打印 上一主題 下一主題
收起左側

Goal.com 漫畫:無緣雙冠王 迪比亞路仍高昂謝幕

剛剛重奪意甲冠軍的斑馬軍團原本想用一個意大利杯向效力了19年之久的斑馬王子送別,可惜拿玻里毀掉了一切幻想...

香港時間今天淩晨,今季的意盃決賽在羅馬奧林匹克球場進行。意甲新科冠軍祖雲達斯0:2不敵拿玻里,痛失雙冠王。這也是今季祖雲達斯輸掉的第二場比賽,他們在聯賽中以不敗戰績奪冠,兩場失利都發生在意大利杯的比賽中。

比賽的僵局直到下半場才被打破,62分鐘,拿玻里前鋒卡雲尼頭鎚蹭入禁區,拿维斯前點接球被對方球員撲倒,卡雲尼操刀右腳推射入右下角。82分鐘,拿玻里鎖定勝局,彭迪夫中路反擊分球,咸錫禁區右側反越位距門11米處推射入遠角。

今季結束後就將告別祖雲達斯的「斑馬王子」迪比亞路正選出陣,在68分鐘被換走,完成了自己的告別演出。 「是有些遺憾,因為輸掉決賽總會留下苦澀的味道,但是我們必須要向前看。 」迪比亞路對於沒能用一個冠軍和斑馬軍團講再見感到悶悶不樂。

送別傳奇!
回復

再見喇
回復 支持 反對

金童意甲最後果場入果球角度真係靚絕,差少少力度,最後一場都有波入可以話係完美既告別啦
回復 支持 反對

金童意甲最後果場入果球角度真係靚絕,差少少角度,最後一場都有波入可以話係完美既告別啦 ...
我思故我在 發表於 22-5-2012 22:20

可惜佢喺祖記既最後一場係輸波
而且唔可以以一個冠軍作告別
回復 支持 反對

迪比亞路呢D真係有料ge球員點解祖記唔比多一年約佢= =
回復 支持 反對

可惜佢喺祖記既最後一場係輸波
而且唔可以以一個冠軍作告別
victorclli 發表於 25-5-2012 20:56

美中不足
回復 支持 反對

迪比亞路呢D真係有料ge球員點解祖記唔比多一年約佢= =
一人力 發表於 25-5-2012 21:41

咪係囉...
雖然佢唔會再係正選
但多個有經驗既後備球員絕對冇壞囉
回復 支持 反對