查看: 4655|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 中六升中七轉私校一問(跪求私校生一入)

中六升中七轉私校一問(求私校生一答)

今年升中七,.因為學校d阿sir miss太hea,擔心前景
所以有意轉私學如:英皇..遵理....現代日校,
但唔知邊間好d,邊間學費平d

我想要一間老師負責任,學生上堂專心,校規唔嚴,  最緊要,係可以讀到書,升大學人數較多既一間 (唔好同我講讀唔讀到書係靠自己......因為我覺得學校都有責任)

所以如果大大係讀私校,請對自己間學校作出少少意見比我參考,thx
回復

轉校會唔會又要重新適應...得不償失的說[[tk_30]]
回復 支持 反對

聽al friend 講..

話al 都係靠自己,學校個重要性唔係咁高
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 28-7-2008 22:10 發表
轉校會唔會又要重新適應...得不償失的說[[tk_30]]

唔會啦.坐低左就讀書,唔會搞其他野./....老老實實,叫你比意見邊間好你又黎搞事?

原帖由 [H]型仔東 於 28-7-2008 22:43 發表
聽al friend 講..

話al 都係靠自己,學校個重要性唔係咁高

提左....我d老師無責任....你想我自修定點?!  唔該唔好再搞事啦大大--
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

唉 我本來根本就冇心搞事
你而家咁樣講 我唔搞都唔得啦

而家呢度係forum 你問條問題,我地講d有關既野 又叫搞事呀?
我而家問個問題都係關心你,你講你咪講囉,你講乜七搞事呀

又話冇責任,你係咪到左中六你都唔識中文呀?
靠自己你又講老師做乜呀?中六中文都咁差呀?定係你理解能力有問題,適應力差適應唔到al課程?
你自修到你咪自修囉 我都話al靠自己,咁你自修同讀基本都差唔多
我ce都feel到ce要靠自己啦,你唔係al都feel唔到下嘛
回復 支持 反對

校規唔嚴...
老師有責任心...
同學專心...

ok,我腦左好快就閃左一間出泥...恆生商學書院是也[[tk_29]]

至於現代淫校果d,不值一提[[tk_14]]

回復 支持 反對

KGE
中七全日制課程          每月學費        九龍灣分校及沙田分校每月學費        期數
(報讀五科-文商科)        $2680                       $2850                              9月至4月(共8期)

中六及中七班別收生要求

1.         於原校操行良好。
2.        中六升讀學生之最低入學要求為:
        (1)        中國語文及英國語文科*成績達2級或以上;及
        (2)        在另外4科之積點不少於4點**或
                在另外3科之積點不少於5點。
*        如未能達到中國語文及英國語文科成績達2級或以上,報考者必須於2009年香港中學會考之兩科語文考獲二級或以上成績
3.        中化及英運為必修科,同學可再選修三科,部份科目可能安排於下午上課,如欲選修第六科則需視乎學 位而定。
4.         電腦應用只於九龍灣總校開辦。(每月須另繳$200儀器附加費)

報名方法
申請人請親臨本校校舍(港、九、新界共十一間校舍)報名,並攜備以下各項物件面試 :
1.        証件相一張
2.        身份證正副本
3.         過往兩年原校成績表正副本
4.         會考成績單或會考證明書正副本
回復 支持 反對

you need tutorials.
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

Mentally
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 29-7-2008 06:58 發表
校規唔嚴...
老師有責任心...
同學專心...

ok,我腦左好快就閃左一間出泥...恆生商學書院是也[[tk_29]]

至於現代淫校果d,不值一提[[tk_14]]

恆商收好高分....我入唔到

原帖由 [H]csyuenl 於 29-7-2008 18:56 發表
KGE
中七全日制課程          每月學費        九龍灣分校及沙田分校每月學費        期數
(報讀五科-文商科)        $2680                       $2850                              9月至4月(共8期)

中六及中七班別收生要求

1.         於原 ...

謝謝,你既資料好有用,絕對幫到我1。不過我更加想要學生對呢間學校既意見

原帖由 Zend 於 29-7-2008 19:12 發表
you need tutorials.

我的確要...就算去私校,都要補

原帖由 [H]型仔東 於 28-7-2008 23:06 發表
唉 我本來根本就冇心搞事
你而家咁樣講 我唔搞都唔得啦

而家呢度係forum 你問條問題,我地講d有關既野 又叫搞事呀?
我而家問個問題都係關心你,你講你咪講囉,你講乜七搞事呀

又話冇責任,你係咪到左中六你都 ...

老師唔教書要同學自修, 同 老師教左 自己反屋企溫書,係2回事...
所以你要知到,要靠自己之餘,都要老師有責任教晒d 野
回復 支持 反對