[討論] 人口大爆炸?!能源危機?!移民外星?!人類滅亡?!

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-3-8 20:50:

我真係信囉係= =
好多人都信大爆炸宇宙論(我都信)  宇宙係無起源   無啦啦有左
係由乜都無既之中  突然有  由此我很相信有神的存在 雖然無科學根據 但這只是信仰
p.s 以上為個人意見

恕我唐突,請問 點解會無lala有'神'?
學你話齋, '係由乜都無既之中  突然有'

o係我眼中, 上帝只係一個可以將歪理變成道理既人
回復 支持 反對

Originally posted by [H]ckfkc at 2006-3-8 23:24:

恕我唐突,請問 點解會無lala有'神'?
學你話齋, '係由乜都無既之中  突然有'

o係我眼中, 上帝只係一個可以將歪理變成道理既人

係 我認同佢的講法
咁點解有神= = 無啦啦又有神?
那無啦啦 有生命 出現不可以嗎?
回復 支持 反對

究竟人類可唔可能利用核聚合來自行創造物質呢?
如果可以,,又可不可用來自行創造一個星球(很長遠的工程,,,冏)
回復 支持 反對

Originally posted by at 2006-3-9 20:31:
究竟人類可唔可能利用核聚合來自行創造物質呢?

等同燒錢......
回復 支持 反對

我個人認為最有可能既星球係火星.... 不過呢... 要大量地植樹... 再唔知過幾多年.... 先可以改變火星既大氣層... 另外就係要改變氣候既問題.... 火星既沙塵暴太勁... 好似一個大沙漠咁.... 不過移居去第二個星球都係一件好長遠既事... 目前我們要解決就係地球既能源危機... 我地未必要一定要燒化石燃料... 其實... 地球有好多取之不盡既能源可以用... 好似海浪... 風... 太陽光... 地熱... 只要我地好好咁保護環境... 我地就無需要去移居其他星球...
回復 支持 反對

Originally posted by ‵SOLEANGEL” at 2006-3-5 12:07:

到時科技研發後時光機
我地係某個星球再返黎地球

咁我地咪係前人類後外星人?
浮誇

地球人變外星人再殺返地球~?

時光機真係有可能造到出黎嗎.?
要製造時光機並不容易  最少要有一個人造蛀孔即係蟲洞
要做呢樣野並唔易 你有冇聽過如果有一個洞,穿過佢之後就可以由
a點到b達點,就好似有一隻蟲從蘋果的一點開始咬,經過蘋果內部而到達另一
,,這個洞穴可以說是連接時空相異兩點的捷徑.如果我們能接兩個洞口,避開
內部的奇異點而連接左先會形成蟲洞.
不過我地可以由一端的洞口進入,呢個就係『黑洞』,透過這個蟲洞到達另一端
的洞口出黎,就係所謂既『白洞』.因此蟲洞可說是時空來往的橋樑,目前黑
洞係確實存在既天體,而蟲洞與白洞短期內無法肯定它的真實性,所以目前仲係無法用到佢地.
所以短期來說我地依家無法製造到時光機

Originally posted by Daywalker at 2006-3-9 06:52:

係 我認同佢的講法
咁點解有神= = 無啦啦又有神?
那無啦啦 有生命 出現不可以嗎?

唔得  因為生命唔係一定會有 除左要睇番個地方環境之外
好似地球呢d咁既星體真係好幸運  同太陽既距離岩岩好足夠讓生物生存

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-10 at 06:59 AM ]
回復 支持 反對

到時先算`......幾十年後可能唔係呢個世界lu...
回復 支持 反對

Originally posted by 祝福@星晴 at 2006-3-9 22:18:

等同燒錢......

不過我覺得會有咁既一日
回復 支持 反對

樓主 想講咩 = =又要話個環境合適
又話唔信進化論 信神,
咁你的意思是說 神要有一個合適的環境先有神?
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-11 01:06:
樓主 想講咩 = =又要話個環境合適
又話唔信進化論 信神,
咁你的意思是說 神要有一個合適的環境先有神?

當然唔係 我既意思係指
銀河系咁大  單係佢長度都有10萬幾光年
而單單係銀河系最少都有10幾億個好似太陽咁既行星 加上一定有行星好似地球咁有一樣咁好既條件
所以地球以外一定有生物  現在我們只係需要時間、資源、人才及地理環境
大約到21世紀中期---22世紀我們人類既科技一定有能力送我地去別的星球

Originally posted by at 2006-3-10 21:01:

不過我覺得會有咁既一日

嗯 我同意你既講法
我地當初大力發展航天飛行技術既時候係同埋美國同蘇聯玩競賽既時候
幾百個科學家係埋一齊  係咁研究 呢到有d似2次大戰個時
最後我地人類係呢50年間入面做左好多野,又搞生物圈、國際太空站等
只要我地人類合力做某樣事情  多數會成功

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-11 at 07:06 AM ]
回復 支持 反對