打印 上一主題 下一主題
收起左側

AL放榜

其實你覺唔覺讀HD好過ASSO? 又或者咁諗

你覺唔覺比幾萬蚊讀埋呢D野都升唔到既話=攞錢黎消

我冇讀過中化 ...
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 18:58

hd應該好過asso,正如你所講asso升唔到=燒錢
我唔係好熟hd, asso果D野, 但係好似poly hd都唔係收得低,
學生又想升u, asso都要讀嫁啦
當然你讀之前係好有決心一定要入U. 我個fd就話大部份AL都升得返(city engine asso)

除左中化細grade之外我其他科既成績都意料之內.
回復 支持 反對

我唔係好熟hd, asso果D野, 但係好似poly hd都唔係收得低,
學 ...
我係new手 發表於 29-6-2012 19:14

其實讀呢D HD, ASSO算係入大學既旁門左道

比起果D唔靠呢D入U既人黎講都唔好受 而且讀完個RESULT會跟足你一世

你除非真係有錢仔, 如果你係公屋真係唔好晒曬你成家果10幾萬身家 讀左又唔知讀得好唔好

搞到唔上唔落咁 到時真係_街死

SHITTY U?得返90個Degree搏上U咋喎

你都預左架啦
回復 支持 反對

學 ...

比起果D唔靠呢D入U既人黎講都唔好受 而且讀完個RESULT會跟足你一世

你除非真係有錢仔, 如果你係公屋真係唔好晒曬你成家果10幾萬身家 讀左又唔知讀得好唔好

搞到唔上唔落咁 到時真係_街死

SHITTY U?得返90個Degree搏上U咋喎

你都預左架啦
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 22:38

有頭髮邊個想做XX.
讀得好經jupas入U有邊個唔想.
但係我眼見身邊人唔少都失手..
係有經濟能力既, 差少少先入到U既, 就唔存在你講既"唔知讀得好唔好"既問題, 因為一定會加把勁讀好佢
呢個情況我覺得asso/hd搏得過.

無能力既, 就要自己衡量,
我有fd中五出黎做野一樣過得好好.
香港只會餓死懶人.

BTW樂古比講紅字嫁咩
回復 支持 反對

學 ...

hd / asso好似差唔多$$
同埋"聽講"CITY  的 ASSO
升U率好似係最高
回復 支持 反對

比起果D唔靠呢D入U既人黎講都唔好受 而且讀完個RESULT會跟足你 ...
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 22:38

但係E+好多人都有個DEGREE
咁唔通唔讀上去??
回復 支持 反對

有頭髮邊個想做XX.
係有經濟能力既, ...
我係new手 發表於 29-6-2012 22:58

但係F5出黎有幾多人工先=.=
回復 支持 反對

有頭髮邊個想做XX.
係有經濟能力既, ...
我係new手 發表於 29-6-2012 22:58

對唔住nAKUZ

失手係一件事 講真 你比左心出黎讀拎個C返黎都得

老老實實, 讀完HD/ASSO又唔係100%上U

真係有好多人要搏, 但係讀完ASSO又無 UCG OFFER 果下先大獲

我識人F.5畢業 由低做起真係仲好過班U GRAD
回復 支持 反對

但係E+好多人都有個DEGREE
咁唔通唔讀上去??
密特朗 發表於 29-6-2012 23:10

你咁問到 唔怕話你知

係人都知,特別係僱主已經表明成績差先讀埋D ASSO課程, 而事實上ASSO真係收Public examinations既LOSER

就算比你靠ASSO升到上U又點?只不過係班LOSER入面競爭,做左所謂既THE BEST OF THE WORST

係U入面冇人會睇得起呢班人 點解?因為要靠埋D旁門左道先上到 人地光明正大入U既 人地點睇?你親戚你街坊點睇?
回復 支持 反對

但係F5出黎有幾多人工先=.=
密特朗 發表於 29-6-2012 23:11

普通飲食人工囉, 不過包兩餐其實慳返唔少,,之後再轉工計時薪都唔錯, 但係無乜機會升職
回復 支持 反對

你咁問到 唔怕話你知

係人都知,特別係僱主已經表明成績差先讀埋D ASSO課程, 而事實上ASSO真係收Public ex ...
〝細wIN_ 發表於 29-6-2012 23:20

ASSO唔係比D入U邊緣人讀咩?
咁入得U的都係精英中的精英喇
你都話過係人都想經JUPAS入U喇
ASSO 呢D都要讀到頭幾%先入到都唔易的
咁LOSER一定有的
入得U的都只係佔少數
唔通入唔到U就要比人歧視??
咁大把人都比人歧視喇
回復 支持 反對