打印 上一主題 下一主題
收起左側

[中台] [加分活動] 中台 - 最愛歌曲分享

一、星空 - 五月天電影 [星空] 主題曲

二、OAOA - 五月天
電影 [五月天追夢3dDNA] 主題曲

、溫柔(還你自己版) - 五月天
歌曲於3:37後的結他solo超正!!!

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
FMK. + 40 MV就是美麗!

查看全部評分

回復 支持 反對

羅志祥 愛的主場秀

個人感受:呢首歌節奏好快,但係個KEY又好正,我俾8個LIKE

羅志祥 愛瘋頭

個人感受:呢首歌吾係咩好特別既歌,我欣賞個填詞人,咁既BEAT,佢都可以填到歌詞

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
FMK. + 30 填詞方面我真係唔曉-.-

查看全部評分

回復 支持 反對

兩首都好好聽:)d歌詞好有意思.林依晨真係做戲唱歌都咁好睇好聽

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
黑夜舞魂 + 30 參與活動

查看全部評分

回復 支持 反對

我今次要介紹吓周董嘅"中國風"...

第一首係最經典嘅"千里之外"...
而"中國風"呢個Term都係由呢首歌度衍生出嚟嘅...
當然"千里之外"嘅另外一個特點就係有費玉清喺度客串...

第二首係"東風破"...
呢首歌好憂怨...
啲歌詞又好似成篇古文咁...

第三首係"青花瓷"...
呢首歌嘅歌詞唔係似古文...
而直頭就係文言文!
唔睇歌詞就真係唔知周董唱緊咩...

評分

參與人數 2樂點 +40 Bravo! +1 收起 理由
nelson~~ + 1 Jay Chou中國風萬歲!
FMK. + 40 呢幾首歌我係音樂版見過10次以上-_- ...

查看全部評分

回復 支持 反對

今次我想推介的就係JJ 林俊傑新碟 因你而在 的新歌(佢係香港好似無咩人認識咁....)第一首,裂縫中的陽光 Before Sunrise,呢首有別於JJ一貫的情歌風格,充滿左無限的正能量,而且旋律好特別,有種煥然一新的感覺~

------------------------------------------------
第二首,零度的親吻 Frozen Kiss,新碟 因你而在 的主打情歌之一,聽多幾次,你會發現呢首歌曲的穿透力,很能引起共鳴也很深入人心~

------------------------------------------------
最後一首,亦係一首對JJ有特別意義的歌,
[size=1em]修煉愛情 Practice Love,呢首歌的故事改編自JJ不曾提起、最沉痛一段回憶......
JJ 16歲時,有位要好的女同學因空難喪生,遺物中竟有一張他的照片­,他才發現對方將照片隨身攜帶,此景讓他心情複雜,是他最不願提­­起的回憶。這名好友曾向他告白,沒當成情人但仍是朋友,對方還替他牽線,認­識他的初戀女友。1997年她搭上死亡班機,飛機在空中爆炸墜毀­­,97名乘客無人生還,林看新聞得知噩耗,特別查罹難者名單,­赫見此女名字,他一時間無法接受,「當時還太小,不知道怎麼去表­達­我的感受,也不敢去面對這件事」。
直到現在,JJ還一直保留著那張照片..........

--------------------------------------------------------
最後希望將JJ的好歌推介比更多人認識~~

評分

〝細wIN_ + 40

查看全部評分

回復 支持 反對

[size=0.9em]Mayday五月天[有些事現在不做一輩子都不會做了]

[size=0.9em]他們的歌經常說出我的心聲 絕對不能錯過

[size=0.9em]周杰倫【明明就 官方完整版MV】

[size=0.9em]又一洗腦歌 呢首聽到人有小小心寒
[size=0.9em]係幾感動既

[size=0.9em]

[size=0.9em]Wanting 曲婉婷 - 我的歌声里[size=0.9em]

[size=0.9em][size=0.9em]呢首無可能唔識掛 太好聽喇
慢慢LOOP啦大家

評分

〝細wIN_ + 40

查看全部評分

回復 支持 反對