查看: 5715|回復: 35
收起左側

[綜合討論] 新但丁經濟問答集. 歡迎隨時發問經濟問題, 任何問題會解答, 經濟唔係只有金融學.

如題, 你想問就問, 我既私人問題唔好問.
回復

點解好似冇咩人入 來 -_-

我支持1下  但我現在都未諗到有什麼經濟問題可以問你@_@!"
回復 支持 反對

私營機構質素係比公營機構高
點解香港政府唔將大部份甚至全部學校變晒私立
從而提高教育質素呢?
回復 支持 反對

原帖由 [H]csyuenl 於 20-12-2008 10:44 發表
從而提高教育質素呢?

是不是因為私營要收取高昂學費而會增加市民負擔?
回復 支持 反對

原帖由 [H]csyuenl 於 20-12-2008 18:44 發表
從而提高教育質素呢?

好問題, 以下幾點:

第一, 由公立變私立既話, 過程中公立既享受者會反對, 大力阻撓, 因為私立將佢地既免費享受搶左.

2. 有鐵飯碗既老師, 教育署既官員, 考試局等等, 都會反對. 每次美國要投私立票, 既得利益團體不是一盤散沙, 佢地聯手集資登廣告, 嚇到家長們唔敢說話.

3. 另外就係市民唔相信私立有起死回生既功效:

(一). 市民唔信公立浪費大得咁驚人, 一提到私立可以削減教育經費, 佢地就認為教育水平會下降.

(二). 衣點係我對鄭經汗最鄙視, 鄭大班認為, 實行私立, 為左招徠搵錢, 好d學校就會比學生睇連環圖, 不務正學, 於是野雞林立也. 鄭大班既意思係一般家長, 尤其係家境唔好, 唔識得咩係好教育, 而且對孩子既求學漠不關心. 大班既意思姐係話佢對孩子既關心比起家長既關心更甚, 你估唔信, 我唔信.

(3).有d小心而局部進行私立制度既地區, 成效唔係好明顯, 而且有不良效果出現, 我認為小心地同局部地進行會有住同市場格格不入既管制出現, 成效唔一定比公立好好多.

DENNY, 香港公立學費比起美國仲要貴, 有左私立既話, 會諗辨法用最低既學費, 推出最好既服務, 所以學費唔會好貴. 不過你之所以咁諗係因為你見到學費咁貴, 但係政府幫你交左, 所以要你交既話, 一定會好貴.

回復 支持 反對

如果政府實施晒班泛民派o既意見(最低工資、最高工作時間、加綜援生果金之類幫窮人o既政策)
你覺得香港會唔會有進步?
回復 支持 反對

真係好難 我投降了 ( 默
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

你呢d諗法要改喇
你唔應該諗難
應該諗點先答到

諗難係解決唔到問題
回復 支持 反對

原帖由 [H]csyuenl 於 21-12-2008 18:56 發表
如果政府實施晒班泛民派o既意見(最低工資、最高工作時間、加綜援生果金之類幫窮人o既政策)
你覺得香港會唔會有進步?

= =衣d係我一直反對既政策, 簡單d黎講同毛澤東既共產主義無咩分別, 問題在於衣d政策一直令香港既經濟有一定影響力, 意思係佢地一直令香港無咩發展, 甚至退步, 以下會長篇大論, 請細心留意.

最低工資既問題我曾經講過, 衣到我唔多講, 請睇以下帖子:

http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3459773&highlight=%B3%CC%A7C%A4u%B8%EA

最高工時唔需要限, 因為我鐘意打幾奈就幾奈, 搵幾多就幾多, 又唔會影響老細搵小左錢, 又可以放長假.

咁樣做可以令窮人可以專心工作, 由窮變富.

生果金既問題.... 加一d用都無, 我曾經與格劍討論衣個問題....

1. 只會鼓勵窮人繼續唔做野, 就算你有絕頂良心, 勤奮鬥志, 都會比生果金打個折扣.

2. d老輕人知道老左有政府養, 會嘗試扮老, 或者諗辨法哂時間變老, 去到60歲就比政府養.

3. 生果金d錢完全由納稅人負擔, 間接叫政府加我地稅, 養埋人地祖宗十八代, 自己既收入亦會小左.

4. 老人金係所有政策中最難收番, 一收番只會有暴動, 美國想收番, 但係衣個爛攤子令美國既支出大大增加幾倍.

5. 醫療一直發達, 老人會繼續長命, 支出只會增加, 唔會減小.

6. 我供左幾十年稅, 老左比政府養, 但係我60歲死左既話, d錢點算?

7. d人比政府養, 就會要求更多錢, 佢地會話:[ 係你答應令我老有所終, 今年好凍, 做咩唔多d錢我保暖呀!] 你點算?

回復 支持 反對

共產國家如中國都要經濟改革「接近」番資本主義先富庶番
到底共產主義係咪冇可能有效實施到
回復 支持 反對