查看: 4028|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 選科資料 - 文科

我見piyopiyo寫左選科忠告,佢係理,我係文,咁不如等我為大家講講文科
我係讀純文,即係中國文學,地理,中史,世史

首先講樣野,你只要智力正常,又唔係好討厭某d科目
再加上都叫捱得,4科C哂係絕對無問題!!!
你諗諗你同d咩人爭先
個個都睇死文科就係死蠢(非常無知)家長又唔比仔女揀文科,
多數學校重理輕文,,讀得文科既多數都係差少少
大部分人放棄,所以好易拎C(競爭細)
再加上d天份or個老師教得好,要B都無問題
但係要A......你要係極之極之好彩先得,完全唔係你可以控制到的

之後玥要澄清一樣野,文科唔等於要死背爛讀,恃住自己好記性,就妄想稱霸文科,挑,痴人說夢!
文科科目已經係幾年前轉制啦,依家係講求理解,分析同埋思辯
某d文科生讀唔掂就怨香港教育制度,話香港係填鴨式教育,呻自己有志不能申
你可以報上不屑眼神,因為佢只係一個死讀書而且志大才疏既人
你唔好以為文科只係死背,係既話我都唔會愁,係既話我都A哂啦

先講中國文學,我最like既科目
會考卷:
1)卷二(佔66%)讀本課程由先秦至現代,雖然有成廿幾篇,不過唔洗驚,你讀16課已經十拿九穩,佢係tip題最易既一科,係人tip中既啦,7題揀4題黎答,都唔洗中哂啦
2)卷一(佔33%)滿分50分,30分係問文學常識,全答,都係考記性,近年出題轉折左,考你點運用。20分係文學賞析,2揀1,e部分只要平時多睇文學作品,到考之前再搞清楚d marking就掂

中國文學係更深既中文,就好似A.maths係更深既maths一樣
你比心機讀,中文既卷一同卷二係屈哂機
讀中國文學仲有樣優勢,若你CE中文得E,而你中國文學拎左A,大學聯招時會當你中文拎A(正吧^^)
唔好以為好
=================
地理係一科競爭比較大閎科目
因為好多時d商科班都會讀埋地理
所以難d高分

會考卷:
1)卷一要答一題25分既必答題-地圖閱讀題,另外係5題中揀2題答,合共40分
2)卷二係mc卷,有50題,頭10題係地圖閱讀題

e科比較通識,吹水,讀左會好d,你上到al,對讀通識有幫助
就算唔讀通識,都對你既思辨力大有益處

回復

最憎文學
背到人都癲..
回復 支持 反對

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 29-5-2008 17:38 發表
我見piyopiyo寫左選科忠告,佢係理,我係文,咁不如等我為大家講講文科
我係讀純文,即係中國文學,地理,中史,世史

首先講樣野,你只要智力正常,又唔係好討厭某d科目
再加上都叫捱得,4科C哂係絕對無問題!!!

你諗諗你同d咩人爭先
個個都睇死文科就係死蠢(非常無知)家長又唔比仔女揀文科,
多數學校重理輕文,,讀得文科既多數都係差少少
大部分人放棄,所以好易拎C(競爭細)
再加上d天份or個老師教得好,要B都無問題
但係要A......你要係極之極之好彩先得,完全唔係你可以控制到的

之後玥要澄清一樣野,[fly][fly]文科唔等於要死背爛讀,恃住自己好記性,就妄想稱霸文科,挑,痴人說夢![/fly][/fly]
文科科目已經係幾年前轉制啦,依家係講求理解,分析同埋思辯
某d文科生讀唔掂就怨香港教育制度,話香港係填鴨式教育,呻自己有志不能申
你可以報上不屑眼神,因為佢只係一個死讀書而且志大才疏既人
你唔好以為文科只係死背,係既話我都唔會愁,係既話我都A哂啦

先講中國文學,我最like既科目
會考卷:
1)卷二(佔66%)讀本課程由先秦至現代,雖然有成廿幾篇,不過唔洗驚,你讀16課已經十拿九穩,佢係tip題最易既一科,係人tip中既啦,7題揀4題黎答,都唔洗中哂啦
2)卷一(佔33%)滿分50分,30分係問文學常識,全答,都係考記性,近年出題轉折左,考你點運用。20分係文學賞析,2揀1,e部分只要平時多睇文學作品,到考之前再搞清楚d marking就掂

中國文學係更深既中文,就好似A.maths係更深既maths一樣
你比心機讀,中文既卷一同卷二係屈哂機
讀中國文學仲有樣優勢,若你CE中文得E,而你中國文學拎左A,大學聯招時會當你中文拎A(正吧^^)
唔好以為好
=================
地理係一科競爭比較大閎科目
因為好多時d商科班都會讀埋地理
所以難d高分

會考卷:
1)卷一要答一題25分既必答題-地圖閱讀題,另外係5題中揀2題答,合共40分
2)卷二係mc卷,有50題,頭10題係地圖閱讀題

e科比較通識,吹水,讀左會好d,你上到al,對讀通識有幫助
就算唔讀通識,都對你既思辨力大有益處

我唔認為智商正常就有4c
智商唔正常都讀醒目學校啦
只可以話比較蠢既人先拎唔到4c(對我來說4c無諗過拎禁低..

同埋我都好同意文步5唔係死背
理科真係難咩?
唔覺得
我覺得文科拎a一定難過理科
文科都要有分析力
如果唔係普通廢柴都拎到c啦
至於背書勁就拎a
背書勁都好重要
但係都要有番禁上下智慧先得
回復 支持 反對

原帖由 mgs2089 於 29-5-2008 09:58 發表
最憎文學
背到人都癲..

同意同意...我都係最憎文學背到人想自殺-.-~
回復 支持 反對

其實文學的確麻煩
不過唔係只得文學揀嫁麻~..~
回復 支持 反對

我果間學校偏偏就冇文學呢科=.=
但我都唔會去揀文科
完全係興趣既問題@@"
回復 支持 反對

樓主都幾有經驗下WOR
回復 支持 反對

其實係吹水多d姐..
中史+世史+地理有1半係吹既不過要重要字眼咁解
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

特別地理好多都係理解
回復 支持 反對

理科還是文科難A ma~
普遍來說當然是文科難A...因為好depends on marker,marker要你死你不可不死...話之你寫到幾勁
理科mark pt je...

但對d粗心大意ge人泥講,理科係無可能A ga,因為一失足就可以說再見[[yoyo_217]]反而你就算犯錯文科只要個marker buy你都仲有d機會[[yoyo_195]]
回復 支持 反對