查看: 19043|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

學人跨地區打機就請學懂尊重

真真正正屬於我們的彩虹冒險, 一早已經倒閉了!
要玩韓彩, 最基本就係唔好係公眾地方講中文,
要知道, 好多韓國人都討厭呢個行為
我頭先唔小心講左句中文, 就比韓國玩家話China(正確係Chinese)
跟住比人踢埋, 自己想玩, 就尊重下啦
咁鬼串, 咁鬼囂, 又唔收購成個遊戲? 不知所謂!

回復

就咁睇呢件事..
其實冇話邊個絕對岩..邊個錯晒..
你講既入鄉隨俗係有道理..
不過佢既言論自由亦應受尊重..
假設一個陌生人去到異地..唔識同人溝通..
用返自己本地語言搵返自己同地既人玩亦係佢既權利..
我相信..佢想玩既只係彩虹冒險..
唔理主流既人係台灣定韓國...
所以..你用語言來趕人離開彩虹亦有點歧視..
難道..一個遊戲的出產地..如果沒有香港代理..
身為香港人的玩家就要跟哪個出產地的文化?
那麼..我們早就要學台語了..對嗎?
回復 支持 反對

問題其實比樓主貼圖中的更嚴重
眼見有少數自稱香港公會的玩家
公然在房名打出挑釁韓人的標題
連主客都未分清好心唔好玩韓彩
回復 支持 反對

就咁睇呢件事..
...
shunwang88 發表於 14-5-2010 23:52

台灣都係繁中,不過呢個唔係重點
回復 支持 反對

連主客都未分 ...
搞c棍 發表於 14-5-2010 15:53

如果佢係挑釁人既..
咁緊係唔低幫la..
就算係咪主客都唔係呢個問題..
唔通身份主場既韓國人挑釁人就岩咩..
根本公然挑釁人就唔岩-,-..
回復 支持 反對

台灣都係繁中,不過呢個唔係重點
搞c棍 發表於 14-5-2010 15:55

這只是比喻而已.
回復 支持 反對

就咁睇呢件事..
假設一個陌生人去到異地..唔識同人溝通..
用返自己本地語言搵返自己同地既人玩亦係佢既權利..

我相信..佢想玩既只係彩虹冒險..
唔理主流既人係台灣定韓國...
所以..你用語言來趕人離開彩虹亦有點歧視..
難道..一個遊戲的出產地..如果沒有香港代理..
身為香港人的玩家就要跟哪個出產地的文化?
那麼..我們早就要學台語了..對嗎?
shunwang88 發表於 14-5-2010 23:52

人地無左預我地黎喎

咁就當人地無到, 明顯唔尊重人, 果個根本係韓國既地方   

唔好意思, 台彩雖然係台彩, 但係目標顧客係台灣+香港(+澳門)

你可以挑戰呢個主題, 但係唔好挑戰我玩彩虹既經驗
回復 支持 反對

連主客都未分 ...
搞c棍 發表於 14-5-2010 23:53

絕對同意
狗都識分主人啦, 圖入面果種人?
連狗都不如!
回復 支持 反對

而家講緊既係,你玩人地個ser. 起碼要識respect人地先囉
人地點撩你,你都係要忍嫁啦- -韓人郁d就send email比gm投訴一樣果樣
到時我地呢d "外國人"比人ban 晒ip就無引囉
撩人果個係唔岩,但而家人地主場喎..你比人封左ac/ip果d你可以點做呀- -?
樓主講緊既人唔好影響到其他有心玩既"外國人"
ps算啦,係度講都無意思,總會有唔少人一樣照做
回復 支持 反對

通常係係見英文名玩家打港式英文先打中文同佢地溝通,
平時我多數用英文,起碼韓國人可能都睇得明(玩其他game用英文都識左幾個韓國fd)
但唔係好明,點解打中文係影響香港人?
回復 支持 反對