查看: 9474|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] [進階講堂]意識流第二講──淺談慣性技能及破解方法

前言:

唔知仲有幾多人記得我曾經講過意識流,都停左好一段時間,因為要溫書同埋無合適的素材,趁今日心血來潮再講講意識流的打法。今次要講的就係技能的慣性同埋破解方法。聽落好複雜?唔怕,等我慢慢道來。

=====================================================

技能慣性:

咩叫技能慣性?好似好深咁,其實唔難。

簡單D講就係多數人係某個情況多數會做的事。

再簡單D講,就係每個人PK的一D「習慣

都係唔明?睇個例子就明晒。------------------------------------------

上圖係我同呂亙打的,一開場10秒倒數完之後,雙方下意識就出左攬雀及畫地,目的係想搶先手

好多人玩校場一入場就急於搶先手

例如武當會狂禁初隱,明教會狂禁烽火,逍遙會驚濤/畫地

呢種就係其中一個慣性思維的例子。

-------------------------------------------

又例如呢到,好多人在下意識的情況下,面對各門派的連控,都會想不停咁"走佬",避過連控

例如逍遙天山武當會選擇瞬移,其他門派或者會選擇初隱,或者直接反控。

呢種情況都係我地所講的慣性思維-------------------------------------------

再舉多個例,呢場係我同冰入打的。

當時逍遙已經對天山用左畫地同驚濤,所以天山可以馬上就開移花反擊,係呢到我只係單純開移花追擊,只係留左加速同踏雪,並無附加控技。

因為我知道逍遙已經用晒控技,鬥靈活性的話天山唔輸逍遙,所以即使我控技全部冷卻中,我都可以直接開移花作追擊。
=============================================================

破解方法:

既然岩先講左咁多玩校場常見的慣性思維,透過經驗累積,我地就可以係pk中,估對方下一步想點,提前對手一步作出破解。

呢種反慣性思維,其實就係意識流的最重要關鍵------------------------------------

最好的例子,大家都預計到大家起手有可能會用控技搶先手

所以就係出控技的同時用初隱,出現左攬雀畫地全部被雙方的初隱避左。

捉到呢種慣性思維,就會係人地出技之前,諗到用相應的方法破解

(具體有咩方法,我第一講已經介紹左,初隱,輕功果類)。

另一個例子,我用點穴控住逍遙,去到控技完果時就馬上接初隱

因為逍遙當時滿怒仲係到,我就估佢好大機會會用驚濤反控,所以我就想用初隱去避驚濤

可惜逍遙無咁做到,佢反而係隱身。

或者佢都同樣預計到我會係控技完果時用初隱避佢驚濤,所以佢無急住用驚濤。

呢個就係反意識流的做法(果日聽妖嬌講的,聽落再深d-.- 其實都係果d野)
========================================================

小結:

其實校場好玩之處,就係當你捉到對方的慣性思維果種刺激感。

呢種兩個人之間的思想對碰,就係意識流打法最吸引人的地方,同時亦係連控打法永遠無辦法體驗的樂趣。

今次講的有d複雜,如果我講得1999唔清楚的話,歡迎係下面留言,我盡量解答。或者想隨時搵我@@,歡迎加入我地whatsapp群或者qq群,入面有唔少高手幫大家解答

回復

逍遙同天山打邊會一次過用晒自己啲控技呀
而且可以用輕功破定身
天山招定技好似得三秒左右
輕功剛剛好甩到
跟住反擊
但係留返招控技比自己
而且凌波回技得十幾秒同定海
跟本就話咁易
至於打武當...
我都想知攻略...
回復 支持 反對

不要說,要做!
回復 支持 反對

逍遙同天山打邊會一次過用晒自己啲控技呀
而且可以用輕功破定身
天山招定技好似得三秒左右
輕功剛剛好甩到
...
呀楊 發表於 31-3-2013 01:49 PM

天山的定身技係鐵鎖..持續6秒
而且定身下..無法使用輕功..即使用左狗頭..丐幫都唔會飛到天山身邊

逍遙打天山容唔容易..你問下呂亙吧
回復 支持 反對

不要說,要做!
籃雨 發表於 31-3-2013 02:05 PM

講得出! 做得到!
回復 支持 反對

天山的定身技係鐵鎖..持續6秒
而且定身下..無法使用輕功..即使用左狗頭..丐幫都唔會飛到天山身邊

逍遙打 ...
∼香B∼ 發表於 31-3-2013 02:48 PM

你錯喇
   只要輕功快過出定身一秒就可以走得甩
   前題係你要係咁用輕功同走黎走去
   有時更會無啦啦免疫埋...
   我平時都係咁打天山
   次次都有較
回復 支持 反對

你錯喇
   只要輕功快過出定身一秒就可以走得甩
   前題係你要係咁用輕功同走黎走去
   有時更會無 ...
呀楊 發表於 31-3-2013 02:58 PM

你講果招應該係蘭花點穴手..效果係封穴 持續4秒
有部份天山 習慣隱入校場..然後起手就點穴...
一旦知道呢種天山的慣性思維..當然就可以用你所講的..輕功破封穴..
但輕功係無辦法造成技能免疫..唯一解釋係天山見點穴避左..馬上再用同生補上
同生心法低於點穴..造型免疫
點都好..多謝你提供左一個實戰例子

提外話就係..
如果你對手係呢種千篇一律的天山..我無說話好講- -" 你點打都贏
但係我相信一個正常的天山..都唔會咁樣玩- -"
所以你飛來飛去..係無作用...
而且輕功有冷卻...天山係你落地時就點穴..咁你都係無辦法破到..
你覺得天山容易打..係你未碰到犀利的天山
當你碰到犀利的天山..逍遙同天山就會產生出左一種特別的火花
回復 支持 反對

你講果招應該係蘭花點穴手..效果係封穴 持續4秒
有部份天山 習慣隱入校場..然後起手就點穴...
一旦知道呢 ...
∼香B∼ 發表於 31-3-2013 03:11 PM

按你所講我依加就好都想同佢地打
   可惜我自己石仔限制
   依個機會唔屬於我
   另外都有好多天山咁玩
   不過可能依加小人玩你先唔覺
回復 支持 反對

按你所講我依加就好都想同佢地打
   可惜我自己石仔限制
   依個機會唔屬於我
   另外都有好多天山 ...