樂古Nakuz

標題: 台女百武特點與其實用性*(新加打3隊日凶) [打印本頁]

作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 21:01
標題: 台女百武特點與其實用性*(新加打3隊日凶)

最近聽到好多人想轉台女,上網睇d人玩到好勁...
但係轉台女前先要要停一停,諗一諗...
因為玩台女百武要有一個"合適既兵陣"先玩得出色...                by.曹操果實(商一)

* * * * *   * * * * *   * * * * *   * * * * * 
1.台女百武特點
召唤师(台湾)专属武器: 召唤师的回飞镖, 赤牙回飞镖(100LV)-回转刀片
技能: 野兽召唤 , 特性: 强韧、自然守护
升点: 全体质,强韧
评价: 肉盾用
力量:180敏捷:60
体质:160智力:50
打抗:40%法抗:40%

15斤
赤牙回飞镖
(台湾女)
100攻击力105~125
力量+50
敏捷+25
体质+50
智力+25
回转刀片
  制作:武器场-暗器工厂
  材料:回飞镖1级3、紫纹蛇神之牙100、坚硬的腿皮100、火的结晶30、深红的皮革100、工作量30万
  技能:回转刀片 - 挂上回转刀片的我军受到攻击时将一定伤害反弹给敌方。

回转刀片(野兽召唤师-赤牙回飞镖)
远程忽略属性视频
耗蓝:250mp
范围:单体
功能:将受到的伤害加N倍返还给敌人。
特性一举两得-反弹5%相当于物理反伤量的魔法伤害

说明:返还时并不能免除自己受到的伤害,权2铁壁时不适用该技能。杀伤力极强。
升点:体质、等级

要玩台女百武必需要全點第3特點,全點第3特點後召喚獸將會好少hp、好難頂怪,
所以主+祖2最好裝上200s, 即可變成頂手。若有阿莫, 台女百武更顯威力(下面會講)

台女百武技能特點:1.多反多傷(意思係愈多掛上百武技既兵出去頂..反傷會愈多)
                             eg. 1隻兵反傷紅雀1下=2500hp
                                   2隻兵反傷紅雀各1下=2500+2500 hp

3隻兵反傷紅雀各1下=2500+2500+2500 hp ---
                                     --->(本人常用, 紅雀幾乎被秒, 本人記錄7秒)
                          2.百武技有時間限制(時間幾多我唔太清楚, 不過絕對夠用)
                             (有人問我:我重壘放技去同一隻兵身上,會唔會反傷勁d)
                             (答:唔會, 技能只會延長)

第3特點(一舉兩得):反弹5%相当于物理反伤量的魔法伤害(意思係1點=5%, 當去到10點就會=50%)
                            eg.紅雀普攻時每下反傷7000hp,當佢出技時每下就會反傷3500hp

* * * * *   * * * * *   * * * * *   *
2.兵陣需求

1.頂手: 200s主+200s祖+雀fu/
                                  200s祖+熊+雀fu/
                                  雀fu+阿莫(極好用, 可以代替召喚獸, 但非必要)+祖2  
                                   <--缺點:成本貴, 女忍+解封符                                
                                       有人問:做咩唔用召喚獸頂?
                                       答 :10點特點後, 召喚獸會好豆腐!!

若10點特點後還有特點, 建議點加抗(抗比血更重要)

2.回血兵:雷公(個人認為最好用)(必要)
                                    舞道家+有技護腕(手動全體回血)<----需配合其他回血兵

3.+抗兵:王巨+金仔(必要)

4. -抗兵:200念(有錢可250念) (必要)   

5.輔助兵: 帕羅(鬼魂彈配合打王一流, 但會引怪)(非必要)

* * * * *   * * * * *   * * * * *   * * * *
3.符既選擇

最適合台女百武既fu大概只有2張:朱雀fu/玄武fu

朱雀fu : 血x2(頂手更好頂), 小朱雀可當頂手(小朱雀可打空, 所以可引空怪)
           ps.適用任何情況
玄武fu : 加抗20%(頂手更好頂), 小玄武可當頂手(小玄武可打空, 所以可引空怪)

ps.若有阿莫做頂手, 比朱雀fu更好
               *(但阿莫成本貴, 未必人人有, 若主+祖/祖+熊做頂手,
                  生死後已經爆抗, 所以玄武fu變得冇用)
                 因此個人推介朱雀fu

朱雀1<未>+<申>+<酉>
1. 在普通地形,身后跟随小朱雀。
2. 战斗中出现1只小朱雀参加战斗。
3. 我军体力变2倍。
4. 模仿敌人的技能,技能威力受主角属性影响。

* * * * *   * * * * *   * * * * *   * *

4.主點法

1000mp之後全hp(如果本身就夠1000mp就可直接全hp)
     由於我冇阿莫..so會用主/熊+祖2+雀fu去做頂手
     主+祖既裝:

[attach]928369[/attach]

[attach]928368[/attach]

[attach]928370[/attach]

* * * * *   * * * * *   * * * * *   *
5.台女百武 vs 各種boss/怪

包括:虎/麒/龍/雀/大眼仔/赤軍/大將軍(新加3隊日凶)

台女百武 vs 狂虎
[youtube]Wa0wi_3h3k8[/youtube]

台女百武 vs 狂魔黑麒
[youtube]dpSXLFFuoZ4[/youtube]

台女百武 vs 狂魔惡龍
[youtube]Nmgx8DZ36zs[/youtube]

台女百武 vs 狂魔紅雀(細場)
[youtube]sqRSl9TK-Rc[/youtube]

台女百武 vs 3隊狂魔紅雀
[youtube]UoPTMrMHp3I[/youtube]

台女百武 vs 沼澤監視者
[youtube]B1Sc4vFAr68[/youtube]

台女百武 vs 3隊沼澤監視者
[youtube]lhBoo3nXVWc[/youtube]

台女百武 vs 赤軍曹
[youtube]Ws7sMgDj5hc[/youtube]

台女百武 vs 大將軍(只係殺左一隻)
[youtube]SvlP4GqD4o4[/youtube]

台女百武 vs 3隊日凶
[youtube]sRlPsxK8LbM[/youtube]

6.未來改版
    改版到印度東部時, 會有新傭兵怪物 ----- 回血狐狸
      用處:範圍回血(看似出技後會有一段時間自動回血),
             就像台女多了台男柱一樣, 非常合適台女
孟买狐狸训练: 100级以上黄鼠狼+封印珠7个 (达孜陵)
技能: 再生(200mp+1mp/lv)
武器: 爪刀 (吸收术、毒雾术、活力)
特点: 范围持续回血
力量: 100 敏捷: 50
体质: 100 智力: 300
打抗:40%法抗: 40%
红利:100%LV

作者: cic6a123    時間: 30-8-2012 21:04
玩台女 差唔多一定要朝2
多隻招兵
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 21:05

終完汁完....睇完先回
ps.(1)
其實雀fu有第3項技能, 就係傷害減半
eg.朱雀打我兵一下100hp, 發動雀fu技後只會扣50hp
(玄fu打+法抗20%都冇雀fu咁好用)

點解仲有咁多人5g雀符係無傷害減半ga

http://www.youtube.com/watch?v=yr6NPeJ4wxM

ps(2) 台女百武係物理攻擊
作者: hokinpanben    時間: 30-8-2012 21:05
唉,,伏已中,,轉完唔夠2日放番百武轉番台男,,真係要3思
作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 21:36
唉,,伏已中,,轉完唔夠2日放番百武轉番台男,,真係要3思
hokinpanben 發表於 30-8-2012 21:05

係呀..要有抗兵先勁...
作者: 祭主牛肉    時間: 30-8-2012 21:43

台女好勁
未轉就快d轉
作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 21:51
終完汁完....睇完先回
ps.(1)
其實雀fu有第3項技能, 就係傷害減半
eg.朱雀打我兵一下100hp, 發動雀fu技後只 ...
14588563 發表於 30-8-2012 21:05

咁你睇番我打麒麟條片..
未開fu前:妖樹扣主/祖26hp
開左fu後:妖樹扣主/祖12,13hp

你點解釋???請指教
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 21:52
咁你睇番我打麒麟條片..
未開fu前:妖樹扣主/祖26hp
開左fu後:妖樹扣主/祖12,13hp

你點解釋???請 ...
kuuga1234 發表於 30-8-2012 21:51

假血部分扣左13 但係無show到
當你假血用盡 會變番26
作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 22:00
14588563 發表於 30-8-2012 21:52

原來冇show到假血部分..噢我明了..
不過我台女用過玄+雀fu...我都係覺得雀fu好用d^^
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 22:02
不過我台女用過玄+雀fu...我都係覺得雀fu好用d^^ ...
kuuga1234 發表於 30-8-2012 22:00

台女上祖的話 一早爆左抗 上玄符都無咩用
作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 22:04
台女好勁
未轉就快d轉
祭主牛肉 發表於 30-8-2012 21:43

你就威啦..毒龍20s內..
有朝2易打好多...
作者: `小奏_    時間: 30-8-2012 22:04
14588563 發表於 30-8-2012 21:52

姐系得個樣 ?同多左隻朱雀仔
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 22:07
姐系得個樣 ?同多左隻朱雀仔
`小奏_ 發表於 30-8-2012 22:04

係啊..得個樣
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 22:08
你就威啦..毒龍20s內..
有朝2易打好多...
kuuga1234 發表於 30-8-2012 22:04

打軍曹拎隻主去頂同送死無分別
作者: 此世之罪    時間: 30-8-2012 22:13
用主角反成本平好多
女忍+解封符貴幾倍
作者: kafu1234    時間: 30-8-2012 22:21
不用一定要 朝子2轉  
朝幻+武 可以

未來印東  有隻回血動物1
配合台女 等近戰 不錯
作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 22:21
用主角反成本平好多
女忍+解封符貴幾倍
此世之罪 發表於 30-8-2012 22:13

各有好處啦..
作者: 祖斯韋爾    時間: 30-8-2012 22:22
非常好啊果實
等我 都諗清楚轉吾轉 台女玩好先^^
作者: kuuga1234    時間: 30-8-2012 22:24
不用一定要 朝子2轉  
朝幻+武 可以

配合台女 等近戰 不錯 ...
kafu1234 發表於 30-8-2012 22:21

係呀..將來會有隻叫做 回血狐狸
全體自動回血..真係好好用@.@
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 22:26
不用一定要 朝子2轉  
朝幻+武 可以

配合台女 等近戰 不錯 ...
kafu1234 發表於 30-8-2012 22:21

只是朝幻要自己升到高lv才頂到...
朝子可以200lv轉(外掛兵)
作者: 小南.    時間: 30-8-2012 22:33
台女百武真系幾好玩既
作者: kafu1234    時間: 30-8-2012 23:24
只是朝幻要自己升到高lv才頂到...
朝子可以200lv轉(外掛兵)
14588563 發表於 2012-8-30 22:26

沒位
作者: 14588563    時間: 30-8-2012 23:47
沒位
kafu1234 發表於 30-8-2012 23:24

朝二x女忍刀 只有2倍血(裝3倍) 平均2-2.25到 攻擊距離遠 有無想300/轉職紅利but 佔帥位

朝幻x武就5倍血 攻擊距離細 同埋得2隻 雙抗較低
作者: 0o風霜o0    時間: 31-8-2012 00:23
好詳細,,,THX
作者: L0VELESS`    時間: 31-8-2012 00:24
想問下金 同 王巨 要幾LV左右?
仲有台女百武貴吾貴咖? ^^
作者: ARMY    時間: 31-8-2012 00:25
有機會都會轉黎玩下@@
作者: 14588563    時間: 31-8-2012 00:31
L0VELESS` 發表於 31-8-2012 00:24

睇你用咩頂
台女百武貴吾貴咖? 有心有力個d可以自己打料比fd消
作者: tonyleung88    時間: 31-8-2012 01:08
果實....gd job ar 我係a仔 xddd^^
作者: 潛龍卍勿用    時間: 31-8-2012 01:44
樓主好有心...多謝分折
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 06:25
非常好啊果實
等我 都諗清楚轉吾轉 台女玩好先^^
祖斯韋爾 發表於 30-8-2012 22:22

你洗乜諗...--
百武同人妖用得你幾多錢啫........
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 06:29
L0VELESS` 發表於 31-8-2012 00:24

王金最少要有150lv up..如果唔係會好難頂
台女百武依家大約180e到掛..(商一)
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 06:31
果實....gd job ar 我係a仔 xddd^^
tonyleung88 發表於 31-8-2012 01:08

haha a仔..原來係你..XD
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 06:33
樓主好有心...多謝分折
潛龍卍勿用 發表於 31-8-2012 01:44

因為最近太多人問有關台女百武既野...
so想一個post解答佢地所有問題
作者: Rebellion.KLC    時間: 31-8-2012 08:06
其實睇完內容,我覺得分類偏向兵陣。
但手機管版唔方便,睇下其他版主會唔會改先。
作者: iluveve    時間: 31-8-2012 08:59
玩台女 差唔多一定要朝2
多隻招兵
cic6a123 發表於 30-8-2012 21:04

幾時拎我ac玩下>3<我有隻無想300 200忍者準備左架啦
作者: 祖斯韋爾    時間: 31-8-2012 10:16
你洗乜諗...--
百武同人妖用得你幾多錢啫........
kuuga1234 發表於 31-8-2012 06:25

我連買人妖書既錢都無啊
作者: 黑刃    時間: 31-8-2012 10:32
感謝分享
借問聲金同巨最少要幾多LV?
作者: 小夜-_-    時間: 31-8-2012 10:37
吾拍打毒龍@@?
作者: 暴風族    時間: 31-8-2012 10:49
其實台女百武有個特點應該好多人都冇留意
如果怪既技係計物傷(用念果D)
台女百武 就算唔加第3特點 反傷比率都係百份百
如 <鳥人>既雷劍技 用左台女百武 就算冇第3特點 都可以100%反傷
作者: 0o風霜o0    時間: 31-8-2012 11:56
打大將軍好正
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 14:32
打大將軍好正
0o風霜o0 發表於 31-8-2012 11:56

我只係用一個熊去反都ko到大將軍..
可想而之台女百武威力很不錯哦^_^
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 14:34
吾拍打毒龍@@?
小夜-_- 發表於 31-8-2012 10:37

毒龍難打好多--
成日死兵..廢事獻醜啦....
作者: iam12    時間: 31-8-2012 14:46
想問下你主幾LV轉?
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 15:07
想問下你主幾LV轉?
iam12 發表於 31-8-2012 14:46

記得好似係150lv...
so依家先咁少血..
真係嘥左><'
作者: 小夜-_-    時間: 31-8-2012 18:30
我都想轉台女 但一諗到念同百武就吾想轉- -
作者: .殺人王.    時間: 31-8-2012 19:30
得王巨冇金仔可以打到咩怪?
朱雀我打到 但日凶打唔到
作者: 走到最後    時間: 31-8-2012 19:47
我好意外,
反而果位經常力證台女實用性既低能仔無在E個POST出現~

可能樓主行運了
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 21:30
得王巨冇金仔可以打到咩怪?
朱雀我打到 但日凶打唔到
.殺人王. 發表於 31-8-2012 19:30

冇金仔..3隊日凶一樣冇問題
拍埋日凶先^^
作者: JIMMY8600    時間: 31-8-2012 22:06
台女個埸係因為攻到主陣先走場??
作者: 14588563    時間: 31-8-2012 22:08
冇金仔..3隊日凶一樣冇問題
拍埋日凶先^^
kuuga1234 發表於 31-8-2012 21:30

強行用血頂?
作者: Hellkite    時間: 31-8-2012 22:55
排好一點 可加精華
作者: kuuga1234    時間: 31-8-2012 22:56
台女個埸係因為攻到主陣先走場??
JIMMY8600 發表於 31-8-2012 22:06

台女個場?大將軍個場下wa..
係呀..個陣要趕住出街..拿拿淋殺到一隻就算
作者: kuuga1234    時間: 1-9-2012 09:16
排好一點 可加精華
Hellkite 發表於 31-8-2012 22:55

已經重新排列
作者: Hellkite    時間: 1-9-2012 09:28
已經重新排列
kuuga1234 發表於 1-9-2012 09:16

已加精華
作者: yatyat804    時間: 1-9-2012 10:29
最近聽到好多人想轉台女,上網睇d人玩到好勁...
但係轉台女前先要要停一停,諗一諗...
因為玩台女百武要有一 ...
kuuga1234 發表於 2012/8/30 21:01

樓主勁用心,版主既150樂點抵送比你
作者: 14588563    時間: 1-9-2012 11:05
其實台女百武有個特點應該好多人都冇留意
如果怪既技係計物傷(用念果D)
台女百武 就算唔加第3特點 反傷比率 ...
暴風族 發表於 31-8-2012 10:49

雷劍技計物理攻擊
作者: 黑刃    時間: 1-9-2012 12:09
感覺隻新怪回血有點似明女-.-
作者: kuuga1234    時間: 2-9-2012 08:05
感覺隻新怪回血有點似明女-.-
黑刃 發表於 1-9-2012 12:09

係呀..回血速度好似同明女一樣咁快@.@
作者: ARMY    時間: 2-9-2012 09:15
好強,打3隊話咁易
作者: kuuga1234    時間: 2-9-2012 12:19
好強,打3隊話咁易
ARMY 發表於 2-9-2012 09:15

打就唔難打..不過3隊日凶先難引--
引左我成粒鐘先拍到條片
作者: ARMY    時間: 2-9-2012 13:19
回復 60# kuuga1234

哈哈!連引怪都咁強XD
作者: 黑刃    時間: 2-9-2012 14:26
係呀..回血速度好似同明女一樣咁快@.@
kuuga1234 發表於 2-9-2012 08:05

範圍都係一樣?
不過回血量睇泥點都係比唔上明女,話哂明女有特點
不過有呢隻野相信會令玩日男既人更方便
作者: kuuga1234    時間: 2-9-2012 15:56
範圍都係一樣?
不過回血量睇泥點都係比唔上明女,話哂明女有特點
不過有呢隻野相信會令玩日男既人更方便 ...
黑刃 發表於 2-9-2012 14:26

日男?日男遠攻會用到佢咩?
作者: 黑刃    時間: 2-9-2012 16:40
日男?日男遠攻會用到佢咩?
kuuga1234 發表於 2-9-2012 15:56

如果單日冇權2頂怪
得朝2頂怪的話我諗有呢隻野回血幾好
雖然只限打廢怪...
作者: daniel2036    時間: 2-9-2012 20:26
請問 如果有啊莫 200s 解符 女忍的話 (頂怪用)

台女加力 效果會唔會更佳呢?_?
作者: kuuga1234    時間: 3-9-2012 07:39
請問 如果有啊莫 200s 解符 女忍的話 (頂怪用)

台女加力 效果會唔會更佳呢?_? ...
daniel2036 發表於 2-9-2012 20:26

百武技主要睇等級...
點力量影響唔大....
作者: kuuga1234    時間: 3-9-2012 13:59
請問樓主,我有低LV阿莫不過係全敏無解封符女忍刀
台女又未到200LV上唔到太SET,有王巨金時生死祖但係都唔過1 ...
qwe1234567 發表於 3-9-2012 10:58

過橋個度有2-3隊雷鳥唔入掛架..
可以去個度引雷鳥..

btw有雷公可以試下打火ce...
入3隊都差唔多有200m exp
作者: kesan1900    時間: 3-9-2012 15:14
遲d等印度北果隻老鼠出埋
台女+百武既實用性會增加

起碼唔使成日用平2幫手補血
作者: HUIHUIJJ    時間: 3-9-2012 15:53
好頂得呀/...........
作者: kuuga1234    時間: 4-9-2012 11:00
遲d等印度北果隻老鼠出埋
台女+百武既實用性會增加

起碼唔使成日用平2幫手補血 ...
kesan1900 發表於 3-9-2012 15:14

真係...
一有d野遮住隻頂兵..
回唔到hp就會死
作者: climbc98803    時間: 4-9-2012 14:11
其實升lv可以打咩升?
打火ce成日秒我d廢兵-.-
作者: 14588563    時間: 4-9-2012 16:24
其實升lv可以打咩升?
打火ce成日秒我d廢兵-.-
climbc98803 發表於 4-9-2012 14:11

主要都係火ce/雷鳥..
打火ce最好封多d冰打
作者: dallas0939    時間: 4-9-2012 16:33
回復 65# daniel2036

我先前有測試過,點體好很多。

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... 7425&highlight=
作者: 14588563    時間: 4-9-2012 16:36
回復  daniel2036

我先前有測試過,點體好很多。
dallas0939 發表於 4-9-2012 16:33

等左好耐高公公先改
作者: climbc98803    時間: 4-9-2012 22:52
我用雀符-.-
乜都無靠主角召喚獸打火ce成日俾佢打死堆兵-.-(我無燕)
作者: wcl643    時間: 4-9-2012 23:19
雷公都吸到221
作者: fwk91196    時間: 4-9-2012 23:46
不過我台女用過玄+雀fu...我都係覺得雀fu好用d^^
作者: qqvsjj    時間: 19-3-2016 16:32
台女認真勁 有埋150武 超勁~
作者: 不錯的你    時間: 23-3-2016 21:40
非常有趣
作者: wchan635879    時間: 24-4-2016 00:57
謝大大分享
作者: fai060589    時間: 29-4-2016 01:11
好精彩既分析,多謝晒
作者: s20070077    時間: 5-5-2016 13:44
THX~
作者: ben1470076    時間: 29-5-2016 03:39
正正正正正
作者: wl01994309tpk    時間: 16-7-2016 19:31
THX~!
作者: 3578951    時間: 25-1-2020 00:19
多謝分享!
好像不錯阿
作者: K_king    時間: 5-6-2020 14:27
NICE
作者: tomx123    時間: 11-9-2020 11:22
謝謝,十分有用

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2