打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何可擊敗「法國」大軍

如何可擊敗「法國」大軍

他用胸甲騎(10隻)、火槍+馬砲(10支)組成大隊,向我進攻

胸甲騎(偷擊我軍大砲)總兵力100單位, D馬砲秒殺我軍好變態,甲騎又多血

有什麼國家,怎樣的組合可以在正面擊敗他?以同樣兵力
我不想比俾話跟他用同一個國家(跟風),他講到法國無敵,謝謝

如果係你地有計嗎?我被他殺敗了很多次,之前用印度,現在想轉日本或其他國家

謝謝解答~~
求救
回復

睇下你用咩國
德國,用都卜打胸騎+德國加農小砲)即係係馬槽有炮個D打胸騎同炮用,加長槍/鷹炮 打火槍用克佢(長槍記得用兵工廠等佢打火槍X3
再用德騎去打佢D村(走村) 胸騎好貴打死佢D村民好重要
回復 支持 反對

荷蘭槍騎海?[30隻] 打騎同[50隻]打炮+長槍打火槍/步兵
荷蘭槍騎只要1人口 跑得快過胸甲騎
[雖然有銀行
但75金一隻 ....請珍惜 以及 用散陣躲炮擊= = ]

攻城用長予 上工業後戟兵
用長予頂騎都得 不過比長槍同鷹炮秒殺且殺唔到騎 又追唔到- -"

[如果用錢玩炮 不如玩槍騎/戟兵 [荷蘭戟兵 跑得快 攻城又高攻]/長槍 除非對方有大量步兵]

[荷蘭係咁多個國最騎呢 村民竟然要錢! - -"]
回復 支持 反對

用德國都卜勒,加德騎
德騎最高攻,但血少
德騎搶大砲,要快,只要一接近大砲,佢地就打唔到你D騎
都卜勒頂騎最強
我曾經用50隻帝國都卜勒(+曬攻,血)頂50隻帝國皇家輕騎,只係死左5隻就KO佢地全部
亦試過用30隻帝國都卜勒(+曬攻,血),一次過頂住幾十隻騎同幾十隻步兵(個時係3 VS 3)
回復 支持 反對

如果話佢個國家無敵既就唔洗同樣兵力啦=.=
我fd同我連戰左幾場到輸係我手(我用中國)
佢咪一樣用法國....支軍隊甲騎馬砲多到嘔
你玩到後期果時升哂果d要用木既野
之後只留反50村民<奸田>(第2d你可自殺)
搞5塊田要用卡升到高等田(3塊搞肉2塊搞金)
後期唔多洗用木(要先用金買)
之後你要用3張卡黎變勁你既軍隊
1.西方改革 2.正規軍生命值 3.舊漢軍改革(會令軍隊變貴,但攻力暴增)
用左之後你只需要出正規旗軍就得咖啦(2個草原騎,3個連弩)
正規旗有好處~草原騎克槍兵(其實只係用黎做血盾,連弩先係王牌) 連弩可以話克哂
出其他兵只會浪費金錢
到時你果5塊田速度唔野小
做3-5座軍營一齊出兵(有錢既做10座到得)
到時不斷出兵就得咖啦~一有人口多左出黎就再出兵,一個人口到唔好哂
出兵前做足食物同金錢上既準備,最好有30000食同20000金(唔好以為好難,5塊田好快搞點)
如果你照我講用左頭先果3張卡既你d連弩兵到時就屈反佢機到得了
到時佢千軍萬馬到會係十分鍾內玩完
(神火飛鴉最多要5個左右就夠了,多左只會哂人口,因中國王牌唔係炮,係人海^_^)

以上咁多野你到要係前期做得好先得
所以最緊要係做好前期防衛
回復 支持 反對

用第2隻騎兵打胸甲.再出第1隻騎兵秒炮
回復 支持 反對

德騎混步應該推到佢
回復 支持 反對

good!
回復 支持 反對