收起左側

[稿件·其它] [已審][九月素質帖] 武當 PVP 全攻略

前言:
本人係北ser 5帶4 6 黑寶既武當啦 其實我玩呢隻人半年都無,但因玩過fd隻武當年幾到,慢慢掌握左武當既小小要訣,希望能夠在此分享,廢話少講啦,而家正式開始!

武當校場既特點:
+ ve : 多控技( 大部分都係麻痺技,無門派可以解到,食左抗控藥除外) , 有閃技等等啦

- ve : 靈活性唔高,回技慢( 無左全怒的話) , 沒有逍遙既0波 閃黎閃去既靈活性,好易俾近攻追到黎打(無加速), 血少,好易俾爆發力強既門派秒(天山,天龍,明教)

武當大忌: 開星璇玩校場會輸左7成
原因:
當a 係星宿,b 係武當
星宿平推令武當中毒,開左星璇既武當都有50%會將中毒所帶黎既傷害彈番俾放毒者,即係a (星宿),好,講左咁耐,問題黎了,當武當係中毒既情況下出雀仔,本應星宿應該訓緊教,但係因為開左星璇既武當將中毒所帶黎既傷害彈番俾放毒者,令星宿醒番.... 由此例子睇得出武當開星璇=自廢武功

武當校場分2類:

1.斜飛型靈氣武當:
雀仔>放大技>7星>仙人>玉女>飛仙>亂出技>全怒>雀仔>放大技>7星>仙人>玉女>飛仙>亂出技>暗控>平推>強控>完場

大部分靈武當都係咁樣玩,希望1分鐘內解決對手,再利用自己既手指快速接技,秒殺對手,不過此帖主要講盾武當既打法,如果無興趣可以離開本帖

2.盾武當(流星趕月型):

我主要想講既就係呢種打法,呢種打法個人認為先係武當既精華所在,氣可頂代血既消耗,俗稱(com 打D )

不過講之前,呢種打法包含以下2樣野:
1. 意識流,善用輕功,
2. 能夠運用校場內既特色

下面我將會逐個分析武當面對十大門派既打法:

明教:
好多人都話明教係武當既剋星,原因只有一個: 打怒 ,在此攻略中, 會破解明教45技拉,再打怒既秘技,破解方法有3種

1. 初隱>7星>飛仙>3環>全怒
2. 一開波係咁禁閃(梯云) 一10秒後,你閃,明教拉 你會中左bug,係完全拉唔到,咁你慢慢打啦xd
3.利用環境, 擂台正上方有舊野(下圖),係舊野後面,明教唔可以正面拉你,只能側面拉你

但我多數使用第一種打法(比較穩陣)

如是者,
初隱>7星>飛仙>3環>全怒 ,如果飛仙中左就3環加多個仙人玉女中多佢幾野,再輕功, 飛仙唔中就全怒完即刻輕功到老遠,因為明教既人有種心態:拉你,怒火,連控,15刀88,我地就係要避免以下情況,當輕功而撞正明教拉就係好時機了!!!! 佢拉,輕功,飛到埋去得番1秒, 飛到去即隱,佢地獄火>80技>65技 加哂技斬你, 係呢個時候.... 雀仔,行遠小小,天馬 3環( 請 打前望望明教暗控係咪定身既封技(點穴,麻痺果D) 如果散功都照咁出,如果明教暗控係定身既封技,就天馬,輕功~ 明教一定見你天馬後,即控你,如果我地善用輕功,暗控都會廢埋了..... 當明教搵到你既時候,怒火時間都無左一半, 再一個令如封,封多15秒度, 接3環, 明教就好努力咁行埋黎,就行到埋黎,再一個輕功(避點穴手/強控),佢再行埋黎,7星炸佢.. 怒火已完,大家最怕既怒火完左.... 自由發揮吧0.0

以下3段片打明教既片可參考下

天山:

天山,無可否認,的確係秒武當既門派,一個移花連控,秒人無數,天山亦有兩種

1:連控秒殺型
2.遊擊意識型

講左第一種點打先啦,多數連控秒殺型9成9係冰>點穴手>移花>爆技>同生>爆技>暗控>強控 咁連黎完場(姐係同明教無分別) 打呢類天山其實難度不大,作為武當既你同樣有2類打法:

a) 博佢控技miss, 再雀仔如封,以破移花
b) 半怒解控,雀仔,如封

講左a) 先啦, 我想講既係,天山唔係次次都咁黑仔,控技會唔中,如果人地出中哂點穴手,同生,強控,暗控唔中都要食10幾秒移花,所以我唔太建議你地採用呢種打法

b) : 天山一冰>移花>初隱>點穴, (我地一定要見到天山出移花先好用) ,我地就係天山初隱果刻用半怒,無論你心法幾低都好,一點穴就免疫 ,只要免疫... 諗都唔好諗,雀仔,行遠小小,如封, 移花就咁無左,如封完接初隱,睇下天山咩動作,7成天山都係踏雪,隱 我地就盡量搵佢係邊(有影就跟影閃過去) 唔好比天山再長隱,一發現天山草緊隱形動作,我地就笑下佢,平推到佢隱左,再一個3環打佢出黎,佢一招隱就廢左, 之後都係果句( 無哂隱既天山,當佢明教咁打就得)

P.S : 打呢類天山7星,3環,點都要留一招,避免天山長隱
以下係武當vs天山片(連控秒殺型):

2.遊擊意識型

個人認為呢類只係靠大家既意識能力,無咩特別,打打下先明白對手招數,從而去打,以下係武當vs天山片(遊擊意識型):

丐幫:
好多人都話丐幫剋武當,的而且確,丐幫真係剋死武當,半怒破玉女定身,雀仔訓教,,加上丐幫既控,令本身靈活性勁低既武當變得更低,所以真係難打

一開頭丐幫跟住你的話,9成失明先手,呢種就一個閃/輕功走佢,即刻中左失明都係老遠失明
一開頭丐幫同你保持距離,9成狗頭沖埋反先,呢種又係一個閃/輕功走佢, 打丐幫攻略不太多,始終被人黑死,

打丐幫關鍵:

1.第一輪技爆哂7星果D 控先, 留閃,等丐幫80技就一個閃,再全怒, 再閃 , 行到埋黎就強控,80轉就咁無左

2. 有傻仔丐幫打武當開全怒的,玩武當既你,你就會笑左出聲,諗都唔好諗,雀仔,(點解之前要提大家唔好開反撃狀態呢? 因為中左毒既你,一雀仔而你中毒,毒就有機會彈番醒對手,到時,你既雀仔咁就無左) 雀仔完,行完小小, 天馬>3環 用哂D 必中技掉哂洛去(兩儀劍,武云射) 咁就無視左丐幫全怒狀態了

丐幫vs武當片:

少林:

好多玩武當既都認為少林防狀態既百無禁忌好難解到,時間長,一段時間用控技係廢的,但係武當們,你地可以用如封黎破呢招,只要呢招一無左,少林只是武當既玩具....

打法: 多用輕功 以避開定身技
武當vs少林片:

打得比較好:

ec:

武當打ec 的確羸既機會率係0% 咁制 , 無技術可言 ,唯一只能說既係,同ec 平推到佢得番2/3 先連控,以求秒殺,同埋同ec 拉遠距離,其他還是汁生吧-_-"

慕容:

當少林咁打就可以了.. 無咩特別..

天龍
同石氣盾武當要羸天龍係基本上無可能,除非俾你隱到避到招扣氣,如果唔係都幾難打.....

打天龍關鍵:
1. 避到扣氣招,易打好多
2. 天龍少澤中沖時可選擇如封,因為中沖後的天龍,輸出實在太可怕.....

同埋天龍多數開全怒先八門.. 就係要睇準呢個機會,初隱/輕功,避走招8門就易打好多了...

基本上打天龍還是一場硬仗

本身唔太想poz.. 但係你地想要就擺啦

星宿:

星宿在某程度上也是武當剋星,點解咁講? 星宿一個含笑,一個減速,一個連橫失明,令到原來靈活性已好低既武當變到更低.....
仲有木盾既吸怒,令武當也有頭痕之處...

打星宿關鍵:
1. 無論如何,點都唔好俾佢出青蛙功
2. 打木盾星宿,當打明教一樣,快快手出全怒

睇完關鍵後,你地都會話:講就易做就難架啦

一開場,入去 睇下星宿用半怒解你定直接全怒射埋黎,同埋睇清楚木盾定水盾

打水盾星宿:
麻煩點:
中毒

缺點:
唔會俾人吸怒

打法: 一入場輕功/隱(點都避咁小小控) 多數星宿就射個失明過黎,你隱左/輕功,佢就少左招控了, 當你見到星宿係度草緊一舊綠色野,唔好理3721,7星,飛仙總之控左佢先,如果你手頭上無控就輕功當佢含笑就雀仔佢,再輕功(因為星宿極有可能半怒解,繼續射你), 照咁打盾武當羸面就大了

木盾型打法:
麻煩點:
吸怒

缺點:
無上毒

打法: 當明教咁打

打星宿總結:

打星宿佢用減速時你都用減速,因為咁多門派入面,星宿算靈活性最低,只要避走青蛙,武當羸面就大了

星宿vs武當:

武當:

武當打武當,永遠係最好玩既一場

大家都有同一樣既技,一樣有兩set 技,如何運用才是勝負關鍵

武當打武當唔好心急,要慢慢黎,睇穿對手第一輪技點出,從而破佢第2輪技既出法

打斜飛秒殺型武當:
初隱(避人雀仔)>閃(避7星)>雀仔>仙風>天馬>輕功(避埋飛仙), 就咁,人地成輪封技就比你幾下消耗哂..... 根住照咁輕功之類就羸到架啦

打氣盾武當:
慢慢黎,唔駛急住控人,保持住敵不動我不動既心態,只要對手一動,我地就隨時預備輕功...... 多數武當都係以雀仔行頭, 佢天馬後 有2種接技:
1. 輕功/閃走
2. 7星接技
簡單黎講,我地只要輕功就最穩陣,其實可能你地聽得唔太明,睇完呢兩段片你就會明白哂....

盾武vs盾武:

斜飛武/連控型武當vs盾武:

逍遙:

逍遙,在識玩武當既面前,只係一個自己閃黎閃去既傻仔,點解咁講?

打逍遙關鍵:
1. 唔好理逍遙閃黎閃去既動作,4個字講哂:"原封不動"

無錯,逍遙閃黎閃去的確好煩,佢地目的係咩? 就係博你封技, 當佢一閃之下,你跟埋佢閃,一個7星打埋去,佢點都走唔到,被控既逍遙亂起上黎,只會畫地,呢個時候就係輕功拉遠畫地距離,當逍遙放陣時,我地只能伙咁雀仔,佢隱左,唔好意思,只能開仙風,再輕功,其實只要睇準逍遙閃完回0波果10秒時間狙擊佢,就唔怕俾佢避到,打逍遙唔駛同佢急,你一急,佢就開心,你唔急,佢自然就急,到時我地就笑番佢了XD

出左逍遙vs 武當片!!!

武當總結:
所需技術:
1. 輕功一定要有
2. 控技慢慢出,唔駛急3. 玩得多就捉到個精髓架啦

最後多謝大家抽空黎睇我呢個傻仔打左篇博士論文- -

回復

好帖!樓主真喺好有心機
估唔到武當甘多玩法,有d都未聽過...
講真聽你咁講我有少少想玩武當的衝動—___—+
回復 支持 反對

你最後條片點用輕功?唔見你禁制
回復 支持 反對

你最後條片點用輕功?唔見你禁制
adjestman 發表於 25-4-2013 16:38

ctrl 再禁地下 可以輕功是常識吧- -
回復 支持 反對

睇左你呢篇野,搞到我想開多隻武當玩。。。 我仲有個問題 糸武當同人PVP入邊可吾可以連出2次遊刃
回復 支持 反對

我玩咁多場都未試過開兩次
原因:自己太少血,開左一次之後唔係人地死就你亡
回復 支持 反對

睇左你呢篇野,搞到我想開多隻武當玩。。。 我仲有個問題 糸武當同人PVP入邊可吾可以連出2次遊刃 ...
LossK 發表於 23-7-2013 13:35

試過無數次,只要你係遊擊型, 就有機草滿怒
回復 支持 反對