查看: 58568|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[稿件·其它] [已審] [六月素質帖]天山 PVP/PVE 詳盡分析

所在伺服器:樂古主版
遊戲名稱
∼香B∼
報導日期:8-6-2012
稿件內容:[六月素質帖]天山 PVP/PVE 詳盡分析

前言:

首先介紹下自己,,本人曾係逍ser一個5554天山 而家已經放左ac,,我玩左天山4年有多,對打交都算有少少體會,,希望可以同其他高手交流一下呢個帖主要針對打交技巧,,至於加點,裝備選擇..有興趣的可以爬文

天山係戰場上既優劣

優勢:
  • 靈活性高: 30秒一次加速,瞬移技.加上眾多長隱技,體現刺客來去無蹤既特色
  • 爆發力強: 移花接木 20秒內雙倍普攻輸出; 鷹擊長空 十大門派唯一屬攻群技
劣勢:
  • 相對比較脆: 天山血量成長係外功門派包尾,,所以戰鬥中容易被秒
  • 戰鬥持久性低: 天山攻擊技能冷卻時間長,,主要技能移花冷卻102秒 同生冷卻5分鐘 令天山無辦法可以好似逍遙,天龍等門派可以長時間戰鬥

校場PVP
校場天山大致可以分為2大類:

• 猥瑣流
隱形入,冰凝>移花>初隱>點穴>陽歌>平推一下>武魂>暗器投擲>同生>洪濤碧浪>平推一套雁南飛動作>暗器打穴>平推>泗水圍城. 打完隱到第2輪
好多人對呢種天山反感 但亦有人鍾意連控既快感,,因為佢地只需要手指禁鍵盤快,,唔需要用腦
對於呢種天山 你地可以學習既係時間既掌握 至於點樣學,,講真 好難教 只有靠不斷練習先會有感覺

• 意識流
我主要想講既就係呢種打法..個人認為不同場合都要有不同打法..你唔可以將野外果套套落校場,,唔可以將校場果套套落比武
可能會有人唔認同意識流打法,,但我始終覺得校場求好玩,求切磋 打法多變先至令對手摸不著頭腦,,而且耐玩

下面我將會逐個分析天山面對十大門派既打法
明教:
2個同樣高爆發力既門派,,鬥既就係控技命中率同血量  不過有少少技巧可以改變戰局
首先入左校場 儘量遠離明教  呢個時候睇明教動作

第一種情況 如果明教企定定唔郁,,十成九都會狂禁烽火 呢個時候你就保持同明教最遠既視角 時間一到就輕功飛遠  最好情況當然係輕功遇上烽火 3秒烽火被完全瓦解 被拉返去之後即刻禁初隱 明教搶唔到先手而且少一招控技 對天山而言贏左一半

第二種情況 如果明教緊貼天山 天山就可以行行下急轉身 務求令距離大於2米  無敵完,向遠方輕功
當遇上明教開始怒火連控 天山可以做既就只係狂禁天地明滅,,當對方連控出現失誤時就可以馬上反控 天地完之後 初隱+冰凝  時間完到你移花連控

講到尾..天山打明教靠既就係雙方血量  如果天山連明教怒火10刀都頂唔住..根本無得打

丐幫:
天山剋丐幫 其實唔需要多講 係天龍2 同石天山打贏丐幫實在太簡單 不過有少少技巧可以分享

開移花時機: 天山開移花最好時機就係丐幫橫掃果陣 加速移花同佢對斬啦...15秒橫掃對抗移花..肯定丐幫壓力比天山大  記住睇移花時間..當感覺對方橫掃時間完果陣80強控,,搶先手  
當然有人話,,丐幫開80技可以不停走 80技有5米,移花得2米  令天山打唔到自己咪得  但真實情況係 當丐幫不斷係天山攻擊範圍外轉圈時,,天山只要企定定,咩都唔做..依然可以打到丐幫..只有橫掃打唔到天山時,,天山先同樣打唔到丐幫

留技: 打丐幫,加速同瞬移唔好濫用 如果面對丐幫冰至無狗果陣  冇左瞬移同加速呢招..就會變成被丐幫白打  所以呢2招一定要留住..瞬移留來防冰至無狗..加速留來同橫掃對斬

鐵鎖橫江: 呢招技打丐幫的確係神技..有時同丐幫平推左一陣..鎖住丐幫然後輕功向後飛  如果咁岩撞中丐幫失明或者散功 你就賺左..而且在定身狀態下狗頭..丐幫唔會飛到對方身邊..對方只會被"隔空點穴"  所以得閒可以用鐵鎖呃下丐幫

少林:
少林剋死所有近戰..呢句說話無講錯  超高血量,超高平推傷害 再加大量減傷技  全部都係天山噩夢
打少林,,最緊要唔好同佢硬碰 開住禮敬,慈航,金剛不壞體既少林  最好就冰凝住 如果少林有百無,,就只好不斷繞場跑
當少林無上述狀態時,,就係開移花既時機 打少林記得多用初隱,輕功  利用天山自身既靈活度 將自己當逍遙咁玩,,打少林其實都唔算太難

天山:
同門相爭,,完全就係比較控與反控既意識  打天山唔需要搶先手..往往"後發制人,先發制於人"  後發制既天山往往可以令移花打得更多落對手身上
自然贏既機會都大增..

打天山記住鷹擊唔好亂用 關鍵時用來破對方長隱 例如,,你開移花連控..但miss左一招控技 比對手踏雪逃跑左  呢個時候你就要開加速小範圍咁郁 搵對手出來  當見到對手出現左半秒又消失..就即刻踏雪過去鷹擊 繼續發揮移花

打天山同明教差距唔大,,都要係人地開大技連控時 天地明滅+冰凝..瓦解對方怒火/移花

慕容:
一次都冇打過..不過我會將慕容定義為高爆發門派  打法類近天山同明教
儘量避其鋒芒

星宿:
星宿算係遠攻入面最容易打既門派..星宿既失明技有陽春解 而且星宿靈活性不大..移花好多時候都可以打晒落去

識玩既星宿會預計天山既陽春冷卻令蛤蟆功無得解 天山就要留意星宿既動作..蛤蟆功既集氣動作好明顯..當集氣到咁上下果陣..就初隱或者踏雪 目的唔係隱形 而係要令對手失去目標..雖然有詛咒狀態,但一旦失去目標..蛤蟆功既集氣自然會打斷

星宿比較麻煩既技能係含笑..當天山遇到含笑果陣..可以踏雪遠D再加速跑 儘量避下含笑既時間..當然星宿係遠攻而且有詛咒狀態..天山根本隱唔到..呢個時候就唯有"拖" 踏雪加速,,跑向角落..星宿一出現就禁天地明滅 再向對角跑  當星宿再次追上天山果陣 就可以開始連控反攻,,

天龍:
天龍係我最鍾意既門派..中庸之道係最強 的確..天山打天龍比較吃力..因為有非枯呢招技  

天山一入校場可以作樣同天龍平推幾下..然後初隱點穴 但唔好開移花  天龍好可能會非枯解,,然後八門中沖  見到非枯之後立即踏雪飛走  然後柳暗等大約10秒 返去移花同生連控  呢個時候非枯係冷卻狀態下..封穴無解..天山就要爭取時間將血量差距拉大 唔係比天龍連技拉開血量,,勝算就大減
忌同天龍打持久戰..靜影打氣我諗唔洗解釋

峨嵋:
同峨嵋打,,完全靠運氣..賭既就係命中率
雖然運氣佔左大部份..但總有野可以人為控制

首先入場之後唔洗急於控制..磨下峨嵋血先..記得用多D加速,,緊逼峨嵋..等峨嵋有壓力 而且可以呃下峨嵋既控技
開移花時機: 斬情+西子果刻
當峨嵋急於進攻果時,,就係防守最弱既時候..斬情+西子 峨嵋有3秒左右無辦法加血 呢3秒時間天山可以打到佢唔少血,,然後峨嵋準備加血時,,天山就要立即移花同生 接住連控 或者穩D既打法就係踏雪冰凝 再移花金蟬點穴連落去...我個人鍾意前者..因為唔需要浪費太多技  但風險較大..因為最後一個控制需要踏雪點穴..如果手慢就會被峨嵋木雞到 浪費左4秒移花

武當:
天山打武當真係好困難..2個都同樣具備秒人既傷害,,2個都同樣血少(盾武當除外)
武當控制又多又長..一唔小心移花就好容易被瓦解  而且武當半怒解封穴 對天山壓力好大

天山要學破武當封技,,例如天山可以同武當企遠D 無敵時間一完就初隱..然後即刻輕功向後飛...最好既情況就係攬雀miss左,,七星打中輕功中既天山..浪費武當連控時間...當然呢d感覺要靠打得多先會有 並唔係咁易

仲有個重點..就係唔好係見到武當既情況下用長隱..否則你一隱左就會被武當用群技打出來

逍遙:
逍遙同天山,,兩個永遠既對手 而且打逍遙真係好好玩
最難打既逍遙就係天山102環+洛神狀態  又減速又灼燒..天山靈活性大大減低

打逍遙最忌有固定套路,,天山要諗多d唔同打法..令對手捉唔住自己 先可以打贏逍遙
至於點樣打..我真係唔講了 情況太多變,,基本講唔晒所有情況
不過有少少建議 就係記住天地,踏雪,加速..點都要留一招 如果唔係  面對逍遙放大 天山根本束手無策
我之前錄左一段片 係天山打逍遙  大家有興趣可以睇下
http://www.youtube.com/watch?v=FFpRmqLt3o0片中既逍遙凌波用得十分出色..大家可以留意下 逍遙消失係天山視線之後,,仍然打到天山 而且放大,傷害,血量都係極品5石逍遙 我打佢大約只係55波
ps. 我同呂亙已經打左超過2年.但每次同佢打都仲有新鮮感..呢個就係打逍遙真正好玩之處..亦都係猥瑣流天山永遠冇辦法擁有既樂趣
我成日都話..同石入面我只係得冰抗同呂亙打唔贏 如果有興趣大家來逍ser搵佢打下 一定唔會令你失望.@@
http://www.aipai.com/c3/PDk-KSQhIGgnaiAq.html 加多條國服天山VS逍遙

野外PVE
清人:
有人話,,野外既天山就係死神..只要被天山盯上既目標,都難逃一死的確..天山清人無疑係最強..隱身狀態下 敵人唔知天山幾時會進攻,,隨時會令對手措手不及
移花既秒人威力 亦可以係清人到體現 10幾秒內就可以將對手置之死地,,可能對手未反應得切,個MON已經灰左

天山要暗殺一個人,,所需要既技術當然會少d  只需要參考猥瑣流既天山連控方法
ps,多怪既場景就唔好用冰凝,,直接點穴移花

如果天山要暗殺2個人甚至一整隊人..邊d人我地應該打先? (前提係天山要開紅,食抗封穴藥)
我認為首選應該係,,高控制,少血 易秒既對手  換句話講..即係武當或逍遙
大家都知 逍遙既散功,武當既如封  都對天山移花有極大既影響  所以一定要揀佢地清先
點為之易秒? 移花狀態下,,用2個控制,8秒內就可以殺到既,,就叫易秒   如果用得太多控制 後面既人你就好難清晒
趁對方企得最密既時候移花鷹擊 造成大面積既殺傷 然後開始連控秒  記得開定陽春  
天山而家唔怕封穴,唔怕失明  接近6成既控制對天山都無效
如果對方反應唔夠快 基本上武當逍遙已經被秒..其次就要開始打峨嵋  將剩餘既控制打落峨嵋身上..
加埋之前移花既濺射  全組人既血量都唔會高得去邊..餘下既就任你魚肉了
如果天山連控失敗 中途被反控 記得唔好貪招 一定要狂禁踏雪逃離 務求全身而退

群戰:
天山清人就叻,,但打大交..始終都有近戰既局限 炮灰一名

打大交首先會集火邊個? 唔係峨嵋,唔係武當  而係開緊移花既天山  若然唔立即解決開緊移花既天山,,對己方人員會造成極大既傷害
所以天山真係好無奈..一來移花冷卻時間長..冇左移花既天山敵人根本無懼..二來難得回好移花 諗住去後方秒一個峨嵋  點知一出現有一串狀態出現係右上角 再之後就係灰屏,地府,孟婆....

所以群戰始終都係天山既痛 天山可以做既..就係換人 點名 集火   
或者見到中左放大狀態既主力隊友,,天地幫佢解圍

其實仲有戰術令天山一展身手,,例如逍遙,天山可以組成一隊  專門去敵方後面騷擾 一被攻擊就瞬移  目的係拉散敵方既陣形 令前方主力部隊更易攻散
而且可以幾個天山一齊點名圍一個主力 3個移花既威力唔可以睇小
再者,,天山既冰凝霜華可以用來封住 非人手補血,又硬,又無人打既峨嵋  令對方少一個輔助

記住..天山係群戰唔係主力(除非你係7石) 天山既工作就係適合作小規模既襲擊 騷擾對方

PS. 玩天山最緊要 低調,低調,再低調..你都唔想對手全部因為你而上雙孔冰抗..一見到你就唔理三七廿一封左你先...

寫住咁多先..如果有諗到新野再補上#2 歡迎大家交流,,分享一下天山心得

評分

參與人數 4樂點 +185 Bravo! +4 收起 理由
也碌都有 + 1 精品文章
kelvin4leung + 100 + 1 繼續努力!
前世今生 + 1 人加我又加
5567 + 85 + 1 pvp攻略帖

查看全部評分

回復

鐵鎖橫江: 呢招技打丐幫的確係神技..有時同丐幫平推左一陣..鎖住丐幫然後輕功向後飛  如果咁岩撞中丐幫失明或者散功 你就賺左..而且在定身狀態下狗頭..丐幫唔會飛到對方身邊..對方只會被"隔空點穴"  所以得閒可以用鐵鎖呃下丐幫

可以用狗頭破解嗎?因為大陸改左cd 17秒
勁左好多
回復 支持 反對

可以用狗頭破解嗎?因為大陸改左cd 17秒
勁左好多
5567 發表於 3-6-2012 01:09 PM

如果丐幫在定身狀態下用狗頭..丐幫唔會飛到人物身邊 所以其實用來破狗頭係得既...去到17秒狗頭 其實仲容易估對方幾時會出..輕功,初隱同樣可以避狗頭
回復 支持 反對

如果丐幫在定身狀態下用狗頭..丐幫唔會飛到人物身邊 所以其實用來破狗頭係得既...去到17秒狗頭 其實仲容易 ...
∼香B∼ 發表於 3-6-2012 13:13

中毒狀態如何解決?
回復 支持 反對

應如何應對逍遙同天龍?
回復 支持 反對

窮天山可以點樣整勁D隻人
回復 支持 反對

中毒狀態如何解決?
5567 發表於 3-6-2012 01:13 PM

中左毒隱唔到就唔好隱 邊個話天山一定要靠隱形
天山玩既係靈活 並唔係次次都要隱
回復 支持 反對

中左毒隱唔到就唔好隱 邊個話天山一定要靠隱形
天山玩既係靈活 並唔係次次都要隱 ...
∼香B∼ 發表於 3-6-2012 14:57

可以寫下遠攻?因為遠攻相比近攻難打
回復 支持 反對

求指點 80下 冇80技  點用天山  唔識玩天山 - -
回復 支持 反對

咁天山1點身有幾命,閃同會心??
回復 支持 反對