收起左側

學人跨地區打機就請學懂尊重

tszkit<<<串狗一名
又輸5起 串7.7!!!
回復 支持 反對

打中文就會汁粒.
咩道理
咁可能因為有人係台彩打韓文所以先會汁粒^^ 係咪?
回復 支持 反對

打中文就會汁粒.
咩道理
咁可能因為有人係台彩打韓文所以先會汁粒^^ 係咪? ...
MEI` 發表於 18-5-2010 21:44

其實人地韓彩點解要整個IP審查系統?
就係唔想我地呢d外國人去玩佢地既韓彩
你大聲夾惡係本來唔應該出現中文字既韓彩度講中文
d韓國玩家又鐘意投訴呢樣投訴果樣,日日sd投訴信比gm
為左咩?為左封晒d外地IP咋嘛
宜家愈黎愈多人比人封IP,就知韓彩官方一路都有做野

講到台彩.
台彩汁粒都係韓彩終止合約
佢汁粒最終目的又乜?唔想做生意咩?!
就係因為外掛太倡狂.韓彩封殺晒全世界既彩虹冒險
留返個彩虹比自己國家d人,就係唔想外國人玩到韓彩啊

明唔明啊,部分韓國人見到香港人
就好似香港人見到台灣人咁
又台狗,又乜乜

韓國人同香港人都有呢種不和諧既情況
韓國人要玩韓彩,容乜易~
香港人要玩韓彩,又要vpn,又要轉ip
係韓彩度玩野,搞事,挑釁,最終又係邊個利益受損,又係邊個比人封ip冇得玩?
回復 支持 反對

路過一說

其實大體上冇話邊方面錯.."
只係大家的出發點唔同.."
不過講到台彩點汁.."
我就認為彩虹搵唔到錢.."
以當時 卡價 同 點價 都不成正比."
當收入同付出不成正常.."
就算係你都會放棄啦..."
何況係為搵錢的商人呢.."
回復 支持 反對

對住香港人先講中文咪得lor
見到韓人 say個hi就算la
本人英文唔多好-3-
回復 支持 反對

係人地隻game到""開房標題""話人地係狗,lee d小小尊重都無,自己開場見到韓國人都kick
咁自己係咪一樣係狗zz?
回復 支持 反對

根本就係度行返台彩既舊路
港台分化
宜家台灣人既角色就融合左我地同韓國人搞分化
中韓分化=_=
回復 支持 反對

路過路過@@
圖中發生過咩事,,我就唔理勒v_v
淨係想講講樓主認為系韓彩打中文..對韓國人有失尊重既睇法(希望大家比d耐心睇..冇挑釁成分)
拎番以前玩台彩ge經驗黎講..系台彩末期亦有好多大陸,外國玩家跨區黎玩
當然外國玩家甚少識打中文..一般情況只能用英語交流
而大陸玩家有時d書面語對我黎講都有少少礙眼..睇唔憤ma
不過~即使外國人用英文系大廳講野..我又唔覺有咩問題wo@_@

畢竟外國玩家同港人都係韓彩既目標玩家..遊戲中出現其他語言一定難以避免..而且遊戲中使用咩語言有我地既自由..我諗哩點韓人都會理解
唔打中文既做法係米必要?係米要杜絕中文字出現系韓人面前先可以令佢地感受到尊重?
哩d問題可以分開兩面諗..其一係由我地既角度去考慮韓人ge感受..其二就係韓人會對我地打中文字有咩睇法?
而樓主所談及既尊重則是由我地哩一方而起..考慮到如何避免韓人對我地反感..應該採取點樣既謙虛態度對待韓人~
不過我想講ge正是後者..即是由佢地ge感受黎談論唔打中文ge做法系米必要?

就原本主流玩家既角度黎講..既然我地當年都可以接受到外國玩家..韓人都應該唔會因為語言方式唔同而覺得我地刻意侮辱佢地~
當然..身為原本ge主流玩家..加上語言不通..對外國人有排外性..對其他文字感到礙眼唔適應梗會有
不過我認為佢地並非因為中文字先對港人反感..令佢地對港人印象唔好ge只係我地既部分行為~而樓主認為語言牽涉尊重與否ge睇法..我都覺得有d過分誇張之嫌..似乎係張一個自然而然既情況嚴重化左
既然隻game都批准外藉人士申請ac玩..不同語言ge出現亦只係應運而生ge現象..莫非佢地連哩種因為不同文化而相異ge溝通方式都接受不了?難道韓人在場ge時侯..港人只能畏首畏尾甘系密頻互相講野?港人公會系大廳出字收番港人都唔比?
甘樣似乎張韓人形容得過分苛刻吧~
始終其他語言既出現,不同國藉ge玩家循合法ge途徑參與遊戲..都應該得到接納de

何況尊重哩一回事應該係雙方都有責任履行的..對方係主流玩家..代理以韓人ge利益為先..甘樣在情在理我地都應該對佢地有更多ge尊重
另一方面..佢地都要對港人有番幾分尊重..最起碼唔好郁d就踢人~

真正令韓人討厭港人..認為我地唔尊重佢地ge原因..相信各位都明白..就係部分人講d野同標題內容具有挑釁性而已(eg:korean dog哩d字眼..希望有做過哩d行為既人士收儉一下)
回復 支持 反對

睇哂4頁post , 真係講講野先
-_- 吾洗理我邊個,支持台彩n年既無名老玩家
仲記得果陣.台彩 我好小好小同香港人交易.
因為試過幾次 [吾知細路定咩啦.算吧.不重要] 人地問價[我賣裝]
我在交易頻說: 賣身裝 密我自出價 之類既字眼
某人密我.之後 問我裝賣幾多. 叫我出價咁..
咁好多人都明白. 彩虹做得賣家 正常都提高小小 [比d位佢議 都未到蝕本價]
跟住佢壓價  大約壓左 3成左右.  我說 不了.抱歉  價錢太低 我蝕很多
佢一句就話 : 垃圾裝 係依個價啦, 咪以為自己頂降果d先得架..ed咁既裝 我收左都係放埋一邊
::我心諗.放埋一邊又收黎做咩呢- -"  [睇完佢打幾句 .我反而無嬲]
我仲好想惹起佢. 等佢爆我seed 我就可以扮傻仔睇戲 ,睇佢點出醜@_@::
---咁多字都唔係話想帶出咩特別,因為玩彩虹一年以上經驗既玩家,至小有ed機會起碼10次 = ="
---係想講..香港某部份玩家,真係冇買野飲  [冇飲品=無x品] .
交易實有買賣雙方. 金錢利益在所難免.但唔願意做蝕果個. 咪慢慢交易囉.  交易賺錢 係唔急得
嘈人 自己都吾好過啦. [[反而比人嘈 我好開心-_-, 睇佢點出醜]]
---------- 講左咁多廢話..
表明立場:中立的
正題: 樓主 當然你有你既道理. 而圖中人 有佢既道理
其實大家都係香港人.點解做吾到其他國家咁團結呢.?
韓彩黎講..講真.去到人地國家隻game度
人地個制度已經set得好明確. :盡量唔好比外籍人士 影響到韓國人玩彩虹
其實. 樓主意思 我都mean 到既..
係想話 唔好係韓game 到打中文. 咁樣唔係幾好,會令人地反感之後 [吾詳盡了]
而圖中人又偏激左小小既...
不過總只我覺得 係韓game黎講. 盡量 有韓人既地方都吾好講中文啦 [盡量英文] [港式英文 xd]
唔係話唔比講 又set死 講就插果d. 只係,韓文game 都廢事令人地本土唔高興 又投訴我地喇
為自己 為人地著想.. [你都想韓彩活耐d架麻 ^^]..要講係咁多 [ 如有誤言 多多包涵]

遊戲愉快 ,賺到爆卡 @_@

韓彩我都係叫: good36488          見到say 過hi 啦 :lol
回復 支持 反對

打中文 我覺得冇問題
回復 支持 反對