打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 新手投資 問題多多

accumulator

聽報紙話個音似 i kill you later

其實呢樣係1樣咩野既投資產品?

點解會整到個阿婆輸左2憶
回復 支持 反對

買果個人即係同銀行訂一張合約
假設而家係講緊某隻股票 A(現價50蚊) ge accumulator
咁訂左張合約後買家就可以用折讓價,假設40蚊,去買入A ge股票,因為現價高過你果個買入價,你就可以買完再賣泥獲利...
但係萬一市況差左,A 跌過左個你果個折讓價,即 40蚊,,,假設而家39蚊,買家  每日  就要用番40蚊呢個價接  幾次  貨...即係買左貴貨la...而你呢個時候要不斷接貨,直至合約完為止[[bao_50]]買貴貨都買到你想死
但又唔好以為個市狂升會好爽,呢d 合約全部都有個取消價,呢個取消價係會比訂合約果陣個現貨價好,假設60蚊,,當果隻 A股票去到60蚊,銀行就可以取消合約,無得再玩再買平貨...
早2年市況大好,好多有錢人都玩accumulator,但金融海嘯個個跌穿曬折讓價,要狂買貴貨,死曬

(0-39.x)每日要用40蚊接貨      (40-59.x)可以用40蚊買貨     (過左60)合約取消唔洗玩
0-------------------------------------40-------------------------------------60-----------------------------------------
回復 支持 反對

阿婆又真係幾慘既

d 經紀好多都唔理 客既生死  

真係有錢咩鬼都得

希望阿婆可以上訴到la
回復 支持 反對

咁普通投開資既人 會用幾多錢投架?你地用幾多架?
同埋e d資料係邊度可以睇?[最近內銀股有好大沽壓, 原因係收緊貸款]
想學多少少 所謂問題多多
請見諒
回復 支持 反對

其實投資黃金風險較低...同埋吾需要太多本金
有可以保值
回復 支持 反對