查看: 39982|回復: 75
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] §※→救救星夢方案(原創)←※§

星夢每況愈下...相信冇人唔同意
有見及此...希望大家一齊黎討論下有咩解決方案la!
不過星夢ge作風一向都係無視意見原則...
雖然係噤...但係我地一齊黎講下開心下...都好過冇...
首先要聲明一點...
意見係需要以可持續發展為大前題...
而且要建設性...

以下係我認為有必要更改,而且係令星夢腐敗ge重點:
1)兔紋ge出現:
   呢個刻紋ge出現,令職業方向完全歪曲
   未能得到兔紋玩家,即使係爆手職業,亦出現本末倒置ge情況
   解決方法:令爆手職業ge範圍技能馬上升級
                而且必需比兔紋強而實用!
                無損無爆技職業對兔紋的重要性之餘
                亦令職業方向回復正常水平
                爆手職業的重要性亦回復正常

2)版面風格落後而且沉悶:
   遊戲與官網同樣沉悶
   令印象分大減
   新手老手來臨或回歸的機會亦下降
   解決方法:更改版面為先
                顏色及風格要配合新版圖或方向
                現在遊戲方向不再是可愛,因此應轉為形格或華麗方向
                或可加入更改版面系統,給予玩家自己選擇的權利

3)npc售賣物品落後:
   隨著時間的發展
   玩家的等級已今非昔比
   但係npc售賣的物品等級仍然低落
   解決方法:當然係馬上提高及推出較高等級物品
                能力水平可以較點數物品的低
                不影響官方收入之餘,亦可增加玩家選擇的餘地
                更可減低星幣貶值的機會,物貨水平亦更穩定

4)技能各等級毫無差異:
   攻擊技能的提升,基本上只是消耗mp提高的差異
   如等級1的魔影術升至等級2時,根本不可能看出其攻擊上的差異
   解決方法:提升技能每等級之間的差異
                令職業技能的攻擊力提高而且實用性增加
                職業方向更清晰之餘,亦免玩家依賴刻紋技能

5)物品道具來源過小:
   打怪出寶機率太低
   現在,當中被稱得上''寶''的物品已少之又少
   消耗物品道具亦太低落
   解決方法:增加打怪掉寶機率
                掉落虛實要更多元化
                掉落消耗物品道具的實用性提升
                技能掉落率必需提高,減低各職技能價格差距
                例如較多機會得到高回復量的藥水等

6)刻紋技能能力及數量極端:
   極端的刻紋技能令部份玩家有壓倒性的趨勢
   沒有該部份刻紋的玩家失去樂趣
   有的同樣失去挑戰性
   娛樂性大大減低
   解決方法:調低天紋能力及增加數量
                但當然增加數量是指打怪掉落!!!
                現在星夢生死存亡的關頭,希望官方唔好再以賺錢為大前題!

7)限制過多:
   當中需要點數的部份遊戲元素過多
   例如流星獅機甲才可做5經卡任務等
   而且各地的魔機令星夢比人一種沒有低lv玩家,而且低級不能生存感覺,
   解決方法:打5經卡任務地方更改為專門地圖
                像戈雷之翼任務,設立任務專區
                取消魔機的無視防禦技能
                否則亦增加可對抗魔機無視防禦技能的方法

8)神級技能毫無實用性:
   神級推出後亦缺乏玩家進入
   因為對玩家而言毫無吸引力
   主要用作官方的宣傳及賺錢工具
   解決方法:更改神級用處
                令神級對玩家pvp有用
                例如神級提升可增加技能點數令技能等級提升
                一方面可增加提升等級的途徑
                又可增加遊戲pvp的樂趣
                各地圖的玩家數目亦較平均
                但當然首先應提升職業技能每等級之間的差異!(原因請看第4點)

以上噤多點,絕對係十分重要!
星夢可唔可以再繼續落去...就係靠佢做法la...
你地又諗到d咩重要!?

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
NEC + 4 內容精彩

查看全部評分

回復

星夢早就無得救
自佢出埋太陽之後更加衰
應該話出左100LV之後
大部份既老手已經走晒
回復 支持 反對

你D建議我個人應為非常實用
大家係E到除左講D重點之外再去
官網新出果個系統到發表意見
咁樣星夢可能仲有得救呢
回復 支持 反對

有兩點我唔同意=)
   有的同樣失去挑戰性
   娛樂性大大減低
依家已經有成十幾種刻紋~
我相信十幾種簡3種一定夠用
再出既話,更加比其他人話佢呃錢嫁姐=)
除非唔係點數野=)
而且能力不俗
===============================

8)神級技能毫無實用性:
   神級推出後亦缺乏玩家進入
   因為對玩家而言毫無吸引力
   主要用作官方的宣傳及賺錢工具
   解決方法:更改神級用處
                令神級對玩家pvp有用
                例如神級提升可增加技能點數令技能等級提升
                一方面可增加提升等級的途徑
                又可增加遊戲pvp的樂趣
                各地圖的玩家數目亦較平均
                但當然首先應提升職業技能每等級之間的差異!(原因請看第4點)
事實上係有既=)
40神級之後做完任可以去地下城升lv!
呢d梗係比高lv玩嫁啦=)
不過想升高lv 殺多d人~
of coz要付出代價=)
其他~我冇意見
大致上sup=)
回復 支持 反對

其實我都唔知1lv技同5lv技有咩分別囉-.-強力衝擊1同5扣得既都係差唔多-.-
回復 支持 反對

1)兔紋ge出現:
   呢個刻紋ge出現,令職業方向完全歪曲
   未能得到兔紋玩家,即使係爆手職業,亦出現本末倒置ge情況
   解決方法:令爆手職業ge範圍技能馬上升級
                而且必需比兔紋強而實用!
                無損無爆技職業對兔紋的重要性之餘
                亦令職業方向回復正常水平
                爆手職業的重要性亦回復正常

勁同意,招兔紋勁屈機,要帶升果d人多數都係搵有兔紋
回復 支持 反對

勁同意,招兔紋勁屈機,要帶升果d人多數都係搵有兔紋
夜月朽 發表於 18-1-2009 11:17

其實 ~最主要重點唔係屈唔屈機問題...係佢計攻就計攻喇佢好心 跟本都唔知計咩ga招兔紋 如果跟番攻兔紋一定冇咁屈=]
回復 支持 反對

7# 笨炎°﹢
計加點
貼圖區有我研究
回復 支持 反對

同意..特別係npc 要sell 多d野啊..~! 如果唔係d 新手玩唔到...  send e d 野比星夢email啦..~!
回復 支持 反對

有兩點我唔同意=)
   有的同樣失去挑戰性
   娛樂性大大減低
依家已經 ...
神靈之俊 發表於 18-1-2009 09:56

嘛......我所指的是天紋......是絕對要增加數量的...
不過你都提醒我一樣野....我都怕官方會以為我所講ge數量係指用點買....
所以+多兩句:  解決方法:調低天紋能力及增加數量
                    但當然增加數量是指打怪掉落!!!
                    現在星夢生死存亡的關頭,希望你地唔好再以賺錢為大前題!
修改左之後我就sd左個e喵出去比佢地lu~
而家可以話''聽天由命''
回復 支持 反對