查看: 9755|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

插左外置Hard disk後無法正常開機

我買左個Hard disk,HD-PCTU3usb嚟,插左係電腦到

但每次開機左上角都會有個底線 _
不斷咁閃下閃下,load左好耐都入唔到windows
點解會咁?

搞到每次都要蚊返出嚟先開到機
我win7的
回復

你要入bios較番內置HDD/SSD做開機裝置
回復 支持 反對

要啲整?
好驚整錯...
回復 支持 反對

要啲整?
好驚整錯...
moues 發表於 31-8-2012 02:47

塊塊主版都5同
但呢家d新底版都好易整
回復 支持 反對

你可以講出你底板既型號

我可以一步一步教你
回復 支持 反對

Summary
                Operating System
                        MS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
                CPU
                        Intel Core i7 3770 @ 3.40GHz        46 °C
                        Ivy Bridge 22nm Technology
                RAM
                        16.0 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
                Motherboard
                        ASRock H77 Pro4/MVP (CPUSocket)        37 °C
                Graphics
                        DELL U2412M (1920x1200@60Hz)
                        AMD Radeon HD 7900 Series
                Hard Drives
                        112GB INTEL SSDSC2CT120A3 (SSD)
                Optical Drives
                        PIONEER DVD-RW  DVR-219L
                Audio
                        Realtek High Definition Audio

係咪依啲?
回復 支持 反對

無錯..

你塊底板係Asrock H77 Pro4/MVP

你一開機..注意係一開機就開始..狂禁F2或者DEL..

直至去到一個彩色畫面..
頂頭會顯示
ASROCK UEFI SETUP UTILITY..
咁你就唔需要再禁F2或者DEL..你已經成功進入BIOS

當你見到ASROCK UEFI SETUP UTILITY
下面會有大約7個主目錄
可以用鍵盤右鍵去到Boot
跟住你會見到第一行寫住Boot Option Priorities
而Boot Option Priorities下面會有Boot Option #1Boot Option #2
(我去到呢到唔清楚你#1同#2寫D咩,但係#1好大機會係你外置HDD,我唔排除會有#3,#4等等,因為要睇返你電腦,總知如果你認得出邊個係你外置HDD,將佢調到最後就可以)如果你認得出邊隻你係有WINDOWS既HDD/SSD..將佢調至#1亦可以
暫時假設你只要#1及#2,同埋假設#1就係你外置HDD
你只要係Boot Option #1禁Enter變更為本身#2個個就可以
[此動作,即是將#1既外置HDD跳去#2]
如果你成功見到#1變左你既有Windows HDD/SSD,#2變左做外置HDD就OK

呢個時候可以禁F10,之後揀YES~問題就解決

雖然你睇落好似好長,其實唔係太複雜..只係好似改一個軟件既設定咁

當然...如果中途遇上困難,禁F7再禁YES就OK~咁就當無更改任何設定
回復 支持 反對

原來係咁

其實都只係禁幾個制,將佢載入嘅次序調轉
回復 支持 反對

就係咁..睇黎你已經成功左..對嗎?
回復 支持 反對

就係咁..睇黎你已經成功左..對嗎?
※暗雲之雷※ 發表於 1-9-2012 21:55

係,唔該曬不過個BIOS界面唔同左
差啲以為入錯
回復 支持 反對