樓主: kinwang1123
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位關注香港和平佔中爭取民主事件

我既睇法係其實香港一直都無普選,現在俾我地一人一票選特首係自由進步定退步?我覺得現在好自由,亦吾知點 ...
147augustus 發表於 28-9-2014 21:06

可以答你一樣野, 其他可以去多人D既論壇搵人解比你聽
衣家個法律就係比我地普選特首, 但係好多野都無定案, 人大就整左個框框出黎, SET死左重要既野(提委會)
理論上2007應落實普選特首, 衣家2017都只係有衣舊垃圾拎出黎, 係退步.
但BAN一次要十年時間再準備, 所以先有"袋住先"既說法.

另外循序漸進只係班官員既說話, 無任何法律條文support. 幾時進, 進到去咩程度, 乜都無
基本法只有講"有", 並無講"改善"等等既野, 變左只要通過左今次既"普選",
你想再改既, 一定要有比今次更大既聲音

你自己都識講窮人, 窮人可能無得做候選人. 都已經無得做, 如果候選人全部偏向大財團, 你甘心?

ps. 以上既野只係記憶所及, 我並非衣方面既專家, 想知更多資訊其實上網就睇到, 唔好再流連係D死壇度
回復 支持 反對

回復  我係new手

無進步亦吾等於退步吧,無財力點選特首,到頭來咪又係有錢人既傀儡去選,最終一樣係幫大 ...
147augustus 發表於 28-9-2014 23:09

衣D係之後既事, 我亦唔知選特首要幾多錢, 但係至少你可以揀既人唔會得2-3個中共既傀儡

ps. 民間捐獻可以係好大既一筆錢, 四川大地震時都籌左20億, 問題係個人有無咁既能力
回復 支持 反對