查看: 31870|回復: 81
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[抱怨專區] 現今巨商界..咩人都有....

老老實實,我真係好想吊下巨商D打橫黎講GA人
(咩唔岩價咪唔岩價,洗咩嘈)
(我平收還平收,你都可以唔賣,唔需要X人)

好多野都有市價,唔好同我嘈咩叫市價.
好似點品咁 明明就有個點品比值作市價參考
幾百E的貨品,人地平1~2E當平D賣俾你啦
你地都唔夠,硬係要平多10幾~20E
有D人收野仲過份,平市價20~30%收

大佬呀,將心俾己啦
換左係你,你又會唔會平10~20E/20~30%賤賣自己D野呀?

ANYWAY 唔係針對樓主你
但而家D人真係見到同團就盲撐,
明明自已個團友出ON9價 俾人吊
D正義團友就走哂出黎吊返果個賣家轉頭
講咩狗屎垃圾(唔岩價咪唔好賣,罵咩人?)

你出得ON9價 就預左人當你ON9架啦!
咁你俾人吊你ON9 有咩咁出奇呀?

人地唔會無拿拿吊你ON9囉,貪口爽呀? 天生鐘意得罪人呀?
人地真係無拿拿吊你GA  你先出聲啦!

俾人罵之前 總有個原因GA
你出市價會唔會俾人罵呀?
你平1~2E收會唔會俾人罵呀?(假設件貨幾10E,即平1~2E只係平幾個%)
你出ON9價先會俾人吊姐 係唔係呀?

個個人學似你地咁平收野法,個市價D價一直降啦
降到送埋俾你好冇?
回復 支持 2 反對 0

回到首頁 發表於 9-5-2018 18:41
你走去買樓 原本188萬既樓 你出160萬 仲要笑住打個問號俾佢 睇下人地點俾反應你啦  ...

算啦 同佢尼D人講根本哂9氣 佢地唔會視市價的存在
一句:(我鐘意幾錢收係我自己GA事,我收唔收到貨都係我GA事)就覺得自己出ON9價/賤價都係理所當然

FOR樓主:
好公道咁講:平收唔係就話插得 你唔好誤會我覺得全部收賣佬都係ON9
你打正旗號話明平收/明眼人都睇得出你係收賣佬時,你幾平收我都唔會理/插
我明白有時玩家急需要巨錢,真係會平價/賤價賣左D野黎套現,所以收賣佬都有存在價值!!!!!!!

睇圖,的確見到樓主打到明160E收入值(E個情況下,打到明低價收 我覺得係OK 我都唔會理你咁多)
我唔知樓主今次個咩原因會同圖中E個人嘈左起黎
但你叫得佢出價,可以估計佢應該事前係唔知你用160E收入值/見唔到你打到明160E收????

但大多數情況下(eg.無打明幾錢收/無打明平收),我會預期對方係用市價左右收
如果對方對ON9價/賤價,我真係會吊
咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義
ON9價/賤價:一個低到我願意俾多少少收哂你收到GA貨,我仲可以平市價少少賣出去都大把人要GA價錢

用樓主今次個160E收入值做例子(低市價28E,約15%):
188E係入值大部份人心目中GA市價(可能樓主唔係啦)
如果樓主160E收到入值,我願意用165E同樓主收哂佢收到GA所以入值!!!!(每本俾樓主賺5E)
我180E再賣俾其他人,我相信都唔難!!!!

當然ON9價/賤價收野係咪一定錯呢? NO
只要你一早講定
如果唔係,其實大部分人都預左你市價左右收囉....而唔會預你出ON9價/賤價
THANKS

簡單D講:

打到明話平收,人地等錢洗...密得你問你咩價時已經預左你可能出ON9/賤價
多數都唔會俾人插

唔打明平收:正常人都預係市價交易...你出GA價同佢本身預期差太遠,反應自然大D
那個時候心入面一早認定你係ON9,俾人插都好正常!!
回復 支持 反對

淚無情 發表於 9-5-2018 20:51
睇返樓主所講既內容:賣家叫買家出   自然買家出160e畏獨掛左字 明標明價咁收   賣家都走去密(都可以話真 ...

所以我就好奇啦 打到明160E 頂多都係問樓主1XXE,要唔要?
點解會有出價GA情況出現呢???唔知佢係冇睇到 定 咩原因唔知樓主係用緊160E尼個價收

anyway 160e收可能係同佢嘈完先出字? or樓主係大頻出左喇叭而冇標價?! 講真我都唔知咩原因會出價

利申:如果我見到D人用ON9價/賤價收野,我密佢都費9事
回復 支持 反對

1234950 發表於 9-5-2018 22:13
岩價就交易.
如果個價唔岩唔使鬧人
(唔一定係膠價 可以係市價 然後人地唔滿意都插你 呢個世界真係乜人都有) ...

俾得人插....10居其9都係出膠價~.~
講真呀 邊個咁鬼得閒亂插人/得罪人呢~
回復 支持 反對

淚無情 發表於 10-5-2018 17:39
不論買方或賣 出膠價預左會有 人之常情 可以唔洗理的(最重要應返人地 唔岩價 唔好意思~遇上叫人出價 又 ...

佛系玩家,膠價唔洗嬲,緣份到自然會有人賣俾佢?
唔好將膠價合理化啦~.~
好地地,出返d正正常常的價位好難咩?
回復 支持 反對

ychych00 發表於 11-5-2018 00:04
膠咩價呀.同一樣野.有人可以高價收.低價收就得罪人咩..同樣賣野都係.無話對錯.只可以話大家溝通方式問題 ...

低到離哂罩果D咪膠價

咩叫ON9價/賤價? 可能個個人唔同. 容我解釋一下我心目中ON9價/賤價的定義
ON9價/賤價:一個低到我願意俾多少少收哂你收到GA貨,我仲可以平市價少少賣出去都大把人要GA價錢

用樓主今次個160E收入值做例子(低市價28E,約15%):
188E係入值大部份人心目中GA市價(可能樓主唔係啦)
如果樓主160E收到入值,我願意用165E同樓主收哂佢收到GA所以入值!!!!(每本俾樓主賺5E)
我180E再賣俾其他人,我相信都唔難!!!!

我明白個個人收野都想平少少收
但唔好好似我上面講GA情況咁離譜咪冇人插0.0
回復 支持 反對

1234950 發表於 12-5-2018 23:33
可唔可以再精確啲講 點解出低價/過低價/膠價值得被鬧?

如果係因為出ON9價 人地當你係ON9 就回以ON9說話

其實呢.....我回左好多個回應
煩請你睇返我所以的回應/見解
如果你有睇哂我D回應,你剛剛問個問題,其實我一早答過.....-.-

仲有.......平收/高賣 都唔一定會俾人插
其實只要你一早打到明 OR 標定價收/賣
相信佢如果都要插你就好奇怪啦

我明白好多人都想搵水魚
買家就想勁低價收,賣家就想勁高價賣 OK 人之常情
但尼D情況出現都需要特定條件(如賣家急要錢所以平賣/買家好想快D收到某東西所以高價去收)

但要明白同一件貨係市埸上,大部分都係係某個價格內完成交易,E個RANGE我稱之為市價
當然有D人急賣急收,所以會有個別例子
咁個別例子個D 我就唔納入市價的範圍啦

OK 明白左咩叫市價之後,
請明白大部人賣野/收野 都唔想放太平,收太貴
所以一般情況下,買家/賣家都係想係市價範圍內完成交易
所以佢地會對自已件貨品有一個預期價格,
期望準交易對方出價會係一個預期合理範圍
但如果同預期合理範圍差太遠.....姐係而家你當我唔知市價呀? 想當我水魚? 咁佢咪會插對方囉-.-

OK 咁如果件貨我唔急收,我想低市價好多收,想睇下有冇人急賣,
咁你打明平收,如果有人急放願意低市價好多都賣俾你GA,咁咪OK囉-.-

OK? 明白? 清楚? 了解?

回復 支持 反對

kenyuwb 發表於 13-5-2018 14:16
問題係 我唔識對方
我無迫佢賣我wo
係佢自己走上門問價 價唔岩可以唔理人

樓主 你個情況我真係唔知實際係點,所以你要明白我講D野真係唔係針對你...
我諗對方應該冇睇到你係用打算用160E去收一件市價約188E的入值書
估唔到你出價咁低

ANYWAY 你識得講買樓做比喻
咁你買過樓未? 睇過樓未? 試過向賣家提出價未?
好 咁你如果想買樓 你都會問AA近排D市價做個參考啦,係咪?
而家D樓閒閒地都幾百萬, 用600萬樓價黎計,3~5個%就講緊係20~30萬
咁做買家又好 賣家又好 都想為自己爭取最大利益,講價講到盡
但多數都係 正/負5%內囉 除非你個係凶宅賣唔出啦....

OK 你而家用160E收188E GA野 低市價差唔多15%
套返去買樓做比喻
600萬樓 你講價講到510萬? 個賣家唔插你?
可能現實中,佢又未必當面插9你 廢事得失你E個買家
但心入內唔吊7你? 唔好講笑,如果一早知你出510萬,樓都唔俾你睇啦!!!哂9大家時間
完~~~
回復 支持 反對

henryns 發表於 14-5-2018 08:28
睇唔到圖1 160之前既對話 (但係預計係幾錢收)

160之後係表情 (猜測係對方好耐無回 求其發D野 原因可能係彈 ...

我明白你的論點
的確有D貨品係市埸上好少買賣,可能冇一個公認市價 好可能唔知市價/大家市價定義唔一致

BTW......入值不嬲用點品比值去計,而且都冇理由唔知市價.... -,-

ANYWAY 唔好講咩插人唔插人啦,真心討論一下
到底出價應唔應參考返市價呢?
OK 如果唔想參考市價,我鐘意幾錢收就幾錢收,等運到GA....我真係冇野講

正常人去收一樣野/賣一樣野 都會睇下而家件野係市埸上值幾錢,以免自己蝕左啦
OK 當你問左人/留意左而家市埸上件貨大約咩價位,明明知道件貨GA市價,但自己又想好平好平極低GA價去收WO
咁應唔應該講明自己平收,等對方一早預算你係用一個極低價去收呢?
我相信如果一個人打明平收,就算出價係低D  對方反應都冇咁大

仲有....買賣雙方都係....邊個唔想單單交易都順順利利,和和氣氣,快快趣趣咁完成單交易?
但你要明白而家好多人都成日出ON9價....10個出價,9個都ON9價....睇到都眼火爆啦
老老實實啦 如果佢出價係偏低少少 我都會同佢講下價
但如果出ON9價果D,真係價都廢事同你講....
因為你會知道對方根本冇誠意用一個正常市價RANGE去收野
只係想極低價去收,咁講黎都哂氣啦

講真有心收一樣野,用市價個RANGE(正負幾個%)收就最快
而家D人硬係要平好多去收....

一黎哂大家時間

二黎,問心你咁GA價 我見到都想收啦.......
姐係....當我明明賣緊封書130EGA(當而家封書市價約130E)
如果我見到有個人賣110E(低市價15%) 佢有幾多,我全部要.....

回復 支持 反對

henryns 發表於 14-5-2018 11:00
先講點品比值 唔係日日既價都一樣 基本上係睇賣家既心情調整少少
前後就差幾E 只可以做參考
如果賣點既人 ...

有D特殊情況會變動得好快
我明白而家普雷威成日亂出野搞到D物價有時真係變得好快-.-
但你邊日收就應該....跟返果日個市價囉.....
反正係冇人估到下次活動出咩野俾你抽.....
件野要升要降 有時真係睇運數....

唔通1年前封書30E 我預算到封書會一直升,所以我係1年前賣封書130E咩-.-?
物品係唔同時間點 有唔同價值 好正常GA事

ANYWAY 而家點品比值都幾穩定,唔會差幾多....
你要幫樓主解釋話唔知市價/唔知點品比值....講唔通囉-.-

不如樓主回應一下....收入值前有冇問過團友點品比值/入值大約幾錢^^
回復 支持 反對