查看: 13118|回復: 17
收起左側

[技術討論] 怪物新減抗技研究

總結: 減少總抗性的30%

測試方法:
找出攻擊者及受害人
計算 所有抗性(物抗)加成
記錄頂抗所受的傷害
計算攻擊者技能(公式中)攻擊力
計算該技能對不同抗性所造成的傷害 (公式SOURCE: http://www.nakuz.com/thread-4542325-1-1.html)
記錄數個不同抗性被減抗後所承受的傷害
所受傷害配對不同抗性所造成的傷害 找出被減抗後的抗性
尋找減抗前後的關係

攻擊者: 一千鬼門 風屬蜘蛛
受害人: 虎天

所有抗性(物抗)加成:72+1+20=93
頂抗所受的傷害: 227
攻擊者技能(公式中)攻擊力: 227/0.014=16214
計算該技能對不同抗性所造成的傷害:

不同抗性被減抗後所承受的傷害:
抗性: 348(255+93) 傷害: 636
抗性: 328(235+93) 傷害: 1010-1019
抗性: 318(225+93) 傷害: 1186-1200

由所受傷害配對不同抗性所造成的傷害 找出被減抗後的抗性:

抗性: 348(255+93) 對應抗性: 244                扣抗: 104(348-244)
抗性: 328(235+93) 對應抗性: 230-229   扣抗: 98.5(328-(230+229)/2)
抗性: 318(225+93) 對應抗性: 223-222   扣抗: 95.5(318-(223+222)/2)

關係: 扣抗 / 抗性   
104/348 =  0.298850574712644
98.5/328 = 0.30030487804878
95.5/318 = 0.300314465408805
~30%

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復

請問係味即係爆抗減30%傷?同埋錦如果加埋組2呢?
回復 支持 反對

clb4a15sam 發表於 25-2-2020 09:24
請問係味即係爆抗減30%傷?同埋錦如果加埋組2呢?

冇祖2 所以冇試(而且一直唔係好知佢招技係點WORK)

係減你30%抗性
即係當你有100抗佢減30
200抗減60
300抗減90
所以要減完抗仲有爆頂要260/0.7~=372
回復 支持 反對

嘩,所以爆抗先372,好難堆呢,,,bt樓主好有心十卜一下
回復 支持 反對

clb4a15sam 發表於 26-2-2020 08:28
嘩,所以爆抗先372,好難堆呢,,,bt樓主好有心十卜一下

不過有兩點值得注意
1. 很多怪物不需滿抗都能坦
2. 可用美室消除扣抗技能 也可消除新怪必殺技 但也要一定抗性以免消除扣抗的空窗期內死亡
回復 支持 反對

系喎,都唔記得左美室,死啦唔通又轉番做朝but用象神定到隻王唔打得ok唔ok,家下好似都係隻王秒人
回復 支持 反對

係喎話時話錦求期照套加250金都265抗再加美室咪已經直接爆法抗其他d咩龜符加抗野咪用唔著?
回復 支持 反對

clb4a15sam 發表於 27-2-2020 12:59
係喎話時話錦求期照套加250金都265抗再加美室咪已經直接爆法抗其他d咩龜符加抗野咪用唔著? ...

理論上係.  實際上都係你要係扣抗之後 解狀態之前唔比人打死就得

265*0.7=185.5
對比返個傷害承受約為滿抗9.5倍傷

BTW 打一千鬼門如果打得慢都係要美室
因為啲怪有招必殺技  每秒扣10%血持續10秒?(應該唔止台巨官網咁寫)
中招期間不能被補血魔
回復 支持 反對

順帶一提鬼門 隻鬼技
都係只可以用美室技解
用過雷公覺醒
都係只可以破解一般技能 中毒
老鷹都分擔唔到傷害
回復 支持 反對

錦如果象神定王等到佢冇晒d咩青龍盾之類同時比自己慢慢回智血,可唔可行
回復 支持 反對