打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 我又開post,中6選科again

原帖由 Zend 於 8-7-2008 16:22 發表

ECON AS 同ECON AL 差個macro jei ...
[[tk_30]]學校應該唔比4AL
回復 支持 反對

讀chem啦
PHY CHEM PURE好正

有d後悔揀bio囧
回復 支持 反對

Econ多d 發圍機會 ma....

pure 一定要讀, 成5% 人A, 可惜係我竟然D左
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 9-7-2008 14:11 發表
Econ多d 發圍機會 ma....

pure 一定要讀, 成5% 人A, 可惜係我竟然D左

通常d A都係d數學神人...香港大把,但唔係我[[tk_14]] 無行ga la我...
回復 支持 反對

原帖由 j32738 於 9-7-2008 14:01 發表
讀chem啦
PHY CHEM PURE好正

有d後悔揀bio囧

其實我有問過我表姐

(佢大學畢左業了

問佢bio好定pm好

跟住佢問我自己中意邊科

我話bio但係讀pm揀科時著數d

佢就話我唔應該咁諗

讀得好就你揀科

讀得唔好就科揀你

最緊要自己讀得黎!!

仲要對果科有興趣

咁先讀得耐~
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 9-7-2008 15:04 發表

通常d A都係d數學神人...香港大把,但唔係我[[tk_14]] 無行ga la我...

雞雞不如學我啦
我諗住揀pmath+phy(一定要讀)
外加一科chem就算[[yoyo_132]]
雖然我好有興趣讀多科as(math&sta)
但係學校唔比[[yoyo_119]]

如果just for大學揀科ge話
pmath+phy+chem 3AL
比d心機考好佢就夠架啦[[yoyo_171]]

雖然我從未考慮過大學揀科(本人對自己前途ge觀感係 灰色一片)[[yoyo_170]]
回復 支持 反對

原帖由 於 12-7-2008 01:06 發表

其實我有問過我表姐

(佢大學畢左業了

問佢bio好定pm好

跟住佢問我自己中意邊科

我話bio但係讀pm揀科時著數d

佢就話我唔應該咁諗

讀得好就你揀科

讀得唔好就科揀你

最緊要自己讀得黎!!
...

學校屎忽到pmath,econ同時間上堂,想同時讀2科都唔得...
為左入quantitative finance我會對pure math十分有興趣[[tk_43]]
----------------------------------------
我小學有玩奧數,但上親堂都訓覺...有個唔知乜數學比賽岩1題都有獎,但我無獎...[[tk_26]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 6-7-2008 21:34 發表

蝕到媽媽都唔認得...

點解既?
回復 支持 反對

原帖由 Crossbone-X1 於 12-7-2008 04:42 AM 發表

雞雞不如學我啦
我諗住揀pmath+phy(一定要讀)
外加一科chem就算[[yoyo_132]]
雖然我好有興趣讀多科as(math&sta)
但係學校唔比[[yoyo_119]]

如果just for大學揀科ge話
pmath+phy+chem 3AL
比d心機考好佢 ...

唔係學校唔比, 係HKEAA唔比
pure /applied 都唔可以同Math&Stat 同一年一齊考ga
回復 支持 反對

2AL + 1 AS 點解蝕?  讀得好分分鐘賺過讀3AL果d
本人現為預科生  我覺得選科前最重要係清楚自己既能力
如果只係盲目咁去人選我又選  到頭來分分鐘後悔都無用
如果樓主真係想大學讀到好科  咁讀3AL甚至更多都應該既
但高考完全唔係話你而家覺得自己會好勤力  到時就真係會好勤力甚至考到好成績
到你遲下讀落時你就知有幾多野去應付  絕對唔係真係得把口講咁容易
要讀好1科AL(i mean AL 有C以上) 都已經唔容易  何況你3個AL或者更多?
當然呢d只係我自己既睇法 可能樓主你到時會handle得好好都未定既  不喜勿插

PS. 我讀AL Chem + AL Bio + AS M&S
回復 支持 反對