查看: 2719|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 中6撰科問題- - (理科)

怪自己中3個年白痴撰econ..
宜家 chem bio phy maths econ 加 中英過會考...
但係 宜家諗番... 最擅長 bio phy maths --
到到中6咪冇得撰-口-
chem 真係冇乜興趣 唔知想點 --
所以想問下大家既意見..
加上 又唔清楚 大學可以有咩配答- -
econ我就應該唔會修嫁啦...
pure 又應該修唔到 --
都唔知點樣 係 chem bio phy 中 取捨...
跟興趣就 bio phy 但係上大學又唔知有咩科可以撰- -
好煩- - 有冇人可以幫下手/___\
回復

以我所知應該是醫科     e.g 做精神科醫生要完成大學醫學課程, 成為註冊醫生後再參與在職訓練, 然後獲取精神科專科學院認可資格. 港大及中大醫科同樣要求最少兩科選修科合格. 港大要求其中一科選修科(化學或組合科學(包括化學)必須合格. 中大對選修科要求如下:
以下一科:化學、生物、物理及組合科學
+
以下一科:化學、生物、物理、組合科學、健康管理與社會關懷、企業、會計與財務概論、資訊及通訊科技、設計及應用科技、科技與生活[新高中的新科目名稱]、倫理及宗教科、中國歷史、歷史、地理、經濟、旅遊與款待

所以你想兩間大學醫科都有得揀, 你要揀化學或組合科學(含化學)作為選修科, 第二科就隨你興趣及能力揀,
回復 支持 反對

讀bio好辛苦架啵
讀完你會發覺自己瘦左好多
回復 支持 反對

其實睇自己拎到最高分GE科目就ok...

但部份科目有要求...
eg.
醫科要chem
牙醫要chem bio phy
回復 支持 反對

唔明樓主點解話pure應該修唔到..
開頭你又話最擅長 bio phy maths
回復 支持 反對

讀bio好辛苦架啵
讀完你會發覺自己瘦左好多
-終場ソ使者- 發表於 26-4-2009 20:40

不嬲都係咁

re樓主
讀phy pure app啦,你數有興趣
回復 支持 反對

5# 無.話可說

都冇讀 a.maths...
回復 支持 反對

無amaths唔緊要 快d搵人教返啦
我表弟當年都係無讀 暑假我地即刻同佢補返晒
同埋無讀amaths哥d人 pure都ok架
最緊要學返微積分
回復 支持 反對

5# 無.話可說

都冇讀 a.maths...
好dill呀 發表於 23-5-2009 21:59

喔喔
amaths冇讀,pure真係會難搞d

有冇M&s讀?
回復 支持 反對

poly有d科睇bio重 唔多睇chem
最重要都係睇你想做咩/大學想入咩而揀ge姐...
你想讀radiography冇理由唔take phy...想入med lab sci冇理由唔take bio....
回復 支持 反對