打印 上一主題 下一主題
收起左側

【歐心鬥國】德法醒未?

【now.com體育】噚晚上線已決出3隊入8強,今晚終輪到下線嘅列強出場。法國同德國,睇牌面必高於各自嘅對手,但兩隊波喺分組賽表現未算對辦,嚟到16強會唔會終於見真章呢? 撰文:球十三

決賽周展開前,法德可以話係奪冠大熱,一隊係東道主,另一隊就係兩年前世盃冠軍,有期望好正常。結果,兩隊都喺分組賽順利首名出線,但稱唔上有霸氣。先講法國,頭兩場雖然攞足6分,但都係去到尾段先贏到,而且進攻唔流暢,行軍好慢,直到最後一場對瑞士,比數雖然0:0,但輪換下有啲改善;冇皮耶嘅上半場,反而放生咗普巴,所以今場好考迪甘斯點樣調配旗下猛將,對住休息較少嘅愛爾蘭,踢番一場有說服力嘅勝仗。

至於德國更加冇態,分組賽3場入得3球,完全同近10年每逢大賽就精神奕奕,兩個樣子。鋒線疲弱係一個問題,最緊要踢得亦冇乜生氣,但當然路維點諗,我哋唔知,係唔係暗藏殺著,今場對斯洛伐克有分曉。

至於凌晨3點尾場,係比利時惡鬥匈牙利。後者分組賽一場都未輸過,仲要同葡萄牙踢成3:3後,勇奪首名,士氣必盛,就算比利時兵多將廣,都一定唔敢掉以輕心。噚晚嘅瑞士,4場比賽法定時間未輸過就出局,希望匈牙利唔好成為第2隊瑞士。

今日秩序
法國 VS 愛爾蘭
now651台26/06 21:00直播
/ 傷兵 /
/ 停賽 /

德國 VS 斯洛伐克
now651台26/06 00:00直播
/ 傷兵 /
/ 停賽 /

匈牙利 VS 比利時
now651台27/06 03:00直播
/ 傷兵 /