打印 上一主題 下一主題
收起左側

[香港] [加分活動] 香港 - 最愛歌曲分享

一、 陀飛輪 - 陳奕迅
歌曲介紹 :
陀飛輪,反地心吸力的精妙時計,一分一秒絲毫不差,但擁有了,就能計出你我的得失嗎?黃偉文寫的「秒速,捉得緊了,而皮膚竟偷偷鬆了」由陳奕迅唱出,既是殘酷,又是成熟的甘果。
我們為「過去十八歲沒戴錶不過有時間」的獗詞而呆倒,更為「你獻出了十吋時和分,可有換到十吋金」陷入深思。歌入尾聲了,人生末段了,高貴的陀飛輪依然沉默,人卻透過水晶錶面得到剎那覺悟,這昂貴的時計,原來都是每個人每段人生重覆的歌,刻板卻不偏移。
Vincent Chow作曲,黃偉文填詞,Gary Tong編曲,Alvin Leong 監制。
個人感受 :我聽完e手歌後,我更加珍惜時間"曾付出
幾多心跳 來換取
一堆堆
的發票"e句講出左我成日用好多時間做無謂野,我e+會更加珍惜時間。
http://www.youtube.com/watch?v=URUIcYDq3_I

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
幻。夙 + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

TVB 福祿壽賀年歌我既品味唔知係咪好獨凸 我一聽就好鐘意- -"

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
神乂怒火 + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

高歌 濃情
xxx學校50周年歌xd 本人勁鐘意首歌 我以前係個到讀~

林峰-愛在記憶中找你
好好聽 個人覺得

古巨基 - 義海豪情好正首歌 睇完又再聽

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
幻。夙 + 40 第1首...

查看全部評分

回復 支持 反對

a-lin 失戀無罪

個人感受:a-lin唱功好勁 d音去到甘高都唱到=] 首歌都好聽

c allstar 天梯

個人感受:melody好聽 .. 同埋主音唱得好touching 背後有個好感人既故事

連詩雅 灰伯爵的忌廉遐想

個人感受: melody令人好舒服 亦都好欣賞呢個新人

評分

幻。夙 + 40 C-All Star cool

查看全部評分

回復 支持 反對

當你同你既伴侶分開既時候
呢首歌真係幾感觸

鍾意佢果d歌詞夠好,當一班同學分開果時
呢首歌幾好feel嫁

其實這首歌也是我的心聲~也是很多人的心聲~!!

評分

幻。夙 + 40 beyond!! same taste

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

品冠 - 我以為
說不出的感覺

王光良 & 衛蘭 - 童夢

好聽~

評分

幻。夙 + 40 說不出的感覺-.-..

查看全部評分

回復 支持 反對

1.不再猶豫-Beyond

歌曲介紹:達成夢想不易, 堅持自己的夢想, 自己落力去做.  終有一日可以達成

個人感受: 我有我心底故事.親手寫上每段得失樂與悲與夢兒...呢2句就令我感覺到..自己既夢想係應該由自己去創造.並唔係由其他人來決定的~整體想說這首歌好勵志!!

2.AMANI-Beyond

歌曲介紹:彷彿家駒是希望那些不幸身處屠戮之地的兒童們能乘上他高亢的嗓音,直上雲霄,化作飛鳥,遠離戰火,奔向和平。這年頭能唱歌的很多人都能到世界各地逛一圈,可第一,沒幾個沒事兒願意去非洲

個人感受:呢首歌寫出黎係講世界要和平..我覺得起家駒既年代...有乜邊幾個歌手係會創作一D關於和平既歌唱..家駒係第1個..呢首歌講出左世界和平既重要性..所以我覺得好有原創性..加上個GUITAR SOLO好正

3.零時起哄-Mr

歌曲介紹/個人感受:我本身覺得BEYOND解散左之後香港就巳經冇曬band sound..但係聽過MR呢首野之後就覺得好正...雖然首野話比人話抄歌..但係我覺得.好聽咪得..!
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對