查看: 54491|回復: 162
收起左側

[原創]巨商拍片教學,簡淺易明一睇就識【圖片已失效】

要用既軟件係"fraps" 不過有好多版本,呢個版本先得 而且呢個版本拍幾耐都得,其他只可以拍30秒!
軟件語言:簡體字 不過好易理解...
下載:http://www.sendspace.com/file/2bik48
我自己岩岩試過拍..
有意可以到 http://www.youtube.com/watch?v=Zt5jJVapBlw 睇睇

另外有問題係有會員播唔到avi姐係拍完既片..經本人查下..發現係播個陣既解碼問題..因此以下有另一軟件可以解決睇片問題
因發現會員用real解碼都唔得,,而有另一合會員介紹以下既解碼..佢可以解決多項播放格式
軟件名:StormCodec
下載點:http://www.sendspace.com/file/xnadry
如果依然唔得請pm我
如果拍完片用movie maker開唔到就試下上面既方法
拍片方法:首先開左個fraps然後縮細,跟住入game你會見到畫面角位有個數字係黃色可以唔洗理住
當你想拍個陣就禁番你想set果個制....原本設定係"f9"制..禁左f9制個數字就變左紅色姐係拍緊..當你拍完就禁番f9
佢就會自己擺係你想儲存影片既位置

以下係圖文教學:
下面幅圖紅色圈住係顯示調較fps係你個畫面邊個位置

呢個係我既影片setting ↓ 跟住我呢個setting應該冇乜問題,有問題請pm我,會盡快修改

呢個係影相setting姐係=巨商入面f12制 有左呢個軟件 你可以用呢個軟件影又得係巨商入面禁f12又得

P.S:你拍完之後個片係比較大既..需要壓縮可以用"movie maker"呢個軟件,電腦本身應該有 以下係圖文教學
首先禁"檔案"然後禁"匯入至集合",,揀番你拍完既片

之後會顯示d片出黎,,我呢個係壓縮後既片所以將d片分開一段段,,未壓縮前係得一個,,你只要禁住佢,拉到去下面個第一個格

最後禁"檔案",禁"儲存電影檔案",,最後你跟佢做就得
最後最後你發現壓縮左既片比未壓縮既片係少容量好多..你可以上傳去youtube就睇得架啦!!!完成!!!

以下係youtube上傳影片圖文教學:

P.S:有時禁左幅圖之後佢話唔得,,唔洗驚,,因為個片要等youtube批...只要等一陣就會睇到個片啦!

版主加我分啦..整得咁辛苦><"

圖片連結已失效
2015/08/25 小妍字。

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
我係new手 + 40 原創內容 , 希望你可以解答會員問題

查看全部評分

回復

多謝分享
我加入我的最愛先
你個貼入硬精華

回復 支持 反對

拍影片真係辛苦 我都想拍
回復 支持 反對

thx..你一定會比人+fun
回復 支持 反對

不回貼就殺人全家?
日後不能回覆時你不就會每天忙著殺人?
這字眼我想無人會想見到^^
回復 支持 反對

原帖由 我係new手 於 2007-6-13 20:42 發表
不回貼就殺人全家?
日後不能回覆時你不就會每天忙著殺人?
這字眼我想無人會想見到^^

對唔住版主..已經修改
加我分啦.......
回復 支持 反對

日巨都得wo~

回復 支持 反對

唔該曬你好好人呀
回復 支持 反對

原帖由 c19910724 於 2007-6-13 20:44 發表
不要殺我全家 
多謝樓主?
我用其他野拍都lag(機廢) 5知e個點呢

其實我諗我部機會廢過你= ="
我cpu 得 1.3 = ="
ram 256 內置顯示得64....
我拍個陣都係lag少少...不過播出黎都係順番...
如果lag試下關左其他程式試下 -3-""""
回復 支持 反對

十卜你..

咁正。。。。

等我叫多FD用先...^.^
回復 支持 反對