17:30
=.=咁170lv之前都係要打黃龍升?
作者: ~!卡卡西!~    時間: 11-3-2009 17:35
我諗唔係好多人夠班指教你- -
作者: ra10    時間: 11-3-2009 18:14
希望見到樓主 你隻老黃同猿公 d點 同裝
作者: `悶悶不樂♀    時間: 11-3-2009 18:16
老黃我都想升無錢=_=
作者: FOXAN!    時間: 11-3-2009 18:22
期待已久啊~

神龍兄比誰都有資格出申2教學帖吧=]
作者: 卍死仔包卍    時間: 11-3-2009 18:51
低級很難練 隨意放位很難中 做完火龍任擺入倉啦
作者: hkmnop    時間: 11-3-2009 19:00
你頂都唔洗頂啦......1下就秒左冰蛇
作者: REQUIEM    時間: 11-3-2009 19:04
好難控制申招對空技個範圍-.-
作者: 28463719    時間: 11-3-2009 19:18
神到咁都冇裝又冇點睇 好唔應該囉!
我隻申玩到85lv都冇心機玩 話哂巨商天怪唔多 無謂哂個帥位
作者: suchasu    時間: 11-3-2009 19:43
根本上好多個放位你都講唔清楚
可唔可以深入小小-.-
作者: 無想    時間: 11-3-2009 19:52
200lv申2先有呢個效果
作者: wongmingcheong    時間: 11-3-2009 20:20
如果可以劃出 忠臣放技"位置"既"範圍",,
再講清楚D,咁依個POST,就好完美!!!THZ~~
作者: ~月林~    時間: 11-3-2009 21:23
post埋裝喇
作者: edwinmonster    時間: 11-3-2009 21:34
你200lv範圍大到hihi聲梗係容易講
100lv都唔夠好難用到你呢個方法
不過各下應該全敏啦,3000幾一下超正
我個隻得700幾
不過怒休戰都仲夠捱,有孔明的

ps,200lv申大軍の矢範圍有幾大
作者: 29448798    時間: 11-3-2009 21:50
神裝200
勁.
作者: 路過客    時間: 11-3-2009 22:12
200lv好難升的說= =,多謝分享
作者: LUNBOYXDDD    時間: 11-3-2009 22:18
p0st埋你隻黃忠既點同裝啦-v-;
3000幾1下-_-
作者: cf1596    時間: 11-3-2009 22:48
作者: '路人甲=]    時間: 12-3-2009 00:16
冇150都唔洗去冰洞升-.-
150以下招技既範圍細到嘔泡
作者: 魔鬼小子    時間: 12-3-2009 09:24
多謝哂
唔知幾時轉得佢@@
作者: [Myth]Siu豪    時間: 12-3-2009 09:39
樓主真係好強
作者: gary1434    時間: 12-3-2009 17:36
其實頭150lv要升唔太難,打不死鳥都好易升...打得又快,又多野出..
升lv唔係話打高經怪一定快,最緊要係有效率,如果你打一鋪冰龍要分幾兩分鐘,倒不如用十幾秒打不死鳥,仲可以打幾場,d 經計番仲多呢!
冰龍呢d打得多就識,放技位等我遲d再話比大家聽吧,其實片入去都放得好清楚的了..
作者: kit12345    時間: 12-3-2009 17:47
想問問用馬符是否比用羊符更有優勢?
作者: 赤紅冰龍    時間: 12-3-2009 18:04
200lv..樓主果然強~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: gg~~~    時間: 12-3-2009 18:31
想問呢..117申2打乜升好
有176猿公
但試過打雙面蛇
可能裝備太差的關係
扣得唔多
而且忠魂好易死
作者: pkwapk123    時間: 12-3-2009 18:40
勁..搞到我有d想要.....
作者: jeffbernardo    時間: 12-3-2009 19:09
有幾點我覺得你可以加埋入去
1.申二招百萬視,愈高lv範圍愈大
2.忠魂法力=368+(lvx12)( 轉自http://www4.nakuz.com/bbs/viewth ... &extra=page%3D2)
3.如果申二唔夠高lv,要十幾可先殺死冰龍,又冇明幻,可以考慮將生死決放係忠魂到
同埋.....去申請精華啦
有唔少人想轉申二,但係唔清楚佢既能力
申請精華可以幫到唔少人呢
作者: gary1434    時間: 12-3-2009 22:04

謝謝喔!我再加上去吧,不過其實仲有好多野都要整...

低lv的申其實真係只可以打不死鳥那些...因為低等低傷害便挑戰冰龍真的不化算!

放生死決落忠臣之魂不太建議,因為老黃忠臣很易被秒掉,而且祖2很快爆車,我以前沒生死決沒猿公也是只用忠臣之魂去打的,效果不錯,不過老黃忠臣時常被砲轟,所以要走來走去!@@
要很多下數才能殺冰龍的話,我絕對贊成忠臣之魂死後再休戰再放忠臣再打,這樣子雖然較煩,但較安全
作者: edwinmonster    時間: 12-3-2009 22:37
有幾點我覺得你可以加埋入去
1.申二招百萬視,愈高lv範圍愈大
2.忠魂法力=368+(lvx12)( 轉自http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3576416&extra=page%3D2)
3.如果申二唔夠高lv,要十幾可先殺死冰龍,又冇明幻,可 ...
jeffbernardo 發表於 12-3-2009 19:09
法力個面係錯的
個個人唔同...加點eq會影響的

但我都想樓主答番我問題
200lv範圍有幾大
作者: gary1434    時間: 12-3-2009 22:59
43# edwinmonster
範圍有幾大真係唔知,不過我可以話比你聽o係3人以下場o既大場入面我可以企o係自己個斜坡到打到對面d怪
作者: 極.小鬼    時間: 12-3-2009 23:04
哇 癲呀咩 ==
15秒k冰龍.....
作者: 無良印品    時間: 12-3-2009 23:18
你200lv範圍大到hihi聲梗係容易講
100lv都唔夠好難用到你呢個方法
不過各下應該全敏啦,3000幾一下超正
我個隻得700幾
不過怒休戰都仲夠捱,有孔明的

ps,200lv申大軍の矢範圍有幾大 ...
edwinmonster 發表於 11-3-2009 21:34

你咁講又唔係幾岩,
難道佢未試過經歷100lv時候既威力?
經驗係要儲返來,唔係一講就明哂
慢慢練下啦
作者: swt    時間: 12-3-2009 23:29
好正呀~
好想睇下你d裝同點
作者: kenneth9595    時間: 12-3-2009 23:33
申2點升嫁大佬
我3x lv已經升到叫救命..
要成5場火龍先1lv  難升到咁   想入倉..
作者: edwinmonster    時間: 12-3-2009 23:38
43# edwinmonster  
範圍有幾大真係唔知,不過我可以話比你聽o係3人以下場o既大場入面我可以企o係自己個斜坡到打到對面d怪
gary1434 發表於 12-3-2009 22:59

即係全場範圍咁上下....

你咁講又唔係幾岩,
難道佢未試過經歷100lv時候既威力?
經驗係要儲返來,唔係一講就明哂
慢慢練下啦
無良印品 發表於 12-3-2009 23:18
所以宜家咪話佢200lv呢個方法唔可以套落100lv申身上囉
作者: 劉少奇    時間: 13-3-2009 00:07
我隻170台幻打雙面蛇都係扣得一千幾 有排都未死- -力幻....都係申2方便d
作者: jeffbernardo    時間: 13-3-2009 00:21
我一直都好想知
申二既敏捷同範圍會唔會有D關係
同埋,申二招百萬視係咩屬性呢(題外話)
作者: kit12345    時間: 13-3-2009 03:09
想知用申2主角用咩符好??
作者: edwinmonster    時間: 13-3-2009 09:15
我一直都好想知
申二既敏捷同範圍會唔會有D關係
同埋,申二招百萬視係咩屬性呢(題外話)
jeffbernardo 發表於 13-3-2009 00:21
就算有屬性都無用
呪音/虛影對天無效
作者: gary1434    時間: 13-3-2009 13:57

53# edwinmonster
對,法抵/打抵也沒分別!
敏捷應該不會對範圍作出更大.........其實上了160等後,範圍已經很大的了!
p.s.打冰龍的經驗和效率一定比雙面蛇多呢!

別這麼大想頭,申2初頭是較難升的!可以先打黃龍,之後高等一些去屈不死鳥,升得頗快的!
再待160-170等便去屈冰龍了!
作者: edwinmonster    時間: 13-3-2009 14:46
53# edwinmonster
對,法抵/打抵也沒分別!
敏捷應該不會對範圍作出更大.........其實上了160等後,範圍已經很大的了!
p.s.打冰龍的經驗和效率一定比雙面蛇多呢!

別這麼大想頭,申2初頭是較難升的!可以先打黃龍,之 ...
gary1434 發表於 13-3-2009 13:57
其實唔洗
我80lv巳經夠屈邪双
不過升lv就唔會打佢
作者: o哂咀    時間: 13-3-2009 14:48
200LV..申2 wo...
個教學唔錯
作者: 紫君龍也    時間: 13-3-2009 15:22
wow老黃原來咁勁!!!
作者: 葉弧雪    時間: 13-3-2009 15:25
十分出色的教學///十卜樓主
申2好勁...
作者: 神§龍    時間: 13-3-2009 19:12

我試過打不死鳥.有d難打隻魂好易燒死= =
仲有申2打咩易搵錢==
作者: gary1434    時間: 13-3-2009 22:09

忠臣之魂係比較易死,打抵法抵不高,不過不死鳥了少血比較易屈些!
申2打的怪物全都能夠賺錢,黃龍的黃片,火龍的火龍珠,不死鳥的金剛砂和黑珍珠(不死鳥出的寶物賣給npc一天能賺幾千萬的),冰龍的冰龍片,印記,雙面蛇的棍子,印記
全都不錯,低等的可以打不死鳥來賺一點藥物錢呢!
作者: 〥逆天`而行′    時間: 14-3-2009 00:48
一場大約多少經(只入一堆計算)
作者: jeffbernardo    時間: 14-3-2009 04:06
一場大約多少經(只入一堆計算)
〥逆天`而行′ 發表於 2009-3-14 12:48 AM

雙面蛇,1100m同1440m既都係6m-8m左右啦
1880m就10m(全隊計)
冰龍暴走d經就多好多,3隊可以有30m經↑
作者: gary1434    時間: 14-3-2009 08:29
62# jeffbernardo
本人試過引6堆天怪,3蛇3龍,一共有49m exp=]
作者: 小達:)    時間: 14-3-2009 09:04
好強啊=]
多謝分享^^
作者: 〥逆天`而行′    時間: 14-3-2009 10:08
雙面蛇,1100m同1440m既都係6m-8m左右啦
1880m就10m(全隊計)
冰龍暴走d經就多好多,3隊可以有30m經↑
jeffbernardo 發表於 14-3-2009 04:06

喔, 原來這樣, 都不錯
作者: gary1434    時間: 14-3-2009 17:41
新增了最最最遠距離放技點及其範圍之廣!請看左下方的小地圖!
作者: sskl1991    時間: 14-3-2009 19:37
200lv升左成年....真係勁,,,我無恆心升-=-
作者: tonyhktwtw    時間: 14-3-2009 19:40
要咁高lv先有得咁玩- -
作者: ︴牙進〝    時間: 14-3-2009 19:46
你教人個格式勁似信長個d post
作者: markchow    時間: 14-3-2009 19:47
200lv,勁,我的125lv
作者: hochiho2008963    時間: 15-3-2009 02:48
吳知樓主幾時開始打冰龍
作者: jeffbernardo    時間: 15-3-2009 06:09
62# jeffbernardo  
本人試過引6堆天怪,3蛇3龍,一共有49m exp=]
gary1434 發表於 2009-3-14 08:29 AM

等我隻申無想300完成之後
一定會打番場多經過你既xd
作者: 1996chen    時間: 15-3-2009 08:45

實在太好的教學片啦
多謝樓主
作者: 鵬叔..    時間: 15-3-2009 11:26
用得好勁..我打不死都唔夠打- -
作者: 〥逆天`而行′    時間: 15-3-2009 11:26
用得好勁..我打不死都唔夠打- -
鵬叔.. 發表於 15-3-2009 11:26

話晒都200申, 唔會差得去邊-.-
作者: 拖鞋專門店    時間: 15-3-2009 11:33
好正wow @@|| 神龍教學''勁
作者: gary1434    時間: 15-3-2009 14:54
72# jeffbernardo
入6堆唔易嫁,我打咁耐冰龍都係試過一次=.=...

我打左冰龍幾耐@@?都有斷斷續續一年半入面打....
最初係打雙面蛇的,因為想打棍仔,之後轉打暴走冰龍爆200lv^_^

300無想申對我黎講都幾遠下...
作者: 小月-3-    時間: 15-3-2009 16:43
200;申2@W@
用咩裝..
食左冰龍幾下都吾扣血@W@
作者: jeffbernardo    時間: 15-3-2009 17:12
72# jeffbernardo  
入6堆唔易嫁,我打咁耐冰龍都係試過一次=.=...

我打左冰龍幾耐@@?都有斷斷續續一年半入面打....
最初係打雙面蛇的,因為想打棍仔,之後轉打暴走冰龍爆200lv^_^

300無想申對我黎講都幾遠下... ...
gary1434 發表於 2009-3-15 02:54 PM

唔緊要啦
我諗我搞掂隻申之後
除左死去買藥之外
多數都係冰湖到渡過
我都要打棍仔俾隻牛牛呀
打到棍就轉打冰龍^^
作者: 王積奇    時間: 15-3-2009 17:14
唔錯丫~多謝^^
作者: edwinmonster    時間: 15-3-2009 17:20
其實我想問
冰龍命中率係咪好低
次次都唔中咁既
一走開左就梗加唔中
作者: gary1434    時間: 15-3-2009 17:54
81# edwinmonster
呢樣我都答唔到你,不過佢招野真係可以避到的,只要o係佢衝埋黎o個刻你反應得快,走佬就得了!
但係食中左我諗你都知到後果,o係兵陣中心的話...哈哈

冰龍招野擊中目標會扣得較多,周邊的有時連200 hp o既mp 女都唔會死,我諗佢招攻擊係視乎擊中後在於範圍o既邊一到
p.s,佢吹d冰係識追蹤的
作者: jeffbernardo    時間: 16-3-2009 00:10
81# edwinmonster  
呢樣我都答唔到你,不過佢招野真係可以避到的,只要o係佢衝埋黎o個刻你反應得快,走佬就得了!
但係食中左我諗你都知到後果,o係兵陣中心的話...哈哈

冰龍招野擊中目標會扣得較多,周邊的有時連200 h ...
gary1434 發表於 2009-3-15 05:54 PM

有時得真係覺得
佢d攻擊好似冰血d巫師巫女咁
個樣唔係打緊你,但係實際上係打緊你(明嗎?)
作者: gary1434    時間: 16-3-2009 20:25
83# jeffbernardo
係咁的,有時個頭明明向住你一隻兵,無啦啦d冰柱會飛去另一邊
其實本人都有人個方法可以預知到冰龍幾時放電,就係o係佢突然向前走動o既一刻,就係佢將會放電之時...
另外有時個頭會轉方向打人都會放電,所以o係佢轉之後,退後d兵,佢就會唔放的了
作者: gisihad    時間: 16-3-2009 20:37
請問申2係咪一定要配平2先夠打冰龍?

如果只有高lv猿公同申2又夠唔夠打?
作者: saimessi    時間: 16-3-2009 21:26
嘩-3-神龍大佬好勁呀><
作者: jeffbernardo    時間: 17-3-2009 00:07
請問申2係咪一定要配平2先夠打冰龍?

如果只有高lv猿公同申2又夠唔夠打?
gisihad 發表於 2009-3-16 08:37 PM

神龍既控兵能力好強,又有200申同高lv明幻,都要平二幫手
就知咩事啦@@
作者: gary1434    時間: 17-3-2009 14:31
85# gisihad
基本上係冇咩可能,除非有d位置,不過唔太建議,因為冇雷公你都好難升高隻申2...
而家一個兵陣入面冇雷公好煩,補血方面已經係一個非常之大的問題了!
作者: 劍心~    時間: 18-5-2009 11:27

想看看你點加點~[[bao_31]] 
作者: 二房老師    時間: 18-5-2009 12:36
神龍隻=v=
申2~咁勁~~
作者: 川流不息    時間: 18-5-2009 12:48
樓主對申2 有好深既研究咁啵
作者: 钢板    時間: 18-5-2009 13:14
打三队我勉强都打到,不过要烧两到三队冰龙都唔系易事,成日烧得果一队,打双面算
作者: 紫君龍也    時間: 18-5-2009 14:03
改用台幻會不會同樣可以打冰龍A0A?
作者: hkming003    時間: 18-5-2009 15:40
樓主用得好勁0.0
作者: 天下之涼    時間: 18-5-2009 16:20
多謝了~你隻申真勁
200lv~可唔可以post埋d裝來看看
作者: 暴走可樂    時間: 18-5-2009 16:56
但係我隻申2放左入倉....
作者:   f`    時間: 18-5-2009 17:10
200LV....好難升啵
但樓主的都好勁^^
作者: rorororo13    時間: 18-5-2009 17:21
我果隻先119lv   我打到d冰龍兩行血就死左
作者: 莔之小子    時間: 18-5-2009 17:32
原來申仔越高lv越大範圍-口-我想問打一下休戰一下依個方法會唔會都打到@@
作者: hkopenc1740    時間: 18-5-2009 17:41
想問下,你隻申2點加點架?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2