樓主: soulofmelon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 回歸巨商-明朝(主力/兵陣/選裝備問題)

可以咁講既,我都玩過無想300印刀,配天照套,天照戒,基本上唔駛點MP,全血,再加250念師,打親兵都易如反掌
如果你打算咁玩,就接住落去係 台男燕金巨天使印象250念C
回復 支持 反對

樓主我都係重玩
以前台柱全法加埋祖,有金巨就算唔開天使已經咩都頂到
宜家玩朝鮮單國,有金冇巨,覺得好難可以好似以前咁頂兩三堆怪
除非課多D金

分享我感覺,第一點想講,重玩發現MP女加個武可以用冰牆! 所以如果冇必要可唔轉燕?
始終孫子要課多百幾蚊買
我睇過燕3片,雖然冇用過,但打怪確實杯水車薪(可能錯覺...)

同埋,第二點,同時打兩堆怪,定單打一堆有好大分別
兩堆怪,你可能明男同祖都要同時出去頂(加埋天使應該夠?如果殺得快)
因為我宜家臣2都有240打抗,加埋金時,解封用獨角鬼,打密特拉都係頂得十來秒左右,唔太穩陣
所以應該天使+祖

第三,打怪升LV,我通常只會打一堆,量力而為
宜家單一隻怪有5-6萬經,加上宜家升經手段多左,我看除左熟練的秘藥仲有好多,單一堆打其實都升到
我打緊提婆神廟 3層果隻密特拉,食左日積月累同變身書,一隊有180萬經左右
當然有人可能認為少,但單國應該咁上下?
我先封冰,再用馬車CTRL出技打,唔洗30秒一場
始終180LV馬車,打得比較慢,而且封冰,D怪行前集中一堆都會冇左十來秒,再升上去我諗20秒就KO
用馬車冰住之後就唔洗封冰,所以每場封一次冰就夠
同埋,馬車冰怪,因為用CTRL出技,係佢出緊技時大把時間可以放埋其他技
如果用埋寧3/修羅裝朝男捉/哈奴曼同時攻擊,會打得再快

如果有BOSS怪冰唔到,先會放個獨弓/權2頂一頂

最後,我覺得封冰可能會比召喚或者行出去頂好
最大原因係集怪,感覺冰牆集怪比較好
我用馬車184LV,宜家1萬1千6法,用一行法,其實差1下技就殺死密特拉,應該升高D就一行法KO
所以唔洗點補法,項羽未用過,但感覺沒有這麼好,始終要係咁回法???

我係拍賣買果個神仙丹藥,基本打完會自動回滿法同血,食一個月神仙丹藥最多都係幾蚊HKD,所以補法冇問題

其實我玩左都唔夠半個月,可能有錯,只係盡量最低成本玩

回復 支持 反對

其實一開波 打食雲一定封冰場
主角180 可狗沖頂食雲
建議用馬fu沖

開埋天下 入五團都夠做,唔洗封冰,原地爆爆爆爆
沖到220lv轉武器

唔建議轉項2 太低攻
明男用220刀無印像咁高攻,但勝在主生多血同主角出技快
印像出技好慢,所以用明主可以唔洗印象。

回復 支持 反對

無奈試試 發表於 2-2-2017 15:11
樓主我都係重玩
宜家玩朝鮮單國,有金冇巨,覺得好難 ...

當米希拉30秒一場。。。
在打人馬的人來就
15秒一場
25秒打兩堆....

通常多人打的怪,一定最有「效率」

回復 支持 反對

wc030201 發表於 3-2-2017 00:30
當米希拉30秒一場。。。
在打人馬的人來就
15秒一場

好耐冇玩,都醒唔起有人馬尼隻怪= =
特密拉確實太厚血,重玩咩任都未做
地形又入唔到...
人馬係少有低血又多經既怪,應該易打幾倍
但遠攻,印象中係會易射到本陣,轉天使再試下先
回復 支持 反對

無奈試試 發表於 2-2-2017 23:11
樓主我都係重玩
宜家玩朝鮮單國,有金冇巨,覺得好難 ...

多謝你既回覆,好詳細!岩岩都考慮的確燕3無咩用,因為我隻225MP女都有成9800法,又有冰釋術,加上我都有食神仙丹藥,真係好好用!

馬車冰怪,係必中?大概冰住有幾耐?

印象老實講唔多想轉..印度兵其實都唔想做,D樣太唔得,祖+天使 應該係必轉,剩低一個位慢慢唸啦~目前我唸主力應該都係主角+項羽用住先
項羽的確一般,我隻項羽1500攻,打食魂,配合陰陽要4下先殺到,不過目前清怪得佢好用,所以先留,等主角用到冰劍,再將項羽放入倉,頂怪方面,我唸都係靠明男,血高+天使+祖 應該OK掛(試下先)

最後就係打天,呢個都要唸辨法 之前特特買把獨弓 打10段轉明男2轉,而家發覺好廢,或者加左天使+祖 應該好用D既
回復 支持 反對

soulofmelon 發表於 3-2-2017 02:17
多謝你既回覆,好詳細!岩岩都考慮的確燕3無咩用,因為我隻225MP女都有成9800法,又有冰釋術,加上我都有食神 ...

明男其實唔一定用印兵
句刀如果明男夠LV都可以用,但要220,主角也可以食天下壯士
冇比較過,220大力明男句刀同印象
明男上冰劍升到200,一換雷劍升LV就快好多(雷劍冰劍清怪差好遠,所以200之前要捱一捱...)
打天好似孔明?其實天使單打都還可以

馬車因為冇用過項羽難比較D,好奇爬一爬文
庫貝拉馬車和項羽

項羽果招範圍大D,馬車冰機率高少少
如果打兩隊或以上,項羽招技範圍大,控場一定會好過馬車
馬車冰怪唔係100%,一下技大概凍住45%怪
冰怪時間大約6秒,不是很長
但馬車一般都萬幾法,襟CTRL出技,會連珠炮發到完場都未停,就唔係問題
馬車打厚血怪會岩,因為太多法唔需要用MP女回MP,冇間斷出技(項羽回魔手快少少其實都得但我比較懶= =)
傷害:250陰,184馬車,一下扣食雲24000左右,食魂5萬血要三下
項羽後期有加攻技,如果陰C LV一樣,應該同馬車差不多威力

傷害其實好一般,食魂記得王巨用冰斧就可以一下秒(而且仲有祝斧,王巨攻防一體)= =
其實單國最易玩可能係台灣
祝斧王巨 台男柱 花3天地同殺(直線技用得好都可以好快完場)
喜歡又可以轉埋印象
台男加到萬幾法放條柱,柱本身已經好鬼好頂= =
台柱+祝斧王巨+獨弓,祖可以入倉
有法武+食大智,全法台男升LV又得,又係攻防一體....

回復 支持 反對