查看: 7449|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 巨商要倒? 與我無關??

巨商要倒? 與我無關??

夢家園        >被惡投過  
冷戰時代         >被惡投過  
帝                    >被惡投過  
風起雲湧        >被惡投中  
流浪藝術        >被惡投中  
心跳回憶        >被惡投過  
單純部落        >被惡投過  
緣聚*天涯    >被惡投過  
我的最愛        >被惡投中  
閒雲野鶴        >被惡投中  
亂世                >惡投後衰退
大恆久時代    >剩一座城  
無影禁軍        >滅團      
奇遇一生        >滅團      
四海遊龍        >滅團      
其他                >滅團   

這幾個月來,玩家購買外掛惡意搶城,搶城後轉賣之事件層出不窮;
導致各大商團城池糾紛,行首流失、商團衰退;
其他小商團則被迫解團,成員轉團,甚至退巨;
新人玩家買到外掛城池,造成糾紛,只能自認倒楣,或無奈退巨。

有能力增資的玩家,只能買幣(讓外掛賺錢)、買掛(讓遊戲品質更差);
沒能力增資的玩家,被迫轉團尋求庇護,外掛卻連新舊商團都投資。

袖手旁觀的玩家、行首,為求自保,默不作聲,
看著己方城池一座座被吞併;
商團資本一日日被削減;
線上好友一天天的離開;
只好轉團寄人籬下,外掛再度牽強附會、傷及無辜,只得黯然退巨。

猶記得開服時的兵荒馬亂,在經過各大商團的協調討論下,
遵守"禁止惡意搶城"的不成文規則;
而如今部分玩家直接購買外掛,利用外掛刷錢投城卻已變成正常管道,
使得各路行首人心惶惶,許多致力抗拒外掛、維護遊戲環境的新舊玩家,
無法抵抗外掛龐大的資金浪潮,只能在夾縫中求生存。

外掛投城無須理由,只憑心情;
外掛投城毫無誠信,只求錢財。

外掛A分身投資甲城,轉手給外掛B分身,
再賣給C玩家,最後再搶一次甲城。
玩家被玩弄於股掌之間,無處申冤,忍氣吞聲。

現在被滅的都只是小型商團,
但外掛開始朝中型商團下手,
甚至曾撩撥大型商團的虎鬚,
窺探大型商團的資本是否雄厚、傲骨是否存在。

當外掛將中小型商團吞併消化後,累積資本,
離大型商團的分崩離析,還會遠嗎?

商團是由一座一座的城池組成,真的與你無關?
因為你的見死不救,只能讓活人商團漸漸衰退,難道沒聽說過唇亡齒寒?

巨商十多年來,倒過幾次 ??
就連最近的新港巨也是人氣低迷,好不容易有一個環境可以讓大家更好的遊戲,
難道要重蹈覆轍 ??

部分玩家購買外掛,為己利益,為自己一時爽快,導致遊戲品質越來越差。
人潮已逐漸流失,新加入玩家數量日益減少,老玩家漸漸退巨,最終無人遊戲。
連一起遊戲聊天的商團都日受威脅,難不成想要有個好好遊戲的環境、商團,還得
低聲下氣看買外掛的玩家的臉色嗎 ??

巨商要倒 ? 與我無關 ? 與你無關 ?
回復

你講哩d冇用,人地外掛刷錢同你玩,你可以點?唔通大家一齊用真錢收外掛錢,再同外掛戰鬥?代理唔捉掛係導致咁既結果既原因!!!要怪就怪代理廢j,外掛都捉唔到,仲代理哩隻遊戲黎做乜?
回復 支持 反對

投城=比錢掛佬洗~完~
回復 支持 反對

巨商倒都係一件好事黎架,我真心想問,而家既巨商有乜野好玩?打怪出寶?谷戰威風?定係只能不停刷廢怪拎經,每日都做相同既事,以前冇外掛,升兵賣又得,刷寶賣又得,廠消野賣又得,樣樣野都夠你玩遊戲既開支;而家?只有不停入錢,先可以玩落去!汁左有咩唔好,班死掛佬可以收皮,玩外掛都算,使唔使咁過分,一日刷足24小時,叫正常玩家玩乜?
回復 支持 反對

講咁多無用 係開服兩年前已經外掛有呢個問題
你揀留係度就食得咸魚抵得渴
講真有邊個所謂既大團 唔係用外掛架 果個咩屁王 比人BAN左隻投城AC
大家都知佢係掛狗啦 咁又點喎 過兩日又照樣入數比佢買巨幣
一樣道理 你買得城就預左比掛佬搶番 一係你就繼續買巨幣比錢佢賺
呀甲賣完比你 叫呀乙黎搶 一係你就繼續掉錢 一係你就再買過 再比佢搶過
投得城係咁架啦 唔係你真係以為打句此城定保人地就唔投你咩
回復 支持 反對

sam8214088 發表於 25-5-2017 18:27
投城=比錢掛佬洗~完~

都唔明投黎做咩 比幾舊水腳底多個圈圈 我去食餐好都無咁嬲
回復 支持 反對

回到首頁 發表於 25-5-2017 17:53
你講哩d冇用,人地外掛刷錢同你玩,你可以點?唔通大家一齊用真錢收外掛錢,再同外掛戰鬥?代理唔捉掛係導 ...

台服遊戲一向都係 搵完第一水就放生 無計
回復 支持 反對

我真心覺得有一句超廢:此城必保!以前都係攻城扣城架啦,咩天下太平果d真係好廢,你憑乜野可以永遠做城主?咁有本事咪去必保,睇你真錢傷,定掛佬巨錢傷!巨商冇城冇團使死咩,下下都中計,人地投係因為收掛錢既人少,而掛佬又不停刷,刷到冇野好做,咪投城賣又好,點都好,咪由佢地自hi,根本唔需要去保,保乜鬼野姐,收人地掛錢去保都係會俾人投既城,何必呢?何必呢!
回復 支持 反對

巨商係老 game黎 玩下係回憶下 你用錢同掛佬
鬥 係到浪漫時間同金錢 唔值得
回復 支持 反對

你點講都沒用之前有好多拍埋片比GM都沒比人捉,講到好似D玩家錯,其實係台灣/香港代理一年比一年差,可能同收入成正比
競爭又小,依家我真心覺得大陸D某幾個代理仲好過晒香港同台灣D垃圾代理全部都係短炒,賺完頭一啖湯理得你生定死
最緊要第1筆有咁多賺咁多
回復 支持 反對