查看: 4740|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 美國槍擊案﹐有感而發。給各位留學在外的中國人的一封信。

呢封信係我寫比所有留學在外的中國人﹐希望你

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
Kelvin.C + 50 精品文章

查看全部評分

回復

正想去開post說同一樣野、同一觀點、同一反思..
回復 支持 反對

從我校, 城市環境已經冇聽到chinese...已經係asians....

有d 地方我唔係幾應同~
tell u later~
回復 支持 反對

普通話30年內不能取代英文...因為中國人自己都唔反省同檢點,一次又一次令全世界ge人感到憤怒同失望
digress 了:lol

回復 支持 反對

中國人就係因為果d出到外國生活的害群之馬搞到名聲一落千丈~
中國人一直都沒有吸收到歷史上的教誨...他們忘掉了"貪"令中國一個又一個的朝代衰落~
在外國生活還要"貪"下去...才令人有"中國人是壞人,專門去他們國家做犯法事"的想法~
希望就著這次槍擊案可以令某些人反思一下~
中國只有改掉這些壞習慣才可以成為強國,在世界上有更大的地位~
得到更多的尊重~
回復 支持 反對

係lor,中國人係世界各地都臭名遠播..所以我咁討厭中國
回復 支持 反對

槍手唔係韓國人咩= =
回復 支持 反對

每年美國槍擊事件高達1萬1千宗
係世界上第一位
比起第二位既德國3百多宗多出好幾十倍
原因何在?
約大半數既美國人, 屋企都會有槍作自衛, 並且loaded
不過講到槍多, 加拿大肯定係第一位
咁點解加拿大槍擊案咁少?

我覺得就係美國本身既政治同埋法則有問題
係人都知美軍有幾利害!
邊個國家唔岩, 就要打!
就好似當年, 美軍比錢叫拉登打伊拉克咁
有錢係政治上面, 就無錢幫窮人
而加拿大就係以談判形式, 唔岩講到岩
唔似美國咁, 分別就係係e度
另外既原因就要追索返去幾百年前
美國人捉黑人做苦力開始
不過我廢事講太多
d白人驚左d黑人, 所以就買定d槍放係屋企
果陣時既白人, 咩都驚一餐
遺傳落黎既子孫, 一樣係好易受驚
美國人成日都精神緊張
起碼有4成人係神經失常
原因來自多方面
貧富問題係其中之一
仲有, 好多人都可以周街買到槍
無人管, 所以槍擊事件亦都增加
如MI, MO, CO等地區最為嚴重
所以每件事都有佢本身深層既來源
唔可以以偏蓋全
that it.

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
Kelvin.C + 5 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 無限Feeling 於 2007-4-25 02:31 發表
每年美國槍擊事件高達1萬1千宗
係世界上第一位
比起第二位既德國3百多宗多出好幾十倍
原因何在?
約大半數既美國人, 屋企都會有槍作自衛, 並且loaded
不過講到槍多, 加拿大肯定係第一位
咁點解加拿大槍擊案 ...

i think it is also because of the different cultural applied in canada and usa too~
回復 支持 反對

其實呢件case既發生
好大原因係當地既人排斥呢位中國留學生
如果果 d 人無咁樣對呢位中國留學生, 佢無啦啦點會去拎支槍殺人?
係本身果 d 人笑佢、排斥佢、「串」佢,經過多年既受辱
佢先忍唔住要咁樣做。

萬事事出必有因,當然,我們也要檢討一下,但,在檢討之餘也要想一想出現這種事件的其中一些原因
不能夠全歸於中國人身上

回復 支持 反對