樂古Nakuz

標題: [原創教學]使用Windows Movie Maker,製作HD短片教學 [打印本頁]

作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 8-5-2009 16:02
標題: [原創教學]使用Windows Movie Maker,製作HD短片教學

如果你部電腦係windows xp,咁應該會有一個內置軟件
叫做Windows movie maker,主要用黎剪片既
不過佢本身設定值整唔到HD片
而家我就會教大家用佢黎整HD巨商片

=================================
首先下載呢個附件

[attach]401744[/attach]
解析度960x720,720pHD,巨商只係800X600解析度,即使再用高的解析度亦唔會特別清,只會增加壓片時間
將下載左既附件放係呢個路徑
C:\Program Files\movie maker\shared\profiles

跟住開始用movie maker剪片
用wmv-HD-960x720黎save
作者: 。茶。    時間: 8-5-2009 16:20
要咁架咩-.-
就咁樣SAVE已經得啦-.-
而且仲唔會拉曲個畫面-.-

作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 8-5-2009 16:23
要咁架咩-.-
就咁樣SAVE已經得啦-.-
而且仲唔會拉曲個畫面-.-
。茶。 發表於 8-5-2009 16:20

vista機本身已經整到HD
但係xp無內置HD俾人簡姐
================================================================
第二個高清化影片教學

首先到此下載威力導演軟件 (試用版本) http://tw.cyberlink.com/downloads/trials/powerdirector/download_en_US.html

下載完之後安裝

按左上角個logo按''save全片''唔可以係專案
[attach]310393[/attach]

按建立檔案
[attach]310394[/attach]

選擇AVC MPEG4檔
[attach]310395[/attach]

選擇對比度
[attach]310396[/attach]
作者: 0小聰0    時間: 8-5-2009 16:24
原來可以咁樣整
作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 8-5-2009 16:30
原來可以咁樣整
0小聰0 發表於 8-5-2009 16:24

係,大家唔洗擔心整HD會唔會Save得特別耐
作者: 。茶。    時間: 8-5-2009 16:39
令仔kaj,你係咪用vista機
xp無內置高清檔俾人簡
♀皇者♂風範☆ 發表於 8-5-2009 16:23

原來係咁既-.-
作者: 白小羽    時間: 8-5-2009 16:44
我想問點錄片?
作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 8-5-2009 16:45
我想問點錄片?
白小羽 發表於 8-5-2009 16:44

有好多電腦用既錄片軟件
多人用既有Fraps同HC2
作者: 白小羽    時間: 8-5-2009 17:41
有好多電腦用既錄片軟件
多人用既有Fraps同HC2
♀皇者♂風範☆ 發表於 8-5-2009 16:45

Fraps要邊隻版先用到..
岩岩下載個試用版...得29秒...
作者: REQUIEM    時間: 8-5-2009 18:02
我仲以為一拍就自動係高清添-.-
原來係搞咁多野
作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 8-5-2009 18:22
Fraps要邊隻版先用到..
岩岩下載個試用版...得29秒...
白小羽 發表於 8-5-2009 17:41

試用版係得30秒,唔夠用,不過拍祖2秒於台等等快片都夠用

如果想拍長片,eg.冥使暴走,就搵一個版本叫遊俠破解版Fraps
原來係搞咁多野
screen 發表於 8-5-2009 18:02

呢個係巨商本身問題,巨商得800x600解析
HD至少要960X720
作者: 白小羽    時間: 8-5-2009 18:31
試用版係得30秒,唔夠用,不過拍祖2秒於台等等快片都夠用

如果想拍長片,eg.冥使暴走,就搵一個版本叫遊俠破解版Fraps

呢個係巨商本身問題,巨商得800x600解析
HD至少要960X720 ...
♀皇者♂風範☆ 發表於 8-5-2009 18:22

搵吾到遊俠破解版Fraps wo-.-
作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 8-5-2009 18:59
搵吾到遊俠破解版Fraps wo-.-
白小羽 發表於 8-5-2009 18:31

[attach]310248[/attach]
作者: hokaluncc    時間: 8-5-2009 23:38
1920X1080果條片好清..不過好橫..唔靚
作者: ♀皇者♂風範☆    時間: 9-5-2009 08:05
1920X1080果條片好清..不過好橫..唔靚
hokaluncc 發表於 8-5-2009 23:38

因為可能解析度較得太高,變左16:9
960x720比較好d
作者: wl01994309tpk    時間: 19-7-2016 19:37
原來係搞咁多野

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2