打印 上一主題 下一主題
收起左側

電腦新手

我想問..如果完全唔識電腦硬件ge人,一開始要由邊到學起?
好似個d術語咁..我完全唔識/_\
同埋個d硬件ge比較..新舊強弱...我都完全唔識睇
之前去左黃金睇d電腦ge list都唔知叫做強定弱...
有冇人可以幫下我...
順便學習資訊與科技這一門學科....tks=]
回復

術語 你可以 爬文.睇多D
至於硬件..你先由.自己部電腦 開始了解.....
資訊與科技<--- 好大範圍= =
回復 支持 反對

你最初要清楚知道機箱入面最基本有幾多野樣

再慢慢深入了解

網上好多資源..可以幫到你

不過如果要快D識
要經常睇

但係如果你係..係香港考試個D呢
要睇你邊個範疇
回復 支持 反對

你應該了解左部電腦ge基本結構先例如
主板
主板 上承載著CPU(即中央處理器)
內存(隨機存取存儲器)
擴展卡插槽 (隨機存取存儲器)SDRAMDDRDDR2DDR3Rambus(姐係ram,唔同ge cpu會有同佢相容ge ram 唔好諗住勁ram+勁底板就係勁野啊 要睇埋相容性)
匯流排
電源存儲控制器
界面卡
音效卡
顯示卡
數據機
網路界面卡(用來上網的=])
電視卡(可有可無)
可攜儲存裝置 軟碟(好out嫁啦=]) 磁帶機外置式硬碟快閃記憶體拇指碟記憶卡
內置存儲器硬碟磁碟陣列控制器

之後再了解佢地ge功能

之後就要了解硬件既相容性個d點睇
起碼要岩接口(即系要制式相容),其次系速度,其次系牌子
唔相容可能會成日輕機

記住 唔好諗住用晒d勁硬件就係好
如果相容性唔好就等於冇用=]

如果你想學砌機
你就要睇書睇得多書你就自自然然會識
但你唔好諗住一睇就會識
你一定要實習多d(姐係用自己部電腦黎玩下=])
你學得快ge話絃日就會識
慢ge話就一頭半個月啦=]

如果你想再學得快d就最好搵人教下你
咁樣會快好多=]
回復 支持 反對