打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 港服巨商結束營運有感

很久沒在樂古發文

本來已經退出巨商一段時間 每幾個月上一上 逛一逛
突然收到朋友Whatsapp傳來巨商731結束營運通知
雖然也是意料之內 結束營運只是時間問題 但也覺得可惜
陪著我們長大的遊戲一個接一個消失 如RO 魔力 石器 等(?
我玩過為數不多OG 最長久的就是巨商 其次是飄流幻境以及彩虹冒險
彩虹台服早已結束營運 巨商港服如今也準備結束營運 剩下最後的大概也命不久矣

第一次接觸巨商 大概是在小四 小五的時候(那時好像叫掏金窟)
然後小六左右被盜號 放棄了一段時間
到了中三四時 忘了什麼原因(大概是太無聊) 又重新開始玩了

我沒有試過每人一隻儒生/象女(好像是?)組隊刷海底王
但還記得全隊傭兵當AOC玩 在高手洞窟刷怪
陪隨著一堆金銀銅鐵的戰利品 主角升到46拿斧頭 終於能夠使用技能
花1刷巫女升到80 2轉(印象中好像每隻3XX經驗)
賽媚刷怨靈
幻獸 轉主 合獸 新2轉 神獸時代
研究定點掛機刷黃龍 幻獸
研究改檔
研究沖鬼秘訣
不斷打30段刷高分
各種打寶 練等練到200當時封頂 無想轉生 各種各樣 不能盡錄

搜尋一下自己的舊POST 原來曾經半個鐘打一場真冰血神
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4080469

曾經做過些無聊動畫
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4084483
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4143919
自己回顧一下 雖然覺得有點中二 很無厘頭及白痴 但也會會心一笑

試過寫小說寫了不久就放棄
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4232345

也回顧過2003年開始的官網
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4235744

桃花依舊,面目全非;
物在人在,熱情不再。

「下雨天總掛念從前
球場上那可愛片段
突然又已一年 祈望再會面」(古巨基 - 友共情)

幾年來一路玩 朋友也一個一個離開巨商 留守的信念也漸漸消失
你們還記得在遊戲中跟你關係最密切的那位/群朋友的名字嗎?
你知道他/他們如今在做什麼嗎?
離開了巨商還有多少人與巨商朋友繼續保持友情?
我自己的話 與少部份有聯絡方法 但都很少互相聯絡

「過去十八歲 沒戴錶 不過有時間
夠我沒有後顧 野性貪玩

霎眼廿七歲 時日無多方不敢偷懶
宏願縱未了 奮鬥總不太晚」(陳奕迅 - 陀飛輪)

雖然尚未有廿七的閱歷 但亦已經找不到那年十八的遊戲熱情
人逐漸長大 即使物在 熱情也不斷退減
如今物亦將消失 久久上線一次的回憶即將變為歷史

「曾付出 幾多心跳
來換取一堆堆的發票
人值得 命中減少幾秒 多買一隻錶」(陳奕迅 - 陀飛輪)

還記得當初日夜練等 廢寢忘餐(好像有點誇大成份)
儲零用錢去買點抽福袋 錄片 出POST

回想當初的自己 雖然覺得好傻 但我並沒有後悔

雖然這些數字並沒代表什麼了不起的事情
但我看著這些數字 對於我自己有很大的滿足感與成功感

轉眼間 完成了自己的學業 踏足社會正式工作 已經過了一年

時代不斷變遷 身邊一切也不斷在改變

我在樂古巨商版活躍時大概是樂古五週年的時間 現在樂古都九週年了

常用通訊 由ICQ、SMS 變成 MSN 再變成現在 RC Skype Whatsapp Line等等

POKEMON都由當初三色版去到現在XY了

目前常玩遊戲只剩下LOL Minecraft

對於港服巨商結束營運 有點失望與感觸 所以寫下此篇文

「無論怎樣結果 避免不了箇中的差錯
讓記憶中不記太多 剩最好的經過
就算山丘不再美好 在記憶中它美好過」(容祖兒 - 舊日回憶的山丘)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 2樂點 +50 Bravo! +1 收起 理由
C小旋風 + 50 回憶加感想
hk火仔 + 1  

查看全部評分

回復

我新手哥陣都試過係新手洞窟入面將d兵當aoc咁玩

一字打橫排開!

衝呀!

然後要一輪沒使用技能的短兵相接

我係新手洞入面打青蛙都打左一段時間

後尾先發現日任昵家野=-=
回復 支持 反對

睇得出真係好有感情 相信唔少玩家都感同身受
回復 支持 反對

全隊傭兵當AOC玩 在高手洞窟刷怪」:

花1刷巫女升到79 2轉」:
仲有許俊打巫女升79,
仲有孫維昌打海神升89
仲有李寧都係打海神升99
最記得依三個愛將

賽媚刷怨靈」:

我第一個二轉將就係黑龍車^_^

幻獸 轉主 合獸 新2轉 神獸時代」:

幻獸, 我雷獸猿公一齊請,
果時我純粹覺得依兩隻野好靚,
去到220LV時兩隻野D經都差唔多一樣,
點知有次抽太皇裝唔小心抽左猿公20億經.
到依家雷獸231, 猿公230

轉主, 果時一出轉主大家都好開心,
所以好多時都係即刻轉,
我主17X LV時就轉左^.^

合獸: 未合過, 要封書麻><

新2轉:
好陰沉既憤怒羅漢,
英姿颯爽既聖天象神,
冷靜自負既雷公,
仲有講野超大聲既戰鳳丸,
黑蚊蚊既梵天丸,

全部都有好深刻既印象.

神獸時代:

一開始請青龍,
半年後請朱雀,
再過一年多後(20130301)請麒麟,
再過兩年多後(20150516)請玄武.

「研究沖鬼秘訣」:

一開始沖鬼係連占都唔占走去沖XD
然後自己再研究,
但係因為冇銀兩所以都係唔繼續了

不斷打30段刷高分」:

「還記得當初日夜練等 廢寢忘餐」:
由升一轉, 到升二轉, 到升幻獸, 到升神獸, 到吸兵陣.

一路睇回憶一路湧上心頭
200%支持樓主.
依家知道左要結束,
好多時玩巨商都會觸景生情....

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
C小旋風 + 50 回憶加感想

查看全部評分

回復 支持 反對

魔力仲未汁
我仲玩緊 唔該
回復 支持 反對

仲有李寧都係打海神升99
瘋了!之比~ 發表於 31-5-2015 15:25

我係用賽花打冥象等佢汁雞:D
回復 支持 反對

巨商汁
好野
等左好耐了
回復 支持 反對

離離合合都算係咁
十二年 玩遊就係咁
冇永遠既長久
曾經我都諗住合麒麟玩落去
但係我過唔到自己果關
我諗我想玩既係優質遊戲(起碼冇外掛先)
眼見外掛橫行 橙仔又唔係點處理外掛
所以選擇離開 呢個選擇到今日我都冇後悔過
或許我有想過巨商始終有一日會玩完 不過冇諗過咁快就完左。
回復 支持 反對

回鍋國巨,突然就見番以前細個成日玩嘅港服已經要汁
隨著時間過去,好多野都會轉變,時代轉變,人都會轉變.......
回復 支持 反對