查看: 3518|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] [懷舊] 有沒掏金窟老鬼入黎聚舊話當年?

早幾日返返下工聽到個同事講話巨商就執, 一件件早已埋藏係我腦海深處既回憶一下子湧返晒出黎
想問下呢度仲有冇骨灰級玩家係度呢? 趁聽日放假 乘機講下歷史先(唔係想撩交嗌 只係想大家一齊分享返當年既點滴~) 小弟先講為敬:

其實我覺得巨商最好玩既地方就係團與團,人與人之間既互動 你投我城我就投返你,我睇你個團唔順眼就打你 呢個先係我真正沉迷巨商既主因 以下係我比較有印象的幾場大仗:
1. 神領的海鷗VS地球聯邦軍 - 巨商岩岩開冇幾耐既第1戰大戰 結果地連戰勝用外掛既神領 (記得仲好多人開團幫神領改花名 咩神領的海狗 笑到我痴線)
2. 風林VS界女(蕭sir?) - 呢場真係好好睇,當時好多人晚晚8點準備企係大田食花生. 界女個團叫"落入凡間的" (其實係紀念佢以前入既一個團)
3. 獅子商人(定保力達蠻牛?)VS風林 - 因為當時以傲風為首既風林不斷向細團收保護費, 後來終於有人睇唔過眼就聯合一團被蝦既團"反風林"
    其後風林高層決定將傲風踢出團(當然唔只以上件事啦), 令到佢正式同風林決裂埋下日後打到天昏地暗既伏線↓
4. 傲風VS風林 - 傲風,超人兩兄弟+外掛佬SUN.YIP聯手打風林 (個陣SUN係個搞到巨商一團糟既大外掛佬)
5. 最印象深刻其實係有一晚好多老牌大團(WHO, 風林, 古代, 紅茶館, viva, 霧雲軒, 有間客棧)全部比個外掛佬攻爆晒 結果我入既果個團就排左第2
6. 臨退出前冷戰同風林又係打到癲 我所在既商團都不幸被拉落水... 好彩淨係打過1次咁大把 仲要贏左風林+古代 記得開心左成晚!!!

btw, 好多人一路都以為以前全巨商最高戰係tattat. 其實未有二轉時最高戰係純蒿(30萬戰),當時個個都當佢神咁拜!!
講開名人 咁順手講下
回復

可惜我果時小學3年級想玩但唔識開AC到左小5果時先識玩果陣商1紅茶館
回復 支持 反對

哈哈 第1代響朵係由who勝出
回復 支持 反對

=="見係你先LOGIN留言....
回復 支持 反對

咖啡 發表於 13-6-2015 15:31
Cofe哥都上埋水@@
回復 支持 反對

咖啡 發表於 13-6-2015 15:31

喂!好耐冇見!!
你電話幾多號啊 得閒約晒聚緣班人一齊食飯啦~~
回復 支持 反對

Cofe哥都上埋水@@
Minglun 發表於 13-6-2015 18:06

無記錯你好似係SPOON哥 @@
回復 支持 反對

純萬...成日係武道館見到佢,果時既環境可以咁高戰真係好神,明明後黎岩岩出二轉都唔易149
回復 支持 反對

樓主應該係玩足咁耐商一 @@
神領的海鷗VS地球聯邦軍 果陣我都未出世, 只係記得果陣日日洗人口,日日消雞湯 @@
回復 支持 反對

樓主應該係玩足咁耐商一 @@
神領的海鷗VS地球聯邦軍 果陣我都未出世, 只係記得果陣日日洗人口,日日消雞湯 @ ...
14888 發表於 13-6-2015 22:29

封測開始玩到2006年尾就退出左 我退出果陣仲未有童話呢啲團 所以一直存在喺我記憶中最勁嘅團係風林 古代
你講起洗人口 記得以前一到巨商新一年就成班團友一齊去主城洗谷防 有啲同團會用洗城外掛
回復 支持 反對