查看: 10549|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [加分活動] 對334的感受 備註 : 活動結束

關閉 [複製鏈接]

從此區看到大部分會員都查問一下334選科的問題 我也追上這個潮流 借此潮流 舉辦一個活動 名為 對334的感受              

希望會員們熱烈地參加 不要一個人參加都沒有._.                

每發表一個感受 會加5樂點-20樂點不等 樂點多與否 就要看看會員們的寫作能力及對334的感受深刻與否

表格如下

1. 會員名字 :
  2. 現就讀級別 :
  3. 334對我有沒有影響 :
  4. 對334有什麼感受 :  ( 最基本下限20字 支持或反對 都要理由 沒有理由 一律扣20樂點 )
  5. 334選科的問題/困難 : ( 此題給予334學際的會員回答 不是334學際的會員 可漏空 )
複製代碼
希望會員熱烈參與 ^___^
注意 : 只可參加一次 重覆發表 扣20樂點論

備註 : 活動日期至 5月31日 結束

回復

會員名字 : 無.話可說
現就讀級別 : F.7
334對我有沒有影響 : 冇
對334有什麼感受 :  334將會考同高考變成一次考試,我覺得咁樣唔太好。
         一次性考試令人緊張,不過這不是我對334感到不滿的地方。
         我最不滿的地方係334局限學生一定要讀4個compulsory subject。
         中英是必須的,但係數學同通識就真係...
                           雖然數學係有用,而係某程度上數學更加係prerequisite。
         不過hkeaa將佢變做compulsory,令到想真正讀數既考生失去advanced既學習。
         又令到數學唔太勁的考生要讀多一堆佢地將來唔用得著既數。
         ==============================================
                           至於通識,上堂學下講下,平時涉獵下,冇話咩唔好。
         但係,將佢作為考試科目,我覺得就真係冇乜必要。
         因為呢d考試,marker比分係好主觀。
         本身marker自己對每條題目都有佢自己心目中既立場。
         如果將通識用黎評核一個考生既知識同能力,這可不是一個有效的評核方法。
334選科的問題/困難 : N/A

(希望不要介意我後面有點口語...)

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
andrew6081 + 12 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : 櫻花之臣
現就讀級別 : f.3

334對我有沒有影響 : 有

對334有什麼感受 :只考一個考試可以令學生比多d心機係一個考試
相對而言..只要呢個考試死左 只冇得返生 不過只要比心機 都可以入大學
新加的通識[通通吾識]- -
對我來講,太難了 要學生不斷思考 又有不同的ans 每個老師都有不同的評分

334選科的問題/困難:<通識= =

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
andrew6081 + 8 為何通識有問題/困難 請解釋..解釋後再加多 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

1.赤紅冰龍
2.中二
3.oh~no..我好似係第二期334的人~
4.反對-,-因為聽講好似中六考個試好難下=.=我讀書不太好-.-所以就算有會考都未必太好-.-
加上而家搵功難-.-大學都冇人收-,-都唔知遲下都死好...
5.由於我科科都唔係咁好-.-又唔知選邊科好-.-我怕遲下選錯科就死得-,-抱憾終生-.-

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
andrew6081 + 5 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

赤紅炎龍
F.2
影響不大
聽老師話考得廢都唔會留班!_!...ok正~最衰d 呀sir話中六果個試好難...怕.怕~
不過334有通識科..呢科ok易拎分..多d睇新聞就得...

選科....e+唔知~到時先算

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

1.夜×月
2.中二
3.有
4.我反對334
第1 因為讀小左1年書 令到讀程緊逼左
某些學習進度已經跟唔上既同學 反而係一件難事。
5.我會選化學 物理&生物
因為我最鍾愛有關科學既野a_a

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : 社會敗類
現就讀級別 : 中二
334對我有沒有影響 : 個人認為有,因為真係我係第二界334,好多野都未完善,感覺自己似白老鼠=_=
對334有什麼感受 :  
首先也不是不贊成吧囧~
只是認為教育局推行太急~
第一年就7轉6(年)
另外
學生需要(一定要!)學音樂=_=
唔係就要補鐘
這點就不太喜歡了
334選科的問題/困難 :
少科選了=_=
另外通識必修
感覺不太好=_+

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
andrew6081 + 12 通識我也覺得不好

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : bobby044132
現就讀級別 : 中2
334對我有沒有影響 : 沒有
對334有什麼感受 : 最少自己不用會考= =
334選科的問題/困難 : 本身想向理科發展  現在要好好的想想= =

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
andrew6081 -5 字數不足

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : dog_pat_pat123
現就讀級別 : 中二
對334有什麼感受 :  其實我個人冇乜所謂 但係好似7年個陣多好多日放
         [認真]都支持既
            我覺得唔係只要我地死讀書
            學下其他野 都冇咁悶丫            
334選科的問題/困難 : 其實我都係唔明334有咩得別
          最主要都係見佢話要學其他野..

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : zhangguoxuan
現就讀級別 : 中四
對334有什麼感受 :  334之後如果升5到中6我就不能重讀就算升到還要同中三果d争大學學位真係惨[[bao_29]]
334選科的問提/困難:沒有

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
andrew6081 + 10 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對