查看: 23575|回復: 113
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 聖天象神也可以這樣【圖片短片已失效】

聖天象神連環飛碟之研究結果與未來發展推斷の應用篇

全血象神係一個罕有的配點方法

次次同大家講我的象神係全血嫁

都俾不少人串我唔識野 廢 等.......

係今日 我要推翻加力象神的必然理論

同大家講 全血象神不廢 !
-----------------------------------------------------------------------------------------

首先 我講解一下咩叫連環飛碟先啦

象神的連環飛碟第一階段為單體招

對單體出招後 四秒扣血時間

其後有把扇留係怪的下方約12秒

但不會作出扣血

扣血量為: (攻擊力~攻擊力) 其中抽一個 乘5= 扣血量

而攻擊力受力量多與小的影響

是無視打,法抗

使不使人將象神加了好多力

---------------------------------------------------------------------------------------

而第二階段-爆飛碟

一定要有飛碟在身上的怪死後

(不論象神和其他兵帥打死怪物)

周團的怪就會扣一定的血量

(其爆飛碟約天地雷咁大)

扣血量為: (5+等級x0.2)%

爆飛碟無視打,法抗,自己配點,只受等級影響

佈下飛碟的怪物死後會對其身邊的其他同伴造成傷害

而扣血量是以固定的百分比計算。

連環飛碟最大扣血量為(5+200x0.2)%=45% 相當可觀!

面對將來怪物血量漸多的趨勢

而且怪隊伍中必定有一兩隻特別脆弱

這時聖天象神的連環飛碟就顯得相當實用

雖然祝融80級的吸經過程的確相當辛苦,

但事成後, 保證你會覺得自己多日來的努力沒有白費, 因為象神的

確相當強悍, 造型亦相當美觀。

加插一點:

象神放了飛碟在其中一隻怪後

扇只要沒有消失

無論是象神還是其他二轉

只要將它殺死 也能爆開飛碟

---------------------------------------------------------------------------------------

測試等級:162

(5+162x0.2)%=37.4%

4000x37.4%=(4000-2504)=37.4% (match)

---------------------------------------------------------------------

前言:

當然 象神點力做主攻是沒有問題的

但她的攻擊只限於冥界 少林寺等地方

用來對付冰神血殿

或是以後即出的新怪

有點兒吃力吧!

--------------------------------------------------------------------------------------

現在 這兒有個好方法

分別為2個:

較為多人知的汁雞

鮮為人知的輔助功能

--------------------------------------------------------------------------------------

汁雞篇:

首先選一隻憤怒羅漢在能力之內炸唔死的怪

如血祖 可以打冥蛇 等

如力祖 可以打炎王/教主 等

可能你話 我炎王都炸得死啵

咁你可以食少幾個燒豬排

不要忘記憤怒羅漢的某程度上mp是重要的

當憤怒羅漢天地雷出完後

象神就可以使出連環飛碟

ps:還記得象神的爆飛碟嗎?

象神放一個連環飛飛碟在怪上

怪死後 飛碟爆開 其他怪也俾波及

扣血量按(5+等級x0.2)%

我隻象神係162llv=37.4%

只要將冥蛇扣剩37.4% = 1496血

就能做到一下秒蛇的效果

輔助篇:

於台 監視者 冰血殿 等怪 以往象神都打唔到

但係我要打破傳統 說明象神爆飛碟的好處

入場後 先分身妖湖

緊記不用分那麼多

只在於爆得死冰狗 爆唔死其他怪情況就可

以我的象神為例子 爆飛碟的招血量為37.4%

咒靈冰精靈一場有

冰狗/於台/巫c/巫女

而血量為:34000/36000/14000/14000 (順次序)

但係佢地本身有個法防

冰狗同於台雖多血 但係佢地的防禦好低

但係巫c/巫女的防禦較高

整體上 血量+防  

冰狗係最低血的

所以當祖2爆得死冰狗 剩返其他怪時

可以計計佢剩返的血占幾多%

當一隻142的象神黎講 (5+等級142x0.2)%=33.4%

只有其他怪低過1/3血的話

就可以在冰狗死前放一下招落去

自然本身爆唔死的怪都可以死啦

因為冰血以至新怪 都要高低血之分別

這個方法可以順順利利殺死 真真正正的輔助

以冰血神80000血為例

等級200的象神能夠一下扣45%的血量=36000血

所以話輔攻能力簡直就無得彈 相當不錯呢

要補充幾點:

點解我話全血象神不廢呢?

因為對冰血神等神級怪物 厚血是非常重要的

加上象神的爆飛碟純粹計LV 全血象神也能發揮效果

點解我隻象神唔加力呢?

加力只係可以有象神的連環飛碟之用

雖則扣血也不錯

但係缺點在於出招慢 扣血時間長

也好容易俾怪秒殺 (打冰血的話)

只可以打冥象等怪

而個人覺得象神同祖2係天生一對, 可以互補不足

第二次出教學啦 打得好辛苦 囧

不過也希望加入精華

同埋呢 我唔要樂點嫁 我要評價

圖片短片連結已失效
2015/08/25 小妍字。

回復

強..可惜我果隻500力全血左=口=
回復 支持 反對

睇番條片,,,原來當時自己都打得唔錯kaka(自滿)
象神祖2, 巨商版神鵰俠侶萬歲[[yoyo_146]]
回復 支持 反對

唉.......又一哂命...
明串我
唔怪得係Msn係咁叫我上來睇
回復 支持 反對

我都要轉聖天象神,我的最後一隻2轉
回復 支持 反對

強,,,果然象神後期一定受人歡迎[[yoyo_145]]
回復 支持 反對

好鬼死勁呀~~
咁都得呀~~~
回復 支持 反對

@O@
糖哥仔打怪咁勁嫁@o@
回復 支持 反對

但係,你唔係話連環飛碟係計攻擊力???

但係,你又話計lv...好似有點兒矛盾..

完全唔係質疑你對象神既了解,只係覺得你好矛盾.
回復 支持 反對

姐係係佢就爆果時放-_-"?
咁D經唔係應該係象2嫁咩?
回復 支持 反對