收起左側

[綜合討論] [教學]上唔到港巨官網 或者 開game出Init Error 380既朋友請進

問題原因: DNS Resolve唔到www.hkgersang.com呢個domain
唔知係佢自己官網出問題定比人惡意整瓜左個domain
(懷疑係後者 冇理由一到雙經就黎料)

解決方法: 搵個正常上到官網既DNS黎用 唔洗用VPN咁麻煩
暫時搵到呢組PCCW既DNS岩用:
210.87.251.2
210.87.251.1

Win7/8/8.1/10 通用步驟:

1. 開始 -> 係搜尋入面打 cmd -> 會出現一個黑色叫做cmd既程式 -> 右click佢 -> 揀 "以系統管理員身份執行"

2. 之後彈出一個黑色底既視窗 -> 係入面打 ncpa.cpl -> 拍enter

3. 之後會彈出 "網絡連線" -> 揀 "區域連線" -> 右click佢 -> 揀"內容"
(可能 "網絡連線" 呢版野會有唔同 唔識既話 cap圖上黎問 我諗應該有人教你揀邊個先岩既)

4. 之後會彈出 "網絡連線 內容" -> 揀 "網際網路通訊協定第 4 版 (TCP/IPv4)"

5. 按 "內容"

6. 揀 "使用下列的 DNS 伺服器位址(E):" -> 係 "慣用 DNS 伺服器" 輸入 "210.87.251.2" -> 係 "其他 DNS 伺服器" 輸入 "210.87.251.1" -> 再按 "確定"

7. "網絡連線 內容" 入面按 "關閉"

8. 黑色底cmd視窗入面 打 exit -> 拍enter

9. 搞掂 開Game玩

歡迎各位識玩既朋友幫手解答 謝謝

評分

參與人數 1樂點 +200 Bravo! +1 貢獻 +1 收起 理由
小妍~ + 200 + 1 + 1 贊一個!

查看全部評分

回復

我以為得我係咁
回復 支持 反對

還原方法:
將上面第6步改成咁樣

揀 "自動取得 DNS 伺服器位址(B)" -> 再按 "確定"
回復 支持 反對

呢個PCCW商用DNS反應可能有D慢 但暫時仲上到官網
如果有日連呢組DNS都上唔到官網
就要再試其他DNS
呢個網可以搵到大量香港既Public DNS
https://public-dns.info/nameserver/hk.html
試到ok既可以話我地知 謝謝
回復 支持 反對

多謝你
回復

多謝你
回復

近排官網應該都冇咩問題
最好照番3#咁樣還原番啦
PCCW個DNS有時會死 早排先試過一鑊
回復 支持 反對