打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟第一篇精華作之回憶一個巨商故事

(七)色字頭上一把刀

後來因為個團冇乜生氣,我向包你有排玩大房申請左去冪冪愛居玩一排,然後我就由6月入左去冪冪愛居,我本身諗住入去大約1,2個星期,怎估到我竟然不捨得離開,留了一個月有多。後來,冪冪愛居入面有一位團員叫做____,佢因為誤信別人同埋被色誘所以以極唔抵既代價以特攻服+燕尾服去換取在一件婚沙,事後Mankind竟然話佢件野借左比個朋友,而佢朋友玩失蹤,所以件野就咁就比佢朋友拎左。但大家所聽既,明顯係一些好常見既呃人手法,唔通次次問人借完野,將果樣野借比第2個人,個責任就會唔係自己身上啦咩?由於當時Mankind以女仔既身份要求天哥以特攻服+燕尾服去換取佢既婚沙,而天哥係女仔面前又唔可以失威,再加上Mankind係有計劃地向天哥進行e次既交易,所以天哥中招,都係情有可原。當我地團既團員知道左之後,不停為天哥向eMankind作出投訴,不停將佢既衰野貼上樂古,希望唔會有更多人受騙。但因為天哥對Mankind既信任,同佢交易既時候根本唔會影相留底證據,所以我地投訴佢既時候,人人都會話:「你地都冇證據,有咩可以證明到好似你地所講,天哥佢真係借左兩件野比人?要告人就要有證有據,如果唔係比人話你屈佢,到時蝕底既,點都係自己炸。」當我地聽到e一番說話,當然會感到非常之失望,可以話係絕望!覺得世界根本沒有天理,沒有王法。
回復 支持 反對

(八)不擇手段

但係,到最後Mankind竟然良心發現,以密語既形式向天哥承認佢之前既一切罪證,但係佢始於係唔肯將特攻服同燕尾服交還天哥,然後我地當然將Mankind承認自己有呃人既密語內容公諸於世,令所有巨商既玩家認同我地既講法,我地根本冇屈佢!但係點知,Mankind同埋佢個朋友青峰zyu(如果有串錯唔好怪我,因為事格一年,唔記得都可以話係人之常情)竟然夠敢話我地貼出黎既密語內容係假既,佢竟然夠敢話我地改圖,而且重以一些無理既理由想去掩飾自己既罪行,佢地話:「你地有咩證據證明你地冇改圖先?下,你拎唔到證據出黎你地就係改圖,我地之前根本就冇認過我地有呃人,如果你冇證據就係改圖呃人,罪加一等!」本身佢承認左之後我地只係想佢拎返燕尾服同埋特攻服出黎,天哥就會拎返件婚沙同佢交換返,大家當乜野都冇發生過,點知佢竟然又再話我地屈佢,唔通佢係比惡魔吞噬左之前既良心?不過e樣野都唔係最重要最重要既係佢地唔夠我地講,竟然拎人地阿媽同阿爸黎講,叫我地發誓話我地冇改過圖,如果改過既就死阿爸死阿媽。後來佢又用佢青峰zyu 這個帳號入黎我地團,扮作無意中問我地會用咩野改圖,而我地當然用好熱切既服務去為佢服務,我地係對話中當然會提及到一些專用改圖既程式,例如小畫家,photoshop同埋photoimpact等等,而青峰zyu竟然將我地既對話以冇頭有尾既形式影左落黎,而將頭頭問問題既部份對話隱藏,令到大家睇起上黎我地好似有曾經用過e幾種專用既改圖程式,但係d圖既證據根本就唔足夠,只係提及過我地講過e幾種改圖程序而且,最後佢地雖然係一個post入面同我地發生罵戰,但佢地既內容因為包含太多粗口,所以被禁言3日,而我地冪冪愛居既人一個都冇事,到這一刻才發現原來有天理同埋王法。但件事未有因此而平息,最後都係要由冪冪愛居既大行首出面平息事件,事件才告一段落。
回復 支持 反對

(九)塞翁失馬 一

後來在這一個月間包你有排玩也谷過將,我返過去2日後又走返去冪冪愛居,發現果陣自己真係不能自拔。當我升lv果陣撞到包團既團員佢地都會不停追問我:「你幾時返黎牙,我地成團都好掛住你嫁。你快d返黎啦!」當時我心想開分身入團,但諗諗下,如果開分身入包團,咁咪姐係變左好似去冪冪愛居唔返去,但如果開分身入冪冪愛居,又唔收我,所以我最後同大房傾過。佢講左一d好轉彎既野令我返去:「你鐘意返黎就返啦,我地對大門永遠為你打開嫁。」聽到e句話令我感到好愧疚。最後我諗清楚,決定聽日就返包團。點知又發生左d事,唔知係我同冪冪愛居有緣定係同包你有排玩冇緣,當我走果一日,有一個名叫狙龍狂魔既團員係團頻度人身攻擊另一個團員小白木,小白木因為受唔住e種攻擊,堅決離團。後來小白木既朋友,__天__,緋夢湘知道e件事之後就幫小白木出返啖氣,而係商團頻道入面不停攻擊狙龍狂魔,後來此事風波又移到樂古論壇,最後狙龍狂魔決定退出巨商,事件才告一段落。返左包團,過一陣暑假就完左,因為要返學既原因,我都已經甚小上巨商。而冪冪愛居係msn開左個m,所以我每次用電腦都只係會上msn,而甚小上巨商。有一次,因為天皇果面個團要谷將,所以我入左去,入到去識左好多新既朋友,例如小小筠,專殺高手,冥界殺手等等。而家佢地間中有幾個都好似已經入左冪冪愛居過住一些好安定既生活。當我谷完將,返左包團又過著一些半退出既生活,我曾經諗過如果新年好似之前咁有雙倍經驗值,我實會親e個機會升返下,點知最後竟然冇,令我失望而回。後來,我無意中係漢陽發現小柔既出現,原來佢岩岩玩返巨商,之後我地就好似之前咁,企係漢陽度傾計,但唯一既一樣野唔同,就係我同佢傾計既時候,四周圍既人同事物已經改變左好多,就例如禮埸,好似係早2年先整出黎,之前係冇的。
回復 支持 反對

(九)塞翁失馬 二

後來因為我同小柔識左咁耐都未傾過電話
,我地借助*黑暗恐懼*既三線諗住三個一齊傾,點知我地講過兩次,兩次我阿媽都用緊電話。到最後,我竟然都係冇同佢傾過電話。因為撞返佢既關係,所以我差唔多日日都上黎同佢傾計,但有時佢都係唔知幾時先會上線。後來佢上線既時間愈黎愈小,有一日竟然散失左冇再上過。到這一刻我先發現,原來我識左佢咁耐我都冇問過佢拎msn。後來又過左一排,我又無意中發現小芷企左係大約水原既位置。當我密佢問佢認唔認得我既時候,我覺得佢應該多數唔認得,但點知佢竟然認得我,我果然係冇識錯e個朋友。後來我見撞返佢,我又可以得閒上下巨商同佢傾計,係巨商中搜找到我唯一既樂趣。後來因為古柝當既關係,d人就去左新天地,而包團既人就全部留左係古代,後來因為包團既人入左古代,包團就正式解散,將支旗交還比原來既鬼域。當包團入左古代之後,天下的男人同我就為古代搞左幾個活動,當我地玩緊活動既期間,我已經留意到古代無端端小左兩座城,但我又搵唔到小左邊兩座,因為當時20幾座,實在記唔哂咁多。點知係玩完活動果一日,我想再去開團,惡夢就來臨了。當時古代既城已經有二分之一比人投左,而我果座當然包括在內,而我地團暫時決定左唔保,所以剩返落黎既城,已經冇雙位數。後來因為成年都冇返過冪冪愛居既關係,我向包團高級負責人+高級行政人員天下的男人申請去冪冪愛居玩幾日,而以佢咁好人同咁大方既性格,佢當然一口就答應左我。後來我返到去冪冪愛居,入面既人有好多同上年已經唔同哂,有好多入左去成年既團員走左,而我係入面識既人都減少左好多,但好處係我可以識到好多新既朋友。
回復 支持 反對

題外話:
  故事講到黎這裡已經接近尾聲,係度我要先多謝咁多位有耐性睇哂我成篇故事既朋友。當我寫
e一篇故仔既時候,冇錯,我係回億返5年前既事,而我亦都非常之感謝當時大房對我既大恩大德,,如果你咁岩經過樂古而咁岩又睇到我e篇故仔,希望你可以搵返我,我依然好掛念你的。而過去既事就係過左去既事,就算諗咁多都已經係過去左,所以我都已經冇再望返轉頭,而家親暑假得閒,先作一篇文向大家分享下。但因為暑假後就踏入高中既階段,所以可能已經無辦法抽時間上巨商,繼續落黎既一年,兩年,甚至五年,可能巨商比我既回億已經唔會再多,所以我寫底e篇野落黎,除左同你地分享之外,亦都可以留返我第時就算離開左巨商睇返,實行一次往事只能回味。係e度我想補充一點,我寫e篇野既目的唔係為左拎到任何既獎品同埋得到任何既讚賞,我只係希望分享我係巨商咁多年既故事,但開帖就真係覺得比較奇怪,所以藉住e個機會而參加活動。最後我係度祝福各位樂古同巨商既玩家,事業學業進步,繼續玩巨商落去,第時有咩野回億都寫返篇文比我睇,咁就已經係對我既報答,謝謝。(由於回億較多,有些未能盡寫,如有遺漏,請通知本人修改。本人只會作日後回億使用,多謝合作。)
回復 支持 反對

見到06年 向朵戰 個張野@w@"
好掛住浪漫人間&浪漫帝國>﹏<"
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
係鬼五年前架張野
回復 支持 反對

估唔到雷仔用左咁多頁-.-
掂晒啦你@_@
回復 支持 反對

搞錯=.="
用咁多頁架你=333=