查看: 12604|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[兵陣研究] 主角 印象 力量,7刀一問

之前開過post討論過這用主七刀支主力 定 無想300印象主力七刀好 (主要拎黎打王,打高血怪)
句刀印象就5考慮 (太低傷打得慢)
好多人話如果用七刀主好過,高傷過七刀印象
但我就5太明
以我情況為例
台男 因為一開服就玩 前期無兵無裝的好難升
升到150就轉左 到依家250一轉主 無食過重生活紅利應該係 682/5 + 2256= 2392
加上一轉主果基礎140點 應該變成2532
如果再食天下 5064
加天王套 帝介 加7刀 750+300+200
就係6314度
食埋自我,翼等 我林最多都係6400-6500度
我隻無想300 250印象
點到2400mp 帝套帝介加加埋埋
49xx力度
計技能果1.5倍血&力(我見血有計裝備加乘,力應該都有掛)
都有成7350-74xx度力量
其實係我計錯定點
好似都係印象高傷d
有無高手可以幫幫手計下係咪我計錯
回復

黃牛最強,完
回復 支持 反對

個問題可以幾方面去睇
1. 兩者都係完美咁計, 最終一定係主角高力d
隻主應該係:
577(250重生)+140+2256=2973 (基礎力量) =>天下後,力=5946
750+300+200+60(盤古)+50(自我)+50(翼)=1410 / 1910(黃帝裝)
總力應該係7356 / 7856 (黃帝裝)
印象:
616(全部250轉)+400+300+2256-310(點夠2400mp)= 3262
1250+300+200+60(盤古)+10(解封)+75(攻城)=1895
總力=5157->用技後7735力

結論一, 以力量高低而言, 完美主+帝套>完美印象+帝套>完美主+天王套

2. 放技速度
主角7刀片
2:33 主角由13秒->8秒, mp由2800去到800, 放左10下, 即係5秒放10下
印象7刀片
印象由7秒->2秒, mp由 2230去到630, 放左8下, 即係5秒8下
以上兩隻都有盤古套, 由此可見主角用7刀放技係快過將帥, 即主角dps輸出>印象

結論:
力量同放技速度同樣影響7刀輸出, 但前者相差只係幾百點, 可能會有幾百~千幾傷害既差別
但後者帶黎既改變係更大, 尤其是打王時候, 動輒放技10秒以上, 放技速度優勢遠大於區區幾百點力
而且, 印象每次入場就要變身, 當你長期打王, 你就會覺得好煩 (用過麒麟的人一定明白呢點)

所以, 如果我係你, 會用主角玩7刀。
以上內容全係客觀描述, 具體打咩王, 頂唔頂到, 將帥配合完全不在討論範圍內
回復 支持 反對

同場加映, 究竟完美黃牛+完美台凶+印女+火精+項羽+源氏+衣服玩7刀又有幾屈機?

完美黄牛挑夫3,606
完美丛林野猫3,156
完美大刀盗贼2,956
完美牛黃怪人紅利本身971, 基礎力量971+500+2256=3727
裝備力量=1250+300+200+60(盤古)+75(攻城)=1885

饕餮供到1,234力(25%)
500本身+297紅利+2,256等級+150武+帝S+帝戒+盤古+攻城=4,938力
完美饕餮(8,918/30)(297)
完美甲马(3,006)
完美原住民长老(2,906)
完美牛魔王(3,006)

技能: 道具力量×3+原生力量×2
3727*2+1885*3=13109力

攻击力:1级时的攻击力+力量×0.4+目前等级×0.6
N+13,109*0.4+250*0.6=5,393+N
5,393+(200+25)裝+N=5,718攻
5,393+(230+50)裝+N=5,743攻

用完技能後攻擊力: 5718~5743
台凶+1,234力 = 14343力
台凶加成後攻擊力: 6112~6167

火精+150
源氏+128
衣服+115
項羽:
[100+(3727+1885)*0.4+250*0.6]*0.16=399
印女: 6112*0.2 = 1222
總和=150+128+115+399+1222=2014

最終攻擊力:6112~6167+2014

技能公式: (力量*30 + 攻击力*20)*2 =(14343*30+8126*20)*2=592,810*2

以因陀羅為例子, 雙抗290/290
假設250念-51%,雀技-15%,250阿朱娜-25%, 因陀羅扣抗後: 199/224
傷害={592810*[(43-0.16*199)/100]}*2 = [592,810*0.1116]*2 = 66157*2
帕羅後=132314*2 = 264,628

即係4下就秒左, 陰公豬

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
foolruner + 40 用心製作

查看全部評分

回復 支持 反對

有神快拜,樓上也太專業了吧
回復 支持 反對

wingwing999 發表於 25-5-2017 03:35
個問題可以幾方面去睇
1. 兩者都係完美咁計, 最終一定係主角高力d
隻主應該係:

真係太神喇 5該曬你禁長盡既解答
我都無考慮到放技速度 只係考慮到5想浪費左隻帥同主招回血
睇黎黃牛真係無解 5神都玩過了 重玩又唔想洗太多落去玩天王 睇黎可以考慮合隻黃牛玩下
回復 支持 反對

合得黃牛就合天王啦--又唔係差好多;而家合一隻天王等同之前港巨合一隻神姐,唔算貴!不過而家無論你玩到幾勁,都係刷經,冇其他野做!
回復 支持 反對

主角用既好處係比較平
省番解封錢 同埋唔洗卡死一隻野係度 想要野頂隨時換祝斧
印象真係去到後期太弱 賣番出去又要食無想
咁樣直接合隻神重好
回復 支持 反對

回到首頁 發表於 25-5-2017 17:57
合得黃牛就合天王啦--又唔係差好多;而家合一隻天王等同之前港巨合一隻神姐,唔算貴!不過而家無論你玩到幾 ...

黃牛平過4神好多 ,黃牛38珠一封,天王我當你4神自升 都16本封,再加2封一神符,差好遠WO
回復 支持 反對

+plzza+ 發表於 25-5-2017 19:17
主角用既好處係比較平
省番解封錢 同埋唔洗卡死一隻野係度 想要野頂隨時換祝斧
印象真係去到後期太 ...

印象純谷戰玩下仲OK
回復 支持 反對