查看: 99142|回復: 90
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [升大學]2009 Jupas 專用區

中七既各位選好科未?
無幾耐就要填jupas form
中六既同學都不妨黎研究下自己想讀乜

HKU
CUHK
UST
City (07)
BU
LU (07)
IEd
poly

大學infoday 時間:
UST: 9/20
Poly: 9/27
(有無人有完整資料補上?)

今年Jupas 值得留意的地方:
1. HKU 開辦QFin 及Pharmacy
2. UST 開Risk Man
3. 中大開Risk Man+ QFN dual degree

另外一些個人覺得有趣的資料:
1. HKU Science + Engineering / UST Engineering 統一收生 (old news)
2. 08 CUHK 商科收生成績下滑, 醫科(Medic+Phar) 上升
3. HKU 精算其實收得比CU 還低
4. 最難入的科是UST 的Gbus (Median = AL 5A) 或 CU 的Gbus (HQ = AL 6A), 不是精算或MBBS
5. UST 的QFin 對UE 的最低要求是C! 不要以為有2AL A 就掂 (我表哥就係07 1A2B 但D左 UE 入唔到)

my choice:

BandA:
4238 IFAA/CUHK
4252 QFin/CUHK
4680 Math/CUHK

BandB:
6901 Bsc/HKU
4068 Japnese studies/CUHK
3911 Acct/Poly

BandC:
5555 ENGG-B/UST
5218 Math/UST
2515 Math/BU
6963 BEng/HKU

評分

參與人數 1樂點 +30 +30 收起 理由
piyopiyo + 30 + 30 惡意灌水

查看全部評分

回復

我仲諗緊揀咩科[[onion_26]]
回復 支持 反對

my choices(F6),assume the external factors(e.g. structure of HK market,etc) remain unchanged
bandA
QFin/CUHK
QFin/UST
IFAA/CUHK
bandB
FNS/CUHK
BSc/HKU[[tk_01]]

-----------------
UST開左Risk Management and Business Intelligence[[tk_02]] 用intelligence呢個字令我覺得呢科好勁
--------------------------------------
個人意見
而家商科越升越高,d科都越開越多,UST又出RMS,HKU又出QFin...
全港最勁ge人去晒business...
高級ge商科越開越多,高級商科人亦會越來越多, d低級ge好似BBA,Econ and Finance,呢d可以叫比人封殺晒[[tk_39]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 11-9-2008 06:03 發表
my choices(F6),assume the external factors(e.g. structure of HK market,etc) remain unchanged
bandA
QFin/CUHK
QFin/UST
IFAA/CUHK
bandB
FNS/CUHK
BSc/HKU[[tk_01]]

-----------------
UST開左Risk ...

所以讀番science會好d[[onion_31]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 11-9-2008 06:03 發表
個人意見
而家商科越升越高,d科都越開越多,UST又出RMS,HKU又出QFin...
全港最勁ge人去晒business...

咁又未必
商科越升越高? 今年CU 商科收生全線下跌, 反而醫科升左
越開越多商科只會將人流分散, 所以d 科目收生仲會再低 (不過當然讀商既人都多左)
至於你所講既"低級"既商科
例如PA, BBA, 絕對有大量人流支持
不要忘記你說的"高級"的商科是全部都需要讀pure maths, 是理科生的專利
相反文商科的(尤其是恆商班火箭軍團)只能進PA, BBA等那些科目
而AL 高分的人不像CE 般是理科吃香, 相反文科高分的比理科還要多
所以PA, BBA這些科目仍然會有不錯的收生成績
至於Econ and Finance...
看看UST 08的收生成績吧....LQ都有2A1B....
這個分數可是要追得上QFin 了...

同埋piyopiyo 你bandA 去得太盡, 擺果三科都太勁
你最好留返一個位擺d 易入d 既水泡科
band A 果3個位都好重要, 就算水泡擺band B 都係唔太安全的

回復 支持 反對

原帖由 bearwing 於 11-9-2008 22:54 發表

咁又未必
商科越升越高? 今年CU 商科收生全線下跌, 反而醫科升左
越開越多商科只會將人流分散, 所以d 科目收生仲會再低 (不過當然讀商既人都多左)
至於你所講既"低級"既商科
例如PA, BBA, 絕對有大量人流支持
...

雖然Econ and Fin 都係2A1B...但就好似無QFin,IFAA呢d咁猛料la[[tk_39]]
都係唔洗諗QFin,我做breakthrough pmath 果d matrix都有好多唔識做,點2A1B ar[[tk_24]]
------------------
咁band A真係好難選擇wor...
我對商科同FNS好有興趣,但前途都總要衡量衡量...
如果入唔到高級商科,似乎讀FNS好d,起碼專業d,又唔洗同班高級商科人硬撼...每年RMS+IFAA+QFIN加埋都超過200人la,特別係6901一早比RMS洗劫左[[tk_23]]
回復 支持 反對

我想請教下 2008 hku BSC(AC) 精算 大約收成點
我好有興趣 ,因為呢科對理科人 前景最好
我大約成績
現水平 : chem(A) pure(B ,發火中)  phy (D,完全未溫過)
            cl (大獲中 f.6-7 換左4次老師 #5個人教過) ue (D)
回復 支持 反對

原帖由 wongkakin 於 13-9-2008 22:13 發表
我想請教下 2008 hku BSC(AC) 精算 大約收成點
我大約成績
現水平 : chem(A) pure(B ,發火中)  phy (D,完全未溫過)
            cl (大獲中 f.6-7 換左4次老師 #5個人教過 ...

3A[[tk_33]]仲有UE 得D對HKU AC呢d勁科泥講實在有難度
回復 支持 反對

我想問...我會考得17分..
中英lv3 Econ(C) Comm(C) PA(B) Maths(C) CIT(D)
而家讀緊Econ+BS+M&S(AS)
如果中英D哂..AL+AS科C 哂...
有無機入City/Poly 既Account..
同埋要考到咩grade 先入到三大..
Retake 會唔會對入大學有幫助?

唔該咁多位幫我解答..
回復 支持 反對

原帖由 wongkakin 於 13-9-2008 22:13 發表
我大約成績
            cl (大獲中 f.6-7 換左4次老師 #5個人教過 ...

HKU 07 個75th Percentile 係CE6A + AL DBAAB (UE D)
你CE 夠好, AL有2A1B 都有機會入到
但09 收生當然未必同07 一樣
呢d 咁既變態科都係考到3A 你先好考慮, 2A都係危險

原帖由 [H]火仔仔 於 14-9-2008 12:08 發表
我想問...我會考得17分..
中英lv3 Econ(C) Comm(C) PA(B) Maths(C) CIT(D)
而家讀緊Econ+BS+M&S(AS)
如果中英D哂..AL+AS科C 哂...
有無機入City/Poly 既Account..
同埋要考到咩grade 先入到三大..
Retake 會唔 ...

poly city 我唔多熟
只係知道poly 計分係計所有科目相加, 即係讀得越多越著數
同埋poly acct 係poly 咁多科之中收得最高

poly 計分方法
A = 5, B = 4,  ... ,E = 1
AS 分數 x 0.6

據我所知poly acct 大約係收median12分到
你DDCC C(AS) 有d 危

回復 支持 反對