查看: 2919|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 白色聖誕比賽作品的辛酸史 -.-

見到鼠鼠開新po d圖整到咁靚, 有d自卑添...
不過之前用左咁多時間整左咁耐 -.-
反正之後又唔會再用到呢d圖, 所以貼一貼出黎呃下分先

比賽交左呢張, 愈睇個框愈核凸 =. =↓

張圖除小小白色的brush, 框同埋d字之外, 所有組成部分都係星夢裡面拎出黎的 o.o
成張圖其實以合成為主. 果d好精細o既整圖技巧我唔識 -.- 做得最多就係剪接合成 =.=..

首先係果棵白色的樹,

棵白色樹就係下遊果度cut出黎整的, 都算係張圖裡面我最滿意的一部分
... 因為調色果時調得幾靚.. 睇落真係好似係game裡面咁o既    feel~

當時正諗緊點整好, 行到去絲蘭森林, 見到d球花好靚 >///<, 玩左星夢咁耐都冇咩留意....
舊石就本來冇諗住要架 -.- 但係後尾睇返張圖, 好似岩用  就用埋 0.0"

==========================================

主要場景就係佢喇.. 獅鷲山..大致上d冰,樹影,石果d  都有c ut出黎放返落圖度.

有冇留意到個魔女好似星夢d npc, 但係又有d唔同 0.0?
其實佢係星空長老+神碎收集員合成出黎的 a_a....
我唔鍾意星空長老支杖太短件衫又普通.. 神碎收集員個髮型又唔靚  =. =
於是就整左個2合1出黎 ..

===========================================

呢個主要係條路, 同埋果個魔女企的圓圈, 但係都花左幾多時間係呢度, 因為條路有傾斜, 要對返好個位..
仲有星夢條路圓形果度得一半, 得個半圓之後就斷開左 =.=.. 所以自己填補返....

大概係咁樣...
本來我係放左 隻人仔係魔女面前參拜 -.-
但係唔知點解截稿前突然之間 想cut左佢  =.=.. 所以最後都係冇得出鏡 -.-..

↑呢張係第一次完成的版本, 而家睇返先覺得仲靚過交果張 =.=
=========================================================

早知唔整咁多野 -.-.. 果時唔識整邊框, 睇哂d精華post黎慢慢學..
用左超多時間整 左個核凸框出黎 .. 交左先發覺原來 個框先係致命傷

下次自己唔擅長 的野都係唔好整落去

整理左好耐,  又係講再見的時候了 ... 聽日仲要考2科未溫過 ..

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
siu芷 + 7

查看全部評分

回復

其實我覺得你張圖ok ah-_-
有個故仔-w-!,.

而家睇返先覺得仲靚過交果張 =.=<<
-.-唉`me2...我交個張都好似冇之前d version咁好囧!

題外話:-.-自上年個次比賽後`我發現我既cut圖技巧-.-唔太好
所以-.-唔會再搵合成圖黎教飛囧!

-_-`加油溫書la`我都要加油做功課`-.-聽日打算欠1樣
回復 支持 反對

個個都開post拉票囧
回復 支持 反對

3# siu芷

D圖果時用左好多時間整,
而家D圖冇哂用了 - -...
就咁封藏佢又唔捨得...
POST出黎呃多幾分 XD..

-  訓覺先 ~.~ ... 考完2科慘死= =....
好彩聽日考英文.. 較擅長的科 -.-..
回復 支持 反對

幾好睇wo~
自己拎黎做留念
回復 支持 反對

cut圖cut得好靚 -  -
話說比賽張圖右邊果舊冰 有少少怪
回復 支持 反對

cut圖cut得好靚 -  -
話說比賽張圖右邊果舊冰 有少少怪
驟雨☆∼ 發表於 7-1-2009 18:28

還好吧 -.- 比心機cut就得, ps右邊又有得還原上一步/前幾步 =.=.."
再加埋加少少羽化, 咁就會圓滑d...

你唔講都唔覺0.0..
果舊冰係星夢裡面拎出黎的 -.- 其實冇咩問題...
不過咁岩好d字同舊冰痴埋一齊, 搞到睇落去舊冰3D左啲咁 =0=...
回復 支持 反對

還好吧 -.- 比心機cut就得, ps右邊又有得還原上一步/前幾步 =.=.."
再加埋加少少羽化, 咁就會圓滑d...

你唔講都唔覺0.0..
果舊冰係星夢裡面拎出黎的 -.- 其實冇咩問題...
不過咁岩好d字同舊冰痴埋一齊, 搞到睇落 ...
發癲雞尾 發表於 7-1-2009 19:51

我係覺得舊冰同地下既接合位有d唔自然 -.-
回復 支持 反對

8# 驟雨☆∼ [/b

睇到喇- . - 應該係果時cut左出黎,
之後再放返落去, 搞到條邊cut直左 -0- ..
下次會小心d~
回復 支持 反對

3# siu芷
都唔會點拉到既我覺得-.-
係你就係你-_-.
我只係呃分姐a__a
回復 支持 反對