查看: 3561|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 如果中六仲用中文教,係咪等於放棄左入U

回復

中六用中文...正是要搶入場卷-_-
只是上到大學..如果讀番相關學科
會辛苦d姐..要補學番d英文
回復 支持 反對

錯...用中文考點都比英文考易好多...中文點都係母語黎...
所以你考高考都較易高分...英文查字典都查到你訓低..
你上到U再追返d英文進度都未遲....

回復 支持 反對

原帖由 yukating 於 18-8-2008 11:40 發表
錯...用中文考點都比英文考易好多...中文點都係母語黎...

中文易過英文???錯,  睇你都係未到中六,  入到U再追英文??追乜?? 香港所以大學都係用英文教, 點追??? 除非你讀返中文科囉我諗你係中中生
回復 支持 反對

原帖由 yukating 於 18-8-2008 11:40 發表

呢樣野要睇英文能力wor
你覺得中文易d,唔等於人人都咁認為.....
要知道某d科用中文讀考試真係寫到你手軟
特別係chem/bio.....
如果英文能力ok既話,用番英文讀o係考試既時間分配上絕對可以佔優
所以其實無視自身語文能力既話,中英文讀都係好壞參半
睇番各考生既語文能力,就唔係咁講.
回復 支持 反對

個人意見
chem bio用中文讀會死
記d organic compound個名都玩死你
英文就唔同la,有親切感好多[[tk_41]]
回復 支持 反對

回復 3# 的帖子

用中文入唔入到u都係一個問題囧
回復 支持 反對

原帖由 23869038 於 18-8-2008 21:26 發表
用中文入唔入到u都係一個問題囧

入到...
分數就是一切...[[tk_14]]
如果你驚大學覺得你用中文讀,英文會無咁好,就落d苦功A/B UE,再係interview再下一成,搞掂
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

入中中既多數都係band2/3既students,
如果你係有心讀,讀咩school都一樣~
ps.band2/3既students我估唔多鐘意讀書= =唔係讀唔到
回復 支持 反對

原帖由 23869038 於 19-8-2008 11:38 發表
入中中既多數都係band2/3既students,
如果你係有心讀,讀咩school都一樣~
ps.band2/3既students我估唔多鐘意讀書= =唔係讀唔到

好多人中6,中7都發奮...最後...[[tk_11]]
回復 支持 反對