查看: 1918|回復: 11
收起左側

[影圖分享] 巨殤 國巨悲哀

本片展示部分巨商(特別係國巨The Great Merchant)既彈GAME問題 BUG  用戶體驗等問題
巨商版本 V2.7212

發表主題個陣要揀分類都唔知揀咩好  主要係想抱怨 不過內容又有官方情報(詳看影片)BUT OLD NEW IS ...都幾exciting
然段又好似有幾分技術討論....BUG的技術?

影片中只有引言有語音(粵英)  之後為了節省本人&觀眾時間
只有中英文字說明  

節目內容(COPY返影片入面的)

彈GAME
  -防毒
  -同資料夾開遊戲
  -戒子列表
  -印度製造說明
  -屈你外掛

功能上錯漏
  -客棧任務
  -天下壯士(大力丸)
  -武道場打段補體力
  -王巨漢 野獸之魂漏洞
  -匠人介面阻擋城內選項
  -城鎮搜尋
  -停止命令漏洞
  -傭兵槽漏洞
  -西2隱身
  -四通八達(大聲公)漏洞
  -任務顯示漏洞
  -信用等級6以下交易

視覺錯誤
  -少量擷圖

文字錯誤
  -青龍石像
  -重生書板
  -怪異的貨品資訊

古老BUG
  -裝備漏洞

說明錯誤
  -更新日誌
  -付費物品
  -蜘蛛 熊?

視覺錯誤2
  -怪物自焚
  -材質漏洞

用戶體驗
  -Jade
  -物品傳送
  -賣家金錢達上限
  -起廠
  -停戰困難
  -動作不暢順
  -傭兵不能使用部份物品
  -左鍵 熱鍵大不同

結尾會有寫未包括在內的已知/待確認BUG

另外朋友發現佢打瑪希沙?定乜野怪  隻主冇被人打都會冇左一萬血到 極可能係BUG
未於影片最尾提到

最後  當然係板規
三級違規,必定禁止

發佈任何違規內容
包括宣傳 外掛 多開 bug等等
雙開不包括Great Merchant Global Server及韓巨,因有關伺服器設定為允許多開。
有關處分:禁止訪問

包括bug
我相信咁都叫宣傳既 不過大題 發怖任何違規內容 黎講都唔算犯既
除非發怖人地(TGM團隊)「違規」內容都計

大聲公個個台巨我都有試過,兩部電腦睇係唔一樣
信用等級6以下交易-哩個唔係不嬲都係咁咖咩
賣家金錢達上限都係,有咩問題?
當然其他問題都幾嚴重下
最悲哀既係國巨好似已經唔想理
連外掛都唔封..
未忘舊 發表於 14-10-2017 00:52
連外掛都唔封..

錢已搵夠 理得你班玩家

有d 其實無乜問題....
Eg.  6lv 信交易, 武道補滿狀態, 主角先用到付費物品

不過都有其他問題...
有d 人改名用到中文韓文
有d 物品又有中文
武道館又無得同人pk

但係最重要都係搞好外掛同hunting area afk
JIMMY8600 發表於 14-10-2017 00:40
大聲公個個台巨我都有試過,兩部電腦睇係唔一樣
信用等級6以下交易-哩個唔係不嬲都係咁咖咩
賣家金錢達上限 ...

其實裡面有唔少都係巨商本身問題
有部份係特別關國巨事
好似台巨都有城係同名.

至於6信交易同爆錢個啲主要講緊用戶體驗既問題

6信用個度好睇佢本身整個規限出黎做乜
如果係覺得新AC周街易人會整到人好麻煩 呢個方法係可以(雖然6信依家好易過)
如果係覺得信用太低  唔可以私下交易 由高信用者易不足6信用者就可以當做BUG

爆錢個度  雖然國巨少見  但係台巨 或者舊港巨(其實一直唔想叫PLAYWITH個HK SER做港巨應該叫港服)
會有D爆錢人賣野低市價少少係度做爛市
未忘舊 發表於 14-10-2017 00:52
連外掛都唔封..

感覺已經變左被動式處理. 姐係有投訴先做野
又或者秋後算帳式   其實得閒上一上D BOSS位就搵到幾個外掛  
但我相信有D外掛一見有人就馬上OFFLINE

此外  我仲試過SEND EMAIL同GM講BUG
總共SEND左兩次

一次係印度製作個度彈GAME  條片都有  
佢回復 又係個堆屁  重裝GAME個D (雖然重裝可以解決到好多不明原因既問題)

另一次係變身書  神獸BB變身書.  係NPC商店度一指佢就必定無提示咁彈GAME
個次我知佢玩法  特登叫FD試埋 同佢講埋我FD都係咁
好彩個次佢有PATCH度  特登出左個國巨獨有PATCH PATCH左

不過最近修復左唔少BUG係真
以前仲有多D 包括地震車招火山   出完之後走場  會打到未走場既隊友
組隊入戰個陣飛 一個人被組拉走/交任飛NPC去第二個地形
兩邊會唔同地形  唔同戰場材質 仲會ASYNC (異步/不同步)  
lightshadow1 發表於 14-10-2017 09:33
有d 其實無乜問題....
Eg.  6lv 信交易, 武道補滿狀態, 主角先用到付費物品

6信用交易係其他回覆度講左 有興趣可以去睇睇
武道館補血魔其實問題不大  只係感覺上唔多合理  
我諗佢原意係想打完之後 你唔洗食野補血

主角先用到付費物品我覺得有D係合理  大部份唔合理
合埋例如大力丸  敏智同理   變身書
唔合埋例如 客棧卷 戰鬥機會卷 魔力體力藥   雙經 七褔(多多EG)
你可以話主角先有權決定用/食呢D  但好多時傭兵都會受惠  
同埋用起黎好多個人都覺得好擾民  如果必需主角食 唔通雞湯又要主角先食得咩
加上整野要D野係哂同一個部隊度(有時仲必要係主角)都係好麻煩  
E.G 正宗  合神 七支刀  (好似只係沖鬼唔洗)

改名物品個D文字問題 都算係編碼問題(都係問題)
話說打粗口....部分粗口會過濾
例如 我試過打 cash item 佢同我變左ca** **em
咁大家都知點品係咩一回事啦. 但如果你打caSh item應該會冇事
物品個D.... 至少明顯個D  唔知佢係咪特登
E.G 結晶碎片(中文)   高級靈魂石(中文)
譯就好似無錯.  只係個D未去到 不能翻譯/翻譯後失去味道既程度
講隻GAME不足其實一定會漏. 其他GAME可能會講平衡問題...呢隻GAME.......

最重要外掛同afk問題 都係
外掛 雖然都係玩家問題  但官方絕對有需要做d野  
雖然唔會封得哂. 但至少國巨官方未盡力

afk問題真係玩家practice 玩家行為操守問題
當然製作者腦殘咁樣作為一個入怪因素
afk問題第日有機會再講
美服d外掛好醒目
柏俊 發表於 21-10-2017 07:55
美服d外掛好醒目

唔知可唔可以咁講
大搖大擺都唔少

或是只係台服可以唔洗醒目