查看: 8461|回復: 79
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟第一篇精華作之回憶一個巨商故事

內容簡介:
巨商經過超過六年,我在巨商的日子也有5年的日子,當我初初玩的時候,連打鹿也會感到害怕,後來請了傭兵幫手後,我才能經歷百戰,去升lv。係我e5年既時間,當然唔會係5年完全升lv咁簡單,我既回億重有好長,它永遠都會留在我的心裹。期,,我係巨商既生活大份部主要都係商團,冇乜點去過升lv.,所以我既攻擊力永遠冇超過過30萬。而係我商團既回億當中有十多個人我就算離開巨商也會用心去記住,這十幾個人帶給我在巨商既美好回億同埋傷痛既經歷,可以話係超類似真人既生活,而我自己就覺得我係巨商既經歷已經可以算係比平常人較為豐富。係我巨商生活中,我經歷到人性既險惡,善良既待遇,可以話有從高潮直接趺落深淵,但就算我趺左落深淵,亦都有人將我從絕望既深淵度拉返出黎。而我可以搵到一班志同道合既朋友,可能你會覺得,入一入團,傾下計,就可以搵到,但對於我黎講,志同道合既朋友,唔係所謂既酒肉朋友,而係可以傾心事,有咩都會幫手既朋友。而我亦都發現,我要搵既朋友,已經出現左。而在巨商中,和平常生活一樣,當然小不過談戀愛的生活。可惜我係巨商既談戀愛經歷不多,只有短短既一年,但都足以令我將巨商既生活增加左唔小色彩。而我最有回億的地方就係大觀領,因為有好多既第一次,都係果度發生在……
目錄:(一)從雲霄中墜入深淵  

(二)首次有職位的感覺

(三
)在心中狠狠地插了一刀  

(四)一起走過的日子

(五)重返巨商的待遇

(六)老朋友的離開

(七)色字頭上一把刀

(八)不擇手段

(九)塞翁失馬

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
`碎冰+ + 1 詳細0.0

查看全部評分

回復

(一)從雲霄中墜入深淵 一
  當我玩左大約1個星期,有一日在大觀領撞到一個團既大房(由於係5年前既事我搞盡腦汁都醒唔起個團叫咩名)我當時做緊雜肉既任務,當我打得好辛苦之時,佢忽然問我係唔係需要雜肉,佢竟然話佢自己無聊,幫我手一齊打。我聽完之後覺得佢好偉大,好好人,但又覺得佢真係好無聊。當我同佢打夠足夠數量雜肉既時候。我問左佢一句,我可唔可以加入你既商團?佢諗都冇諗過就答我:「冇問題牙,入黎一齊吹水啦。」當我入左去佢個團之後,就發現入面既人大部份都好有善,而只有小數部份既人係比較cool同埋比較唔有善。當我入左團大約半年,我同大房,大行首既關係係團入面比其他人更加熟絡,從而知道佢地原來真人係識,重要係年齡大約20幾的成年人,係我當時只係一個小六既學生,佢地就當我係小朋友咁照顧,我到而家都重係好記得佢地。由於我個團從來唔得罪人,所以未有攻城戰出現過。但有一次,因為有團員出口傷人而得罪了另一個團既大行首,果個大行首當然唔肯接受我地既道歉,最後佢地團向我地宣戰,在即日既夜晚8點至10點就要進行一次攻城戰。當時既我從來未打過攻城戰,覺得有點害怕又好奇。當然好奇是第一次進行攻城戰,而害怕就是怕攻城戰失敗,商團從此消失。到左大約7點半既時候,我既目的地係攸縣。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復 支持 反對

(一)從雲霄中墜入深淵 二

當我諗住去攻城
,先發現自己唔係好識行中國d捷徑,我行左去萬里長城,諗住可以用直線既方式直到攸縣,點知行到萬里長城既最入,先發現萬里長城既城牆格開左我同座城,當時已經係攸縣等緊攻城既團員見到咁既情況,忍唔住笑左我幾句。到最後,攻城戰都係成功左,商團的命運最後都係掌握係我地既手中,但大房好謙虛咁講:「全靠你地既幫助我地團先可以取得勝利,等陣返主城我黎分d錢比你地啦。」雖然攻城得出幾千萬,要分比有份攻城既團員每人可能只得200萬左右,但係果份喜悅係冇野可以代替的。後來,商團過既日子都好平凡,得閒攻下城,係商團傾下計咁就一日,不過係e段咁無聊既時間入面.最令我深刻印象既就係洗城,洗城就係叫一班人係城度不停進入同埋離開村莊,咁樣可以增加城市既出口人口,可以增加城既防護力。當時大房同埋我地無聊果陣,我地就會幫佢洗城,不停出出入入,真係覺得幾有趣。直至一日,大房話佢對巨商已經冇興趣,決定退出,交由大行首等人打理商團。當大房走了後,大房座城好快就比人搶左,而大行首就投左另外一座城,果座城叫青青,當時青青城開個團既大房叫做侯爵2,而大行首就叫做大美人咪咪,佢地兩個真人係情侶,聽說就黎結婚。另外,第一任大房走左之後,我就好似冇左一個大靠山一樣,以後我在商團的日子很難捱。當時有一位與第二任大房真人認識的團員,他的名字叫御龍,我有一次在商團因為一些小小的錯誤,而被他與其他團員不停以口水戰形式攻擊,我當時只是一個中一的學生,當然不能以一敵眾,而他們那刻使用的詞語也太絕了吧,竟然連我母親跟父親也拿出來講,我試過請求他的原諒,不要再針對我,但我道歉了很多次他也不肯原諒我。我見到咁既情況,好自然就會去搵大房同大行首幫我手,但係大房因為要返工,我通常都係過左12點後先會見到佢,而大行首就嘗試幫過我,但當時御龍係一個中三學生,佢既反叛情況大家可想而知,大行首獨自根本無辦法可以說服佢同埋其他團員,而佢又冇理由因為我一個而出到將佢地踢出團e一招,加上御龍同佢真人係識,所以要踢佢就難上加難了。最後我諗得好清楚,為左唔好令大行首難做,我只得帶著傷感跟無奈的心情離開商團。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(二)首次有職位的感覺
  當我離開了這個傷心地後,我沒有因此而放棄巨商,我開始繼續我巨商的旅程。我當時剛剛轉了國,一心想做任務增加信用度,當時我已經比起當初的金錢差很多倍,所以很多任務物品已經不用自己動手去打。又到了大觀領打雜肉的時候,今次我以金錢去收取的方式去得到雜肉。估唔到,當我諗返起最初大房幫我打雜肉時既情景,又有一個大房出現在,e一次我記得個大房叫咩名,佢叫做冰冰女,當時我重係冇商團既環境,我因為當時未做過任務職位,對大行首同攻城將特別有興趣。所以我就問下佢商團有冇咩職位可以比到我。我求在佢好耐,佢終於話可以比大行首我做,當時我既心情好興奮,因為始終都係我第一次做大行首。但我入左團幾日後,唔知點解當時個團既情況好似唔多樂觀,好快已經有人向我地宣戰,而當時個團就係風林火山。相信風林火山e個名大家對佢都好熟悉,當時反風林人士愈黎愈多,原來連我個大房都係反風林既團之一。當時我地團既主城係金華(我到而家經過金華既時候都重好有回億)當日原本我8點開飯,但我知風林e一戰,一定要死守,因為大家都應該知當時風林入面既團員係果陣既實力可以話係最強,同埋如果當時有玩既玩家,都知道風林攻城冇一次係攻唔爆人地個團。所以我同大房用盡我地既手力去極快速咁守城,但到最後都難逃死伺服器既命運。當伺服器維修完後,我上返線,已經見到風林好多既人打緊我地座城,再加上金華係一座細城,根本冇力去頂到風林咁強勁既攻打,所以我同大房守多1陣個城就爆左。我從來冇覺得自己係失敗者,因為我知風林既實力實在太驚人,再加上金華係細城,失守也不出奇。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(三)在心中狠狠地插了一刀

後來,因為我同大房相處既日子耐左,唔知點解慢慢對佢產生好感,之後我就同佢講清楚,佢冇拒絕我,但亦都冇接受到我,不過我同佢傾過一次電話咁大把,果把係女聲黎。後來大房投左第座城,果座城係一座大城黎,叫做東營。而當時我地團重係屬於反風林行列,所以每格幾日,甚至每一日都會向風林宣戰,但風林因幾個團圍攻,都冇失守過,比傳聞話佢地係用守城外掛(我到而家都未知係真定假)最記得就係當團員好努力圍攻緊風林主城築前既時候,我就會係周圍派雞湯(係雞湯而唔係半雞湯,可以而家冇咩人用,你地好小會見到)。有一次記得我係築前派雞湯既時候,風林座城忽然1下子有一下巨響,我望一望原來築前失守,見到成班反風林人士開心到跳起左,e一次係風林第一次爆,亦都係唯一既一次。當風林爆左之後既情況我都冇咩印象啦。有一日到我大房生日,當時我冇收過巨商,只係用左我差唔多成副身家買左件武士服送比佢,本身佢都唔多想收,我係咁擠比佢,佢先好肯接受我既好意。本身我想親住e個機會再試下睇下追唔追到佢,不過佢同之前一樣,都係冇拒絕我又冇接受到我,令我覺得佢有d扮上菜既感覺。最後大房都係話退出巨商,佢係退出既最後一日竟然同我講:「其實我係男黎,前果排係我阿妹玩,但佢已經將個ac比左我都有一段時間。我冇講到比你知,覺得有d內疚,不過你都可以當我係我個妹咁嫁,我冇乜所謂。」我聽完之後都冇講得比佢呃左,因為只係佢阿妹比左個ac佢姐,但係佢叫我當佢係佢個妹,我就覺得好無奈同埋失望。講返轉頭, 當時反風林既情緒已經慢慢停左落黎。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(四)一起走過的日子 一

而冰冰女投左東營係因為佢將金華賣左比一個叫我是窮人~既人,當時佢買左金華之後就開左團,團名叫做相戀一刻〞,e個團比我既回億比較深刻,可能係因為時間比較近。當時我大房退出巨商,ac成個del左當然城都比埋人,從此係巨商留底既任何野,都比佢此舉一次過拎返黎。當冰冰女退出巨商之時,我就入左相戀一刻〞,當時我同我是窮人~都已經算係好朋友,而大行首就係我是窮人~既老公路飛阿。我係相戀一刻e個團既期間,好無聊咁企係漢陽,識左3個女仔,一個叫雪之心,一個叫小芷,一個叫小柔。佢地3個同我都幾好傾嫁,不過有一次因為某種事佢地3個反左面,最後我做左幾日既和事佬先令佢地有返計傾,果幾日真係好難搞。我諗既計仔就係同1個女仔企係一座城出面,當然座城係中國好遠,唔會有人,而我就叫左另外兩個女仔企埋一面企係度聽,要令果兩個女仔知道另外一個女仔心入面係點諗。到最後佢地當然係和好,但亦都唔係如初,我做旁觀者,當然知道佢地因為今次既事係心入面大家都有條刺,只係冇表露出黎。另一方面,其實我同佢地3個其中一個女仔係巨商入面已經互稱為老公老婆,姐係所謂既網戀,但我從來未公開過比人知,今次都唔例外。而當時佢地3個女仔都入左花花世界e個團。差d唔記得,重有一個重
大人物炎帥未講,當時我同果3個女仔係漢陽傾計時,同時認識到炎帥,當時既佢重未有昆人既紀錄,而佢亦知道佢一直都對3個女仔其中一個有好感,而果個女仔就竟然係同我一齊果個女仔。我同炎帥傾過一次電話咁大把,因為炎帥同果個女仔提出玩3,所以我地3個就一齊傾左電話一次咁大把。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(四)一起走過的日子 二

而我同炎帥既關係永遠只係普通既朋友
,都唔見佢比錢過我洗。直至有一日,係漢陽見到有人話炎帥係一個昆狗,我當時非常相信炎帥,我當然冇問到佢有冇昆人。,但過左1個星期,差唔多已經有10幾個人話炎帥係一個大昆狗,當我問佢既時候,佢都係照答我冇。不過係我心目中,有冇大家當然知道,不過我同佢都算相識一埸,佢又冇呃過我d,我就當冇事發生過。講返轉頭,因為我既要求,果一個女仔入左相戀一刻度陪我。之後我同大房,大行首,果幾個女仔係巨商既生活都過得唔錯,後來到左06年既響o朵戰,我地因為想玩下都參加左,當年既響o朵戰唔知點解同平時既唔同,我最記得有一個環節係玩著衫,係要5個團員一齊進行,GM講出左一件衫個名,參賽者就要全部人著上果件衫,當然e個環節我地好難會唔輸,因為買衫既錢實在太貴,我就只係得果10,GM玩既衫唔知點解出親果d都係貴野黎,所以e埸比賽都係輸左,到最後我地響o朵戰都係得10分而落選,而當時重係好強既古代當然重係拎第一。當我係巨商玩得最快樂果一年,大房同大行首既戀情忽然冷淡了。他們都說不愛對方而分手。當分手了後窮人退出了巨商一段日子,ac我和跟我互稱老公老婆的那個女仔都去左玩第隻online game,玩左大約1個月,我見到已經冇乜點玩,返左去巨商,但我重好沉迷果隻game,所以我冇去巨商度搵佢3日。3日後我on左巨商,個女仔竟然同我提出分手,和我做好朋友,我同佢的感情都已經1年久了,想不到現在會跟我分手,最後我也是欣然接受了。跟佢分手了後,我諗住都係時候退出巨商,不過路飛阿同我講:「我有個fd有座城想賣,你有冇興趣頂左佢?用黎開團都唔錯嫁,你識咁多大房,我諗你唔會比人打。」當時我考慮左一樣,諗過我都可以有作為,但我未夠錢買城住,咁我就投左幾e入座城度諗住做左第2名先比錢佢,但係天公不造美,e個時候話比我知要用身份證改密碼先可以有ac,雖然我雨滿天星個ac係拎得返,但我當時20萬戰力既大明天係拎唔返,我冇心機繼續玩落去,所以我投到當時既第3名已經退出左巨商。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(五)重返巨商的待遇 一

大約一年後。有一日,路飛阿係msn度叫我話:「嗨,好耐無見啦。你而家重有冇玩巨商牙,我有個個朋友有座城想放牙,有冇興趣先?」之後佢出盡佢既口技黎說服我玩返巨商,同佢傾既同時,知道佢之前個ac被盜,佢既錢盡失,但係佢到左而家09,比起我識佢同窮人果陣重有錢。講返轉頭,而我當時從來未做過行長同大房,亦都好想試下e種滋味,但當時既巨錢大約55蚊一億,對我e個學生仔黎講又真係幾貴下,不過我都盡力草左大約1千蚊,最後我買左座城,果座城就係燕山。當我玩返果陣,我識左個fd係風林的,佢我係未投城前幾日入左去,大約入左幾日後,座城既最高投資者係我果陣,竟然有人投左2e入我座城,當時我好鬼死驚,驚座城一投返黎就冇左,但係風林冇人幫到我,所以我就托路飛阿入左一個團,e個團就係包你有排玩。當我入左去之後,發現d人比起我之前入過既團更加有善,根本冇乜人會玩針對e回事,但我當時投左座城發現好沉悶,所以我都係大約幾日先上一次巨商。後來,到左暑假時間,係我上線最多既時間,當時我諗諗下,覺得我係時候可以試下開團黎玩下,我同包團大房講左之後,就開左我人生第一個團,亦都係我唯一既一個團,果個團就叫做明年今日〞,可能大家會未聽過e個團名,甚至連一眼都未見過,咁係因為我開左大約1個月就解散。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(五)重返巨商的待遇 二

我都知大家心入面會問
:「下,點解會解散牙,開得好好地?」其實我原先係諗住暑假完在先解,但好不幸既事係我開團後第2個星期發生左。當時我如常一樣企係漢陽收人,後來有一名叫不動風既人入左團,佢一入團就同我講叫我比佢做大行首,我原來都唔係太願意比佢做,因為e個位我只係留比第1個入團既人,但經過佢一輪口水既攻勢,我最後都係屈服左。我比佢做左大行首大約兩日後,我將e個職位轉返比原本果個人,然後不動風就話:「做咩唔比我做大行首?你唔係答應左我比我做嫁咩?」我向佢解釋:「我已經比左你做2,你做人唔可以得一想二先得嫁喎。」然後佢竟然同我講:「你係咪唔比我先?如果你真係唔比,你後果自負喎。」我聽到之後有d心驚驚,然後就同佢講:「咁我有咩後果要負嫁?」然後佢就話自己有50e,如果我唔比佢做就會第一時間同我搶城。然後我當然唔想有e埸搶城戰爭發生,所以就比佢做大行首。直至一日,佢話返大陸十日,但係個大行首位唔可以比人,佢話如果比佢發現,叫我後果自負。然後佢一返上大陸,我當然將個大行首位交左比第個人。好快就到第9,我為左唔想再忍受佢,我決定將商團解散,當時有好多團員都叫我唔好解團,果時我真係唔係幾捨得,不過我最後都係一刀切,最後明年今日〞商團解散了。最後佢2日後on左巨商,第一時間密我:「你做咩解左團既?係唔係有咩事發生?」大約係e d之類既問題,我就答佢:「冇牙,我大房叫我解團返去炸ma,係唔係有問題?」然後佢答左一句冇,就以後冇再搵過我。後來我見佢冇咩反應,我都冇咩行動。但諗返只會覺得自己果陣蠢同埋無能,如果我唔係冇錢,就唔會比佢果50e嚇到我,但過去既事就係過左去既事,得個諗字真係冇乜意義。所以我返左包團之後好快就放底左e件事,又過返之前既生活。

本帖子中包含更多資源

x
回復 支持 反對

(六)老朋友的離開

然後我去左升小西行長2,但當時已經將西2改廢左一次,但因為我ac係日本人,所以被迫都要升佢先,我用好慢既速度升左佢3,4日終於將佢養育成人,但我轉左佢之後發現對我打怪都冇咩特別既幫助,所以我聽人講,升埋加滕清正2,e隻我用既時間比較耐,用左5,6日先將佢轉做2,之後我就試下去打怪,點知發現原來唔係我想像中果回事。加2因為冇生死決既幫手,血扣得係特別快,根本唔足夠去打1 d比較勁既怪,而西2,我當時重未識用佢,當時廁所小超人不停同我講,叫我當佢係昌2既火龍車咁車就得,但我果陣只係掌握到小小,根本就唔能夠熟手咁運用,再加上我冇雷公,西2根本發揮唔到佢既長處。但我升兩隻已經冇咩心機,加上投左城後冇咩錢冇轉國升雷公。暑假好快就完左,我都係得閒上下傾下計咁過日子。聖誕節放假後到我學校考試,成績都係唔係咁理想,不過就係我解放既時候,我當時草左d,又買左巨錢,當時我係用左黎買入藉同埋孫子兵法。去到新年,果年無啦啦有雙經,然後我見咁,就轉國升左雷公。然後係新年期間,冪冪愛居谷將,叫我去幫手,我果次初到貴境,同冪冪愛居既人傾計,發現到原來冪冪愛居既人幾有善,同我幾岩傾,所以我谷將比其他人耐,留多左幾日。但係因為天龍八部既出現,我認識80%既人都轉左去玩天龍八部,我都試過玩天龍八部,但我玩到20lv就已經冇興趣,最後都係返左巨商,但同我班fd就咁就分格左一段距離,加上我唔係全部有佢地msn,所以我得幾個可以搵到。後來暑假, 話就話係包你有排玩e個團1,但我實在上線既時間得果幾個月。加上包你有排玩既人大部份都退出左,我重好深刻記得已經退出左既人,一個係廁所小超人,一個係柳子(全名太難寫了,我一向咁叫佢。)佢地一個係攻城將,一個係大行首,聽說入左團都好幾年,可以算係係長老黎。

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
自由萬歲 + 1 樓主內容精彩 希望有下一集

查看全部評分

回復 支持 反對